Debriyaj Sistemi Genel Arızalar, Problemler ve Sebepleri Anlatım

Debriyaj Sistemin Çalışmasını anlattığım konuda debriyaj arızaları üzerine yüzlerce yorum ve mail aldım. Bu yüzden bir takım debriyaj sistemi arızalarını burada paylaşarak biraz olsun sorulara yanıt olmasını istedim.

DEBRİYAJ ARIZALARI


1- Debriyajın Üstten Kavraması

Debriyaj pedalının ideal kavraması noktası debriyajı bırakırken orta kısımlarda kavramasıdır. ( Ancak bazı araç markalarında örneğin genelde fransız araç markalarında üstten kavrar )

Balata seviyesi düştükçe debriyaj yukarıdan kavramaya başlar ve en sonunda debriyajı bıraktığınız zaman neredeyse yarım debriyaj yapıyormuş gibi araba yerinden zor kalkar debriyaj kaçırır. Bu durumda balata bitmiş demektir ve debriyaj seti (baskı, balata, bilya) değişmesi gerekir.

Bazı araçlarda debriyaj kavrama noktası
, pedal veya halatta bulunan ayar vidasının gevşetilip sıkılarak ayarlanabiliyor. Ancak balatası bitmiş bir arabaya ne kadar da ayar yaptırsanız faydası olmaz.


2- Debriyajın Tabandan Kavraması


Arızanın şekli, debriyaja tam basınca vitesi takıp ayağınızı azıcık kaldırmanızda araç hareketlenir.

A- Araç marka ve modeline göre eğer debriyaj halatlıysa halat sündüğü zaman siz debriyaja tam basarsınız ancak halat kendisi sünerek hareketi çatala tam iletemez ve bilya baskıya tam basamaz. Bu durumda halatı değiştirmeniz gerekir.

B- Aracınızın markası Hyundai CRDİ dizel, 1.9 Citroen , 2.0 HDİ Peugeot ise bu arızaları bunlarda çok gördüğüm için yazdım. ( Başka marka ve modellerde de bu arızalar oluyodur)
 Bu araç gruplarında baskı şemsiyesi aşınarak oyuluyor. Siz debriyaja tam basıyosunuz ama baskı şemsiyesi oyuk olduğu için bilya tam basamıyor ve yine debriyajın tam ayırmasını engelliyor. Bu da hem vitesin zor geçmesine hem de debriyajın tabandan kavramasına sebep oluyor.

C- Arabanızda kullandığınız 2 cm kalınlığında paspaslar debriyaj pedalına tam basmanıza engel oluyor. BEnim arabamda böyle basit bişey olmaz demeyin. Kaç defa yolda vitesi geçmiyo diye kalmış arabaya bakmaya gittiğimde paspasları debriyaj pedalının altında katlanmış kalmış arabalar gördüm :)

3- Debriyajın Aşırı Sert Olması ;


Aynı marka model başka arabanın debriyajı sizinkine oranla daha yumuşak geldiğinde bu arıza farkedilir genelde. Veya debriyajın aşırı sert olduğunu farkedebilirsiniz.

A- Debriyaj Çatalı aşındığında debriyaj sertleşir. Bu da çataldan kaynaklanır. Çatalın bilyaya basan kısmı aşındığında bilyaya zorlanarak basar bu da debriyajın sert olmasına sebep olur.

B- Baskı şemsiyeleri aşındığında debriyaj yine sertleşir ve pedal da tabandan kavrar. Baskı balata değişimi gerektirir.

C- Debriyaj Halatı paslandığında veya içinde tel kopuğu olması durmunda debriyaj sertleşir. Bunun için halatı yağlamak ÇÖZÜM DEĞİL, değiştirmeniz gerekir.

D- Debriyaj pedalının hareket ettiği mil üzerinde paslanmış olabilir. Bu durumda yağlanması bu arızayı giderecektir.

4- Debriyaja Basınca Kesilip, Bıraktığınızda Gelen Ses


         Bu arızanın sebebi genelde debriyaj bilyası olur. Debriayaja basmadığınız zamanlarda boşta dönen bilya ses yapar, bastığınızda ise ses kesilir. Bunun için debriyaj bilyasının değişmesi gerekir.

 Bir de şanzımanın içinde bulunan prizdirek bilyası vardır. Aynı şekilde sesi prizdirek bozulduğunda da yapar.

Debriyaj bilyasının mı prizdirek bilyasının mı bozuk olduğunu anlamak için arabayı vitesi boşa alıp debriyaja basmadan çalıştırın. Kulağınızda gelen sesi dikkatlice dinleyerek gaza basın. Devir 3000 deyken birden debriya basın ve gazı bırakın.

 Eğer ses debriyaja bastıktan bi süre sonra kesildiyse prizdirek bilyası bozuk demektir. Yok eğer ki ses debriyaja bastığınız anda kaybolduysa debriyaj bilyası bozuk demektir. Çünkü prizdirek bilyası yüksek devirde debriyaja bassanız da bi süre dönmeye devam eder dolayısıyla ses yapmaya da devam eder.

5- Debriyajın Boşalıp Bir Kaç Defa Basıp Bırakınca Düzelmesi


Bu arızayı yaşadıysanız aracınız debriyaj sisteminde halat değil hidrolik merkez sistemi kullanılmıştır. İki tane debriyaj merkezi bulunur. Birisi üstte, pedalla bastığınız yerde birisi ise altta şanzımanın üstünde veya içindedir.
Bu tip arızanın sebebi ya üst ya da alt debriyaj merkezinden birinin hidrolik sıvısını geri kaçırmasından kaynaklanır. Debriyajı pompalayınca düzelir. Hatta alta hidrolik de kaçırıyor olabilir. Bu durumda hangi merkezin bozuk olduğu tespit edilip değişmesi gerekir.

Debriyaj Sistemi Çalışmasını anlattığım konuya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


    Genel olarak sık sık başımıza gelen arızaları yukarıda sıralayarak anlatmaya çalıştım.
Konuyla ilgili yorumlarınızı, sormak istediklerinizi veya görüşlerinizi alttaki yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Saygılarımla..

292 yorum :

  1. Ustacım:Bilginize,emeğinize sağlık,yukarıda anlattığınız debriyaj basmadan çalıştığında gelen sesin cordoba arabamda çataldaki rondeladan olduğunu söyledler,hallettiler,anlattıklarınızla birebir örtüşüyor,İSTANBUL'DA sizin gibi deneyimli bir ustam vardı,sağolun var olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim siz de sağolun. İstanbul daki ustanıza da saygılarımı sunuyorum.

      Sil
    2. Ustam, arabam 2003 model Mini cooper S, vites boştayken arabadan ses geliyor,debriyaja bastığımda ses kesiliyor, servise götürdüm vites yağı dediler, değiştirdm 1 hafta kullan kesilir dediler ama kesilmedi ne yapmalıyım, vitesi açtırmalimiyim?

      Sil
    3. Meraba. Bahsettiğiniz ses yağ ile kesilecek bişey değil sizi baştan savma yapmışlar. Ya debriyaj bilyası bozuk, ya da şanzımanın içerisinde prizdirek bilyası bozuk. KIsaca şanzıman sökülmesi gereklidir.

      Sil
    4. Benim araban golf 5 tdi 1.9 77 kw 105 pk.. Benim aramin , vitese gecişlerinden cok memnundum taki son debriyaj baski sistemlerini degiştirene kadar, arabami Servise teslim edene kadar vitesle ilgili hiçbirsikinti yoktu, debriyaj sistemini degiştirdikten sonra arabamd vites sorunu çikkti Arabam suan 5 ve 6 vitese girmiyo cogu zaman?

      Sil
  2. Şimdiki arabam:HYUNDAİ ACCENT ERA 1.5 DIESEL,Bayramın son günü,kullanırken,debriyajda sanki bir anda biraz boşalmışlık hissettim,ustaya gösterdim,yaprak yaylarının bir tanesinin kırılmış olabileceğini söyledi ve pedala bir anahtar ile boşluğunu aldı sanırım,çünkü hemen eski haline döndü,yarın gel parça varsa değiştiririz dedi,çok itibar etmedim,İZMİR'DEKİ akrabam ise şehir içinde problem olmaz dedi,ne dersini?şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Anladığım kadarıyla yaprak yay dediği baskı şemsiyeleri oluyor. Tabi her yöreye konuşmalarımız değişiyo normaldir. Yaprak yay kırılma değilde daha çok aşınma olur eğer baskıdan bahsediyorsa ustanız. Şimdilik yaptığı şey de merkezin çatalı iten ucuna bir pul gibi birşey koymuştur. O baskı şamsiyesindeki aşınmayı telafi ediyor. Eski haline döner ancak ustanız doğru söylemiş en kısa zamanda değiştirin. Çünkü o bir gün sizi debriyajsız bırakır. Şehir içinde debriyajı daha çok kullandığınız içinse şehir içinde bozulma riski daha yüksektir. Geçmiş olsun iyi günler dilerim..

      Sil
    2. Merhabalar benim aracım volvo s.40 2001 model. Boşalan debriyaj bir kaç kez basıp çekince düzeliyor.Alt merkez değişmesi gerekiyormuş ancak maliyeti fazla olduğu için yaptıramadım, acaba kendim denesem takabilir miyim çok zor olur mu extra bir şey gerekir mi havasını alma gibi falan şimdiden teşekkürler...

      Sil
  3. slm ustam. aracım 2000 model bora comfortline. baskı balatayı yeni değiştirdim. 2000 km oldu. sorunum debriyaj bazen normal kvrama (ortadan) bazende üstten kavrama yapyor. debriyajdan ayağını tamamen çekmedikçe arac tam randıman sağlamıyor. sorun ne olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Arabanın debriyajında ayağınızı tutmanız bile tam randıman alınmamasına sebep olur. Yani debriyaj pedalının üzerinde ayak basılmadan da olsa tutulmamalıdır. Debriyajın ortadan veya üstten kavraması ise herhangi bir sorun teşkil etmez.
      Debriyaj kaçırmadığı sürece sorun yok demektir kafanıza takmayın.

      Sil
  4. merhabalar,aracim 5.viteste takili kaldi.diger viteslere gecmiyor.sadece one arkaya dogru bostaymis gibi hareket esiyor.sorun ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba aynı sorun focus 2 aracında oldu debriyaj bulması değişti. Deniyorum

      Sil
    2. debriyaj bulması değişince hallolur mu ne kadara mal olur bende de var aynı sorun

      Sil
  5. ustam aracım 1.4 el palio debriyajı sert paliolarda böyle diye yorumlar okudum ne kadar doğru birde ayağımı depriyajın altına koyup depriyajı yukarı kaldırabiliyorum bu normal değil sanırım bir ustaya gitmeyi düşünüyorum ama sizin fikrinizi almak istedim

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar.
    Palio larda debrşyaj sert olur diye bişey yoktur, sert debriyajı kimsenin umursamadığı vardır. Debriyaj yumuşasın istiyorsanız muhtemelen baskı balata bilya üçlüsünü değiştirmeniz gerekecek. Pek sanmıyorum ama bi ihtimal debriyaj halatından vs çıkarsa biraz daha ucuz kurtulmuş olursunuz.
    Ayağınızla kaldırmak gerektiği ise normaldir o kadar boşluk dert etmenize gerek yok.
    Fikrim bu kadar ama ustanıza gösterdiğinizde gözüyle görmesi daha belirtici olacaktır tabi ki. İyi günler.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. ustam geçenlerde aracımın şanjmanından yağ kaçırıyordu.usta söktü taktı ama şimdide vites zor geçiyor. neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanzıman yağını farklı numarada bir yağ koymuş olabilir. Yani daha kalın yağ koyulursa vites geçişleri zorlasabilir.

      Sil
    2. bu durumda yağımı değiştirmek gerekiyor. bora 2000 model aracım nasıl bir yağ koymak gerek?

      Sil
  9. ustam merhaba.araç 2011 model opel astra cosmo 2 haftadır geri vitese takarken gıcırt dıye haıfıf ses gelıyordu dun gece 1.vites 2 vıtes 3. vıtese takamaz olduk arabayı kapatıp vitese takıyorduk.. hele gerı vıtese takınca şimdi daha cok ses cıkarmaya başladı bize ne yapmamızı önerirsiniz şimdiden cok teskkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Debriyaj pedalına tam basınca kavrama oluyor mu acaba ? Veya araç stop halindeyken vitesler rahat geçiyor mu ?

      Sil
  10. Dostum merhaba. Aveo 1.2 motor aracım. Akşam üzeri yolda vites kitlenmişti. Yani vitesi geçiremedim bire, arabayı kaldıramadım ışıklarda kalakaldım. Ardından düzeldi araba ama vitese çook zor geçiyordu baya kuvvet harcamam gerekti. Sonrasında gece evime dönerken bir anda debriyaj pedalı boşaldı. yani bildiğin çöktü pedal. araba kendini boşa aldı. Hemen çektim kenara. Arabanın debriyaj gömüldü kaldı içinde, vitese katiyen geçmiyor. Bunun nedeni nedir? Sabah ustaya götüreceğim, gerekirse çektireceğim. Sıkıntı büyük müdür? Sorun nerededir? Maliyeti ne kadardır? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. üstat benim opel corsa 1.3 dizel arabanın debriyaj ını rulmanını volan d. triyer zincirini deyiştirdim yani bunları yaptırdım .vede yolaçıktım ustayada söyledim aman usta bunlardeyişince fiteskarışmaları olmasın onlarıda ayarladedim sorun çıkmasın dedim oda tamam dedi ustam iyidir . fakat yolda giderken fitesi deyiştireym dedim fites yerinden çıktı ama debriyaj okadaar sertleştiki hiçfitese geçmedi yoldakaldım telefon ettim ustaya iza ettim debriyaja 5.10 kere bas düzelir dedi daga sonra kaybolur ne yapsak havası yınede kalıyor içerisinde diyor busoron kendimi bitece yoksa yine ustayamı götürelim aydınlatırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DEbriyaj sertleşti sonra 5-10 defa yapınca düzeldi mi ? HAva nasıl kalıyo merkezlerdeki havadan bahsediyosanız hava olunca debryaj sertleşmez boşalır. KIsaca kusura bakmayın tam anlayamadım sorunu

      Sil
  12. Merhaba,

    Bende 2004 Ford Focus 1.8TDCİ var. Usta baskı balata vakti gelmiş ancak volant ta genelde birlikte değişir bunlarda dedi ve baskı balata, volant, debriyaj bilyası debriyaj üst merkezi ile şanzıman alt üst takozları aynı anda değişti. İşlem bittikten sonra araçtan 2000 devir ve sonrasına uğultulu bir titreşim gelmeye başladı. Usta biraz bu şekilde bin genelde ses kesilir olmazsa tekrar açar bakarız dedi. Yaklaşık 1000 km yaptım hala aynı ses var kaç ustaya gösterdi isem netice alamadım. yakıt fitresinden hava filtresine ve kutusuna kadar baktılar sonuç yok! Geçen birşey dikkatimi çekti araç rolantide çalışırken titreşim uğultu yok debriya basınca ses yok ancak 2000 devir ve üzerinde boşta çılışrken acayip sallantı uğultu oluyor debriyaja basınca da acayip uğultuluı sesler geliyor. Bu şekilde aracı kullanmak ne derece doğru beklemek hata mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylemeyi unuttum işlemler sırasında triger seti devirdaim su pompası da değişti. Değerli yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekler iyi günler dilerim.

      Sil
  13. ustam merhaba bnm paliıo multijet aracım var araba klkış yapınca demir sesi gbi car car car sürtünme sesi geliyor 2.ye atıyorum kesiyor sdece klkısta yapıyor bu sesi nedeni nedir ustam yardmcı olursanz sevnrim şimiden tşk ederm

    YanıtlaSil
  14. hocam merhaba araba seyir halindeyken arıza yaptı arızayı anlayınca kenara cektim. tekrar hareket etmek için 1 e taktım debriyajdan ayagımı cekerek gaz verdim araba hareket etmedi aynı şeyi 2.3.4.5. viteslerdede denedim yine aynı durum. daha sonra araba calışırken 1 e taktım yine gitmeyince debriyajdan ayagımı cektim araba istop etmedi boştaymış gibi calışmaya devam etti. sizce sorun nerdedir ve masrafı ne kadardır? vereceginiz bilgiler için şimdiden teşekkürler iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun debriyaj balatası bitmiş. Şanzıman inip debriyaj seti yani baskı balata bilya değiştirilmesi gerekir. Masraf konusunda ise aracınızın marka ve modeline göre değişir.

      Sil
  15. Aracim fiat linea, debriyaja basinca cik cik kus sesi gibi bir ses geliyor,debriyaji biraktigimizda gelmiyor, birde geri vitese taktigimizda bu kus civiltisi gibi bir ses geliyor, sorun nedir acaba, baski balata mi bitiyor, ne kadar masraf cikartir, saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunu yukarıda anlatmıştım. Yani debriyaj bilyası bozulmuştur. Bunun için şanzıman inip baskı balata bilya set halinde değişir. Maliyet ortalama 350 ile 600 arasında değişebilir.

      Sil
  16. Ustam merhaba 99 sienam var.arac sadece 2.viteste ses yapiyor.gaz a az bastigim da ses daha yuksek oluyor.vites i boş a almadan ve alinca da gazdan ayagimi cekince ses gidiyor.acaba bunun sebebi ne olabilir.saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Arızayı görmeden net birşey demek yanlış olur ama tahminimce 2. vites dişlisinde veya maşonun dişlilerinde kırıklık vs olabilir. Sadece 2. viteste yapması 2. vitesin dişlisinde sorun olduğunu gösteriyor.
      Bunun için şanzıman inip dağılması gerekir. Ancak o şekilde arıza net bir şekilde görülmüş olur.

      Sil
  17. İyi gunler ustam
    Benim problemim 2 yildir kullandigim aracimin debriyaji sanki kafasina gore hergun ayar degistiriyor. Sanki acemi soformusum gibi debriyaji ayarlayamiyorum.baski balata bilye degisti ama sanki daha kotu oldu. Aracim 2011 model chevrolet cruze 124 bg. Simdiden tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Debriyaj hidrolik merkezi bozulursa debriyajı pompalarsanız üstten kavrar, biraz bekleyip bi defa basınca tabandan kavrar. Sanırım sizin arızanız da bu şekilde. Debriyaj merkezlerini kontrol ettirmenizi tavsiye ederim..

      Sil
  18. Merhaba ustam 2011 model 1.25 fiesta ( benzin&lpg ) marka aracımda genelde 1. Ve 2. Viteste ilerlerken 2000 devire kadar bir hırıltılı sesi geliyor debriyaja basinca ses devam ediyor vitesi boşa alınca ses kesiliyor ve ses sol taraftan geliyor gibi. Bunun sebebi nedir acaba iyi geceler ustam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhaba
      2. viteste 1500 devirde giderken gaza basıp sonra gazı bıraktığınızda o ileri atılma ve yığılma esnasında ses kesilmeyip değişiyorsa şanzımanın içerisinden geliyor demektir. Yani şanzımanın inip dağılması gerekir öyleyse. Muhtemelen de ya prizdirek bilyası ya da grup bilyası bozulmuş olabilir.

      Sil
  19. Mrb ustam aracim 95 model Toyota corolla 16 xei aracimin debriyajini set olarak degistirtim aracimda debriyaj setini değişmeden önce calistigini dahi fark etmiyordum ama değiştirdikten sonra aracim sarsintili calismaya başladı ve aracimin debriyajini ne kadar yavaş biraksamda birden kavriyor ve araba kendini aniden ileri atiyor ustama sorduğumda alisir bu dedi fakat iki ay geçti ve hala ayni debriyaji değiştirirken motor takozlarinida orjinaliyle degistirdim sorun ne olabilir ustam bana akslatda sorun olabilir diyo fakat debriyaji değişmeden önce hic böle bisey yoktu bana yardimci olur musunuz tskler

    YanıtlaSil
  20. Merhaba,
    Hocam ustanızı kötülemek gibi amacım yok ama debriyaj setini değiştirdikten sonra bu arıza oluştuysa ya baskı balata farklıdır, ya da balatanın yönü ters takılmıştır. YApılan işlem debriyaj seti değişikliği olduğu için öncelikle bunlar kontrol edilmelidir. Zamanla alışır düzelir gibi bir olay da olmaz debriyajda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim sorunum daha hemen hemen aynı.d debriyaj değiştikten sonra arabanın sesi çok değişik içeri haddinden fazla ses aliyo.debriyajin üstüne ayağımı tuttuğunda debriyaj da sarsıntı oluyo

      Sil
  21. merhabalar debrıyajım soguk havalarda sertlesiyor basarken surtunme gıbı bır hıs olusuyor hava sıcakken cok yumusuyor sebebı ne olabılır acaba debrıyajım 20000 km once degıstı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba araç marka model nedir acaba ?

      Sil
    2. 2006 407 volant baski balata catal ust merkez degisti ustam yeni ayni sertlesiyor yumusuyor

      Sil
  22. Merhaba aracim ford escort 115 bg sol on teker bilya dagittiktan bes dk sonra debriyaj da ayni sesi veriyor arac kalkmiyor bire takip ayagini debriyajdan yari cekince catirti kopuyor bilya sesi moto r kismindan geliyor catir cutur geri tam basinca kesilio birakinca catirti gene basliyor tahminim baski balata bilyasi dagildi ama neden durduk yere dagildi anlamadim masrafjm ne okur sizce ne uapmam gerekir cekiciylemi goturmeliyim sanayiye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Zaten bilya dağılacağı kadar dağılmış, debriyaj tamamen ayırmaz olana kadar sanayiye kadar gidebilrsiniz. Bulunduğunuz yerde trafik sorunu pek olmazsa sabit tek viteste debriyaj kullanmadan da gidebilirsiniz. Şanzıman inip debriyaj seti komple değişmesi gerekir. Maliyet ortalama toplamda 300-400 lira civarı tutar.

      Sil
  23. ustam aracım 1.5 dizel 2006 era styl paket ve bu gun şehir içinde debraj sanki çalışıyor ama vites değişmiyor sabit kaldı gibi yanlız vites her yöne hareket ediyorda çok yumuşamış gibi sadece 2 . vitesle eve kadar gelebildim halat kopmuş yada ona benzer bir durum soz konusu gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba
      Muhtemelen vites halatları ya kopmuş ya da uç kısımları yerinden çıkmış olmalı.

      Sil
  24. Merhaba aracım megane 1 rxt kalkarken debriyajı sert cektım ve ses geldi arac titredi bunu bir kaç defa denedim ama ses ve titreme devam etti sonrada debriyaj boşa cık tı ne yapmm lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba
      Muhtemelen debriyaj bilyası dağılmış gibi birdurum gözüküyo. Bir şekilde servise götürmeniz gerekli. Şanzıman inip sorunun ne olduğu anlaşılmalı.

      Sil
  25. Merhaba Ustam, aracim 2011 dizel 1.6 Ford c max. Sorunum herseferinde olmasada 1. Vites ve geri vites kalkislarda debriyaj orta seviyelerdeyken sanki bir metal sürtünmesi gibi ses geliyor. Yokuşlarda daha sık olmakla birlikte düz yolda da ayni sekilde ses geliyor. Motor soğukken hemen hemen her kalkista, sıcakken ise arada bu problem ortaya çıkıyor. Şimdiden teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Hocam gelen ses sadece soğuklarda değil de veya sadece rampada değil de her zaman yapar olana kadar bu arızanın sebebini bulmak zordur. Servise gitmenizi tavsiye ederim ama bunda bişey yuok deyip gönderebilirler. Bu tip seslerin sonucu büyük sıkıntı açmaz genelde. Ses artana kadar yani her zaman belirginleşene kadar aracınızı rahatlıkla kullanın, ses artarsa servise götürün derim saygılar.

      Sil
    2. Servise gittim Aynen dediğiniz gibi birşey yok dediler. Debriyaj yarıya geldikten sonra bu ses kesiliyor. Ses yapmaya başladığında tekrar debriyaja basip tekrar kalkis yapiyorum ve bu sekil yaptığım da çoğunlukla o ses gelmiyor. Nasip olursa bu arabayla Türkiye ye de gidecegiz. Allah korusun uzun yolda başımıza iş açar diye korkuyorum. Sizce debriyaj setini degistirmelimiyim yada hidrolikten falan da olabilir mi? Saygılar...

      Sil
    3. Hidrolikten falan olacağını sanmıyorum. Bence güvenle Türkiye ye kadar gelebilirsiniz. Dediğim gibi ses arttığında da tespit ettirirsiniz.

      Sil
  26. usta meraba..aracıma bindim bir yere gitmek için..aracın debriyajı boşta hiç bişey yok yani viteste geçmiyor..eski araçlarda tel sıyırması vardı bunda telde yokmuş..araç corsa c muhtemel arıza nedir? tşkler şimdiden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Debriyaj merkezindeki hidrolik boşaldığından bu tip arızalar olur genelde. Hidroliğine bakın bitmişse tamamlayın hidroliği. SOnra debriyajı defalarca basıp bırakın. Arada bir de alttan akan hidrolik var mı diye kontrol edin. Eğer hidrolik akarsa uğraşmayın servise götürün. Hidrolik akmıyorsa debriayjı pompalamaya devam edin, debriyajın dolduğunu göreceksiniz zaten.

      Sil
  27. Merhaba

    2006 Model 1.6 terra vvti toyota coralla hb aracımı yaklaşık 2 ay önce aldım. Aracı aldığımda herhangi bir problem yoktu. Ancak son 1-2 haftadır araç vites geçişlerinde sorun yaşıyorum.

    Aracı debriyaja basıp çalıştırıp 1. vitese atıp gittiğimde herhangi bir problem yok. Ancak kırmızı ışıkta falan durdugumda aracı boşa atıp ayağımı debriyajdan çekersem, tekrar debriyaj yapıp vitese atmaya çalıştığımda 1. vitese çok zor geçiyor(zorlarsam). Bu durumda 4. vitese atıp (dişli geçiyor) tekrar 1. vitese atıp devam ediyorum.

    Birde geçen gün denedim aracı debrijaya basıp çalıştırmassam aracı ilk çalıştırmada 1. vitese atamıyorum(1-2-3. viteselere geçmiyor veya çok zorlayarak geçiyor 4. ve 5. vitese dişli geçiyor.) . Kontak kapatıp tekrar debriyaja basarak çalıştırırsam normal olarak atabiliyorum 1. vitese.

    Araç eğimli bir yerde ise aracı hafif yürütüp tekrar debriyaj yaptığımda aracı vitese atabiliyorum. ayrıca araç çalışmazken vitesler sorunsuz geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Mustafa bey anladığım kadarıyla aracınızın debriyaj kavramasında sıkıntı var. Yani debriyaj sistemi kavramayı tam ayırmadığı için vitese takamıyorsunuz, veya zor takıyorsunuz. Araç stop halindeyken viteslerin geçişlerinde problem yoksa ve çalıştırınca vites geçişlerinde sorun oluyorsa bu debriyajın kavramasından olur. Debriyajdaki problem ise debriyaj merkezlerinden olabilir. Size tavsiyem önce debriyaj hidrolik merkezlerini kontrol ettirin. Merkezlerde bişey çıkmazsa baskı balata setini değiştirmeniz gerekiyor demektir.

      Sil
  28. Usta slm aracim 97 düz kartal aracim Rampalarda ve yukluyken çekmiyor kisin debriyajà bastığımda sanki hava kaciriyormus gibi bir ses geliyor birde bastığımda 120yi geçmiyor acaba sorun nelerdir ögrenebilirmiyim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. Baskı balata kaçırıyor olabilir. Şanzıman inip baskı balata değişmesi gerekir.

      Sil
  29. Kusura bakmayın sonradan farkettim sorunuzu. Isındıktan sonra vitesler rahatlıyorsa genelde şanzıman yağından kaynaklanır. Ancak çoğu yer bu tip arızalarda şanzıman yağını değiştiriyorlar fakat ezbere 90 numara dişli yağını koyuyorlar. Halbuki günümüz araçlarında artık 90 numara yağ şanzımanlara kalın gelmekte. Özellikle kışın soğuk günlerinde viteslere zor geçmeler falan olur. Size tavsiyem öncelikle serviste şanzımana koyulan yağın markasını ve numarasını öğrenin. Eğer 75 numara yerine 90 numara koymuşlarsa 75 ile değiştirin arızanız düzelecektir.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Sonradan farkettim sizin yorumunuzu kusura bakmayın. İlk yorumunuzun altına cevabı yazdım saygılar

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Mehmet Bey;

    Aracım 2008 model 1.4 Fiesta TDCI.

    Baskı balata 160.000'de değişti. Ustadan aracı aldığımızda herhangi bir problem yoktu.

    Sonra vites takılmaya başladı. Araç viteste giderken çıkmıyordu vites. Sonra biz halatı değiştirdik ve düzeldi.

    Sonra debriaja basında kesilip bırakınca gelen ses sorunu başladı ancak ilk başlarda çok hafifti bu ses. Keçe değiştirdiler yağ eklediler düzelmedi.

    Uğtaşmadık biz bu şekilde devam ettik araç şuan 185.000'de.

    Ankaradan istanbula giderken araç uzunyolda eskisi kadar güçlü çekmemeye başladı yarım saat sonra da kaldı. Araçtan çok ciddi yüksek tır-tır sesler gelmeye başladı vites 5'e geçmiyordu. Biraz bekledik sonra araç bi düzeldi taktık 5'e yardırdık istanbula. 5.viteste hiç sorun yapmıyordu. Gittik aracı çektik akrabalara. Yavaşlayınca yine yüksek tır-tır sesi yapıyordu ancak arada bir yapmıyordu. 2gün yattı araba. Sonra ustaya gidelim dedik. Bir usta baktı bunun şanzıman yağı yok şanzıman içinde kavrulmuş dedi yağ attı. Yola çıktık biraz gittikten sonra araç yine yolda kaldı. Çekiciyle ustaya çektik sol ön akis kırılmış. Usta onu değiştirdi zaten yağ dökülmüş yağını ekledi sesi biraz olsun azalmıştı. Yola çıktık Ankara'ya geri geldik yolda sorun olmadı. Bu şekilde devam ediyorum böyle.

    Şuanki sorunum araç ilk çalıştırmada yine yüksek tır-tır ses çıkartıyor sanki vuruyor içeride bişeyler. Yine tır-tır devam. Debriaja basınca hiç ses yok. Aracı biraz kullandıkran sonra ısınınca ses azalıyor ancak halen ses oluyor yine de.

    İlk baskı balatayı değiştiren usta yanlış bir iş yapmış olabilir mi çünkü ondan sonra başladı bunlar. Kendisine gittim orjinal parça taktız biz şanzımanın içinden geliyor ben yapmadım dedi. Ankarada gezmediğim usta kalmadı kimi şanzımandan diyor kimi bilyadan diyor. Şanzıman bolu istanbul arası yağsız çalıştı + birazda şehiriçi bu ciddi zarar verir mi şanzımana..

    Kimse yardımcı olamadı ancak sizden yardım rica ediyorum.

    İyi Çalışmlar. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba @Mertcan bey. Sorunuz SORU - CEVAP kısmında yayınlanmıştır.
      http://otomobilimm.blogspot.com.tr/2015/01/2008-ford-fiesta-sanzman-problemi.html

      Sil
  32. Evet 3000 deviri geçmiyorsa yola çıkmayın derim. Hem motora zarar verir hem de yakıtı fazla tüketir, hem de aracı siz de rahat kullanamazsınız.

    YanıtlaSil
  33. ustam kolay gelsin hayırlı işler. bende 2004 opel meriva 1.6 benzinli araç var. baskı balata ve bilyayı iki gün önce değiştirdim. fakat su anda aracın alt kısmından tıkır tıkır ses geliyor ve debriyaja bastığımda ses kesiliyor. debriyajı bir kaç kez pompalayıp bıraktığımda debriyaja basmadan ses kendi kesiliyor. bir kaç kere daha basınca rolantide tekrar ses geliyor. anlamadım gitti yardımcı olurmusunuz. hayırlı günler

    YanıtlaSil
  34. Merhaba debriyaj bosa cikti halat saglam ama halatin takildugi kulak boşta sallaniyo normal degil yardimci olurmusunuz arac transporter t4 şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Transporter ın debriyaj halat kısmını daha önce görmediğim için net bir fikrim yok. Ancak debriyaj boşa çıktıysa ya halat kopmuştur, ya da halatın bağlantı uçlarında kırılma vardır. Sizin boşta dediğiniz şey halatın bağlandığı kısım ise debriyajın boşa çıkma sebebi de odur

      Sil
  35. Selam ustam.
    benim aracim 2005 pejo minubus.ısuzu motor.2.8
    aracımda şanzuman senkromec sorunu olmakla beraber asıl sorun geri viteste giderken debriyaja bastığınizda aracım kavramadan kurtulup akması gerekirken sanki fren yapmış gibi küt diye oldugu yere çakılıp kalıyor.bazende bu arızayı yapmıyor.
    ayrica aracin burnu kalkikken viteslere cok zor geciyor.
    aracin baski seti vede debriyaj merkezleri degisti ama sorun bitmedi.
    yardimci okursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  36. Slm aracim 1998 kia sepia depriyaj bosta basildiginda hoc tutmuyo vitese gecmiyo neden acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Debriyaj boşta olunca araba çalıştığı sürece vitese geçmez. Eğer stop halindeyken de geçmiyorsa sorun vites halatlarında kollarında şanzımanda aranması gerekir. Ama sadece çalıştığı sürece geçmiyorsa debriyaj baskı balata, halat, merkezler kontrol edilmesi gerekr.

      Sil
  37. Hocam kolay gelsin aracım 2013 linea 1.3 95hp. 65000kmde.debriyaj çok alttan kavrıyor hatta sıfıra yakın.ve normalin üzerinde bir sertlik var.geri vitese gecerken coğu zaman gıcırtı yapıyor.paspas ince sebep ne olabilir.aracın garantisinden yapılırmı.tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Debriyaj alttan kavrıyorsa bunun iki sebebi vardır. Ya baskı balata bitmiştir, ya da debriyaj merkezi hava yapmıştır, bozulmuştur,hidroliği bitmiştir vs. Vİteslerin geçmemesinin veya zor geçmesinin sebebi de debriyaj alttan kavradığı içindir. Daha doğru siz debriyaja sonuna kadar bastığınızda debriyaj ayırmıyo ve viteslerde de sıkıntı oluşuyo. Eğer baskı balatadan ise serviste garantiye girmez ancak merkezlerde bir problem varsa garantiden yaptırabilirsiniz.

      Sil
  38. Ustam Merhabalar, öncelikle bu konudaki açıklayıcı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Benim karşılaştığım sorun şu şekilde;
    Aracım 2012 Fiat Linea 1.6 Dizel 60.000 Km de Uzatilmis garantisi var. Son günlerde aracımı ilk çalıştırdığımda debriyaj pedalı üsten yarıya kadar boşlukta gibi iniyor sonrasında olması gereken sertlikte dibe kadar iniyor, debriyaj pedalıdan ayağımı çekerken yine aynı şekilde dipten yarıya kadar normal sertlikte kalanını çok hafif şekilde pedal kendini toparlıyor, vites geçişlerinde sorun yok ama ilk kakışlarda ileri veya geri vites fark etmeden çok dipte kavrıyor seyir halindeyken birkaç vites değişiminde sonra dipten kavraması artık normale dönüyor. Daha önce aynı problemden dolayı servise götürdüm, gidene kadar debriyaj kendini biraz toparladı servis bakıp normal dedi ısrar edince de aracı teslim aldılar, yağına baktıklarını hidrolik sisteminde hava varmı diye kontrol ettiklerini söyleyip aracı teslim ettiler, o günde sonra düzeldi ama 1.500-2.000 km kadar, şimdi yine aynı şekilde promlem tekrar etti. Sizce sorun ve çözüm ne olmalı yardımcı olursanız memnun olurum. Teşekkürler, saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Debriyaj merkezi bozuktur. Aracınızda iki tane debriyaj merkezi bulunur, alt ve üst merkez denir. Bunlardan birisi bozuk olduğunda bahsettiğiniz problemi yapar. Servisinizden ısrarla merkezleri değiştirlmesini isteyiniz arızanız gidecektir.
      Çünkü servise siz aracınızı bıraktığınızda onlar hidrolik koyup havasını vs aldılar merkez biraz düzelir gibi olmuş ama arıza gitmemiş tabi.

      Sil
  39. Mrb 99 lagunam var debriyaj setini degistirdim masa tel ve puruzdirek bilyasida degisti baslarda hersey iyiydi fakat 7bin km sonra balata isininca kalkislarda titreme yapmaya basladi araca ilk bindigimde yapmiyor sonradan epey yol gidince titretme oluyor sizce sikinti nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi yorumunuz yokmu Mehmet bey?

      Sil
    2. Düşündüğüm bişeyler var tabi ama ihtimal olarak zayıf gördüğüm için yazmadım. Aracınıza bakmadan bişey diyemem. Debriyaj seti değişmiş, prizdirek bilyası değişmiş. Başka da kalkarken titreşimi yaptıracak pek bişey kalmamış. Dediğim gibi bir ihtimal daha var. Olasılığı düşük ancak yine söyleyim. Krank keçesinden veya başka yerden, debriyaj setinin üstüne yağ sızıyorsa, kalkışlarda balata yağlandığı için titretme yapabilir. Daha önce başıma gelmişti. Ancak başıma gelen arızada balatada kaçırma sorunu da vardı. YAni balata bitmiş gibi aracın devir saati birden gaz verdiğinde yükseliyordu. Sizin araçta da yolda giderken örneğin beşinci viteste 2 bin devirle giderken gaza sonuna kadar basın. BU esnada gözünüz devir saatinde olsun. Eğer devir saati aracın hızlanmasından bağımsız olarak bi anlığına birden yükselirse balata kaçırıyor demektir. Titretme de yaptığı için balatanın üstüne yağ sızıyor demektir. Yağ kaçağını tespit ettirip düzelttirdiğinizde arızanız da kaybolabilir.

      Sil
  40. Anladim birkac kez acaba bitmismidir diye balatayi test ettim ama bahsettiginiz sekilde tekrar dikkatli deneyim bakalim ne olucak. En kotu tekrar sokturcez mecbur... teskrler.

    YanıtlaSil
  41. Mrb hocam benm 2009 symbol 1.4 lpg li aracımın baskı balatası yeni değişti şuan ise çalışırken ilk marşta dizel gibi çalışıyor ve ufaktan bi motor sesi dışında gır gır ses var ama kaput açıldığında ses kesiliyor ve far sis açtığımda ses daha çok artıyor . Motorcu sıkıntı olmadığını söylüyor ama ses beni rahatsız ediyor sizce problem nedir.

    YanıtlaSil
  42. merhaba verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.
    2010 megane 1.5 dci aracım var özellikle 2-3, 3-4 vites geçişlerinde debriyaja basınca ciuyvvv diye bir ses duyuyorum neden kaynaklanabilir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Debriyaj bilyasından gliyor olabilir. Vakit kaybetmeden servise gitmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  43. Merhabalar. Ustam oncelikle vermis oldugunuz degerli bilgiler icin cok tesekkurler. Aracim 2006 model toyota corolla 1.4 D4. Iki gun once egimi yuksek bi rampada el freni ile kalkis yapmak istedim. Yuksek gazda debriyaji braktim ancak bosa dondu. Tekerlere hicbir guc aktarimi olmadi ve 2_3 saniye sonra aracin icine kesif bir balata kokusu sardi. Araci oldugu yere biraktim. Iki saat sonra tekrar kontrol ettim duz bi yerde. Arac normal kalkis yapti. Anlattigim sorun normal mi? Bu baska bi sorunu tetikler mi? Kolay gelsin ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Aracınızın debriyaj balatası bitme noktasına gelmiş. Bu şekilde kullanmaya devam ederseniz, düz yolda da yokuşta yaşadığınız sıkıntıyı yaşayabilirsiniz. Gelen koku boşa dönen balatanın kokusudur. En kısa zamanda şanzıman inip baskı baskı balata setinin değiştirilmesi gerekir.

      Sil
  44. merhaba mehmet bey aracım 2001 model pejo 406 2,0 hdi dizel motor soğukken aracımı çalıştırdığımda hışırtı sesi çıkartıyor bu ses sabit değil 3 sn 7 sn aralıklarla yapıyor motor soğukken daha belirgin oluyor ses yalnız debriyaja bastığımda sesi kesiliyor çok dikkatli dinlediğimizde duyulmayacak kadar az çıkıyor debriyajdan ayağımı çektiğimde aynı belirginlikte ses devam ediyor sebebi nedir acaba ? sorum la bağlantılı bir kaç yaşadığım sorun ise hareket halinde iken 3. vites den 2. vitese attığımda kavşaklar dan dönerken sıklıkla yaşıyorum bunu 2. vitese geçmiyor hafif zorluyorum araç gaz yemediğinden yavaşladığında 20-25 km/s hızda 2.vites kavrıyor ve geri vites de hareket ettiğimde ise araç durmadan boşta iken geri saldığımda debriyaja basıp 1.vitese takmak istediğimde yine geçmiyor hafif zorlar gibi kavraması için beklediyim de frene basıyorum araç duruyor durur durmaz 1.vites kavrıyor diğer sorun ise 6 ay içinde 3 defa debriyaj dibe çöktü elimle geri çektim düzeldi beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baskı balata setini değiştirilmesi halinde sorunlarınız geçecektir.

      Sil
  45. merhaba mehmet bey aracım da yaşadığım başka bir sorun ise aracımı normal bir servise verdim krank kasnağını değiştirmek için , aracın ilk çalışmasında değişik bir ses çıkıyordu krank kasnağının değişmesi gerek dediler ve değiştirdiler akabinde conta yakmış dediler üst kapak komple değişmesi gerek dediler değiştirdik aracı teslim aldım 130 km/s üstüne çıktıktan sonra motor ikaz ışığı yandı ve araç devirden düştü ve 2500 - 3000 deviri geçmiyor bütün viteslerde araç guard moda aldı kendini servise tekrar götürdüm bilgisayara taktık görünen hata turbo basıncı çok düşük diye bir hata ve hava debi sensörü şaseye kısa devre diye 2 hata aldık usta hava debisini kontrol etti düzeldi bilgisayarda hata çıkmadı sonra yola çıktım yine aynı hatayı aldım tekrar ustaya götürdüm turbo basıncı düşük çıktı bu sefer elektirik tesisatında sıkıntı var dedi sizce sorun tesisatta olabilirmi bu işlemlerden önce böyle bir sorun yoktu araç pejo 2001 model dizel 2000 cc

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesisattan da olabilir denimetre bozuk da olabilir. Turbo basınç arızasını debimetre bozuk olduğunda da verebilir. Bu yüzden öncelikle denimetrenin sağlam olduğundan emin olmalısınız

      Sil
  46. Ustam kolay gelsin...
    Opel vectra 98 model 2.0 16 manuel aracim var
    1. Sorum: Araci ilk calistirdigimda vites bostayken debrayajdan ayagimi kaldirdigimda araç hafif hareket ediyor. Bir kac kez basip cektigimde hareketi hissedilmiyor ama devir saatimde hafif oynama oluyor. Neden olabilir ne yapmam gerekiyor?
    2. Sorum: motor sogukken 1 vitesten 2. Vitese gecirmek istedigimde 1 vitesten zor cikariyorum araci sanki debrayaja hic basmamis gibi. Neden olabilir..
    Simdiden tesekurler sağolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      İki sorunuzun sevebi de aynı şey.
      Şanzıman yağı kalın. Şanzıman yağını 75/80 numara dişli yağı ile değiştirirseniz iki sorununuz da düzelecektir.

      Sil
    2. Sağolun...teşekkürler

      Sil
    3. Sağolun teşekkürler

      Sil
  47. s.a ustam degerli yrumlarınız tümünü okudum benim sorunum ise 2006 model 77 bin km 1.4 dacia logan aracımın boştayken ses yapıyor metallerin birbirene vurması gibi debriyaja kavrama noktasına kadar basınca ses kesiliyor sizin yorumlarınızda okudum tam basıp ses kesilince pirizdirek az basınca debriyaj bilyası demiştiniz benimkindeki bozuk olan sizce hangisidir saygılarımla

    YanıtlaSil
  48. s.a ustam degerli yorumlarınız okudum gercekten cok faydalı teşekkürler benim sorunum ise 2006 model 77 bin km 1.4 logan aracım vites boştayken ses yapıyor debriyajın yarısına kadar basınca kesiyor sesi tabiki tam basıncada kesiliyor yorumlarınızda az basıpta kesilince debriyaj tam basıpta kesilince prizdirek yazmıştınız sizce benim hangisi bozuk şimdiye kadar 3 ustaya gösterdim 1 debriyaj bilyası dedi 2 pirizdirek dedi 3üçümsüde 5 vites dişlisi dedi kafam karıştı yorumlarınızı bekliyorum saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar bence de prizdirek bilyası bozuktur. Ancak siz buna çok da takılmayın isterseniz. Çünkü hangisi bozuk olursa olsun şanzıman sökülmesi gerekiyor. Şanzıman sökülünce bakılır hangisi bozuksa o değişitirilir. Tek fark prizdirek bilyası için şanzımanın içi komple dağılması gerekir.

      Sil
  49. Ustam 99 model unom var. Vites atmak icin debriyaja basinca motordan bi hırıltı geliyo vitesi atıp debriyajan cekince kesiliyor. Sorun ne olabilir. Saygilarimla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araç durduğu yerde de debriyaja basınca ses geliyor mu yoksa sadece yolda giderken mi geliyor.

      Sil
  50. Sayın Ustam merhaba , aracım Vectra B 96 model, aldığımdan beri 4 yıldır 6 ayda bir debriyaj üst merkezi arızalanıyor, bir yıl önce baskı balata bilye dahil hepsi orijinal parça ile değişti ve ona rağmen aynı sorun devam etti. Aracı 3 farkli servis tarafından incelendi ve birşey bulunmadı. Geçen hafta 8. kez olarak üst merkezi yine değiştirdim. Bir öneriniz var mı? saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adem bey sürekli debriyaj merkezi arızalanıyorsa sebebi takılan merkezlerde değil başka yerde aramak gerekir. Örneğin merkezin takıldığı yerde, veya da alt merkezin yerinde bir orantısızlık olabilir. Merkez değiştirmeyi bırakıp onun sebebini bulacak birisne göstermenizi tavsiye ederim. Eğer baskı farklı tip bişey takılmışsa şemsiyeleri düşük geliyor olabilir. Düşük gelince merkez debriyajı ayırmak için son noktaya dayanıyodur ve sık sık merkez bozuluyodur. Dediğim gibi baskı balata seti, merkez bağlantı yerleri ve merkezin bastığı yer ve uçları dikkatlice kontrol edilmelidir.

      Sil
  51. Meraba 2008 jetta 1.4 tsi manuel aracimla isiklarsa hizli kalktim 2ye atarken giciirt diye ses geldi baya zar zor attim 2ye ilerde durunca arac 1ci vitese gecmez oldu hatta 2yede gecmiyordu 3le kalktim sonradan 2ye gecti ama 1e hala gecmiyor tam sebebi ne olabilir acaba yardim ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu tip şeyler görmeden tahmin edilmez. Vİtes halatı kopmuş da olabilir, topuz da çıkmış olabilir, şanzımanın içinden herhangi bir dişli de kırılmış olabilir. Yani baktırmanız gerekli.

      Sil
  52. Sevgili ustam merhaba, ben de bu opel vectra 2.0 16 98 model araç oldukça ben sizin başınızi agritacagim..
    Sorum: vites bostayken debrayaja basınca ses kesiliyor, ayağımı debrayajdan kaldirinca yine ses cikariyor acaba neden olabilir ne yapmam lazim? Bulundugum ilde nitelikli sanayi maalesef yok. Baska bir ile gidip yaptirmak icin de zaman yok böyle kullanmak sıkıntı verir mi? Kimi debriyaj bilyasi, kimi sanzuman bilyasi diyor ? Bu durumda 3~4 ay kullandiktan sonra 1000 km gidebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Arızanızın sebebi olarak söylenenlerin hepsi de olabilir. Debriyajdan ayağınızı çektiğinizde gelen sesin şanzıman içerisindeki prizdirek bilyası mı yoksa debriyaj bilyası mı olduğunu daha önce anlatmıştım.Ama bence buna fazla takılmayın derim, çünkü her ikisinde de şanzıman inmesi gerekir. Sadece prizdirek bilyası için şanzımanın ekstradan dağılması gerekir. Siz zamanınızı ve yaptıracağınız yeri ayarlayabilirseniz fazla sorun teşkil etmez. Buarada kişisel fikrimi söylemem gerekirse ben opellerde prizdirek bilyasının bozulduğuna pek rastlamadım, yani büyük ihtimalle debriyaj bilyası bozulmuştur.

      Sil
  53. Ayrica bu sıkıntı 1 haftadır var ve de 1 aydır 5. Vitese geçmiyor tam 4 ten 5. Vitese atmak için zorladigimda 3. Vitese geçiyor maalesef bizim opel.. 5. Vites dışlı sorunu bu mu acaba?

    YanıtlaSil
  54. Ustam merhaba,
    Aracın Honda jazz aracında 1-2 vitesse giderken tırıltı seklinde ses geliyor 3. vitesde ses çok az duyuluyor 4 ve 5 de yapmıyor vites geçişlerinde sıkıntı yok. Bu ses neden kaynaklanıyor yardımlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam tipik bir usta lafını söyleyim görmeden bişey denmez :) Bu tip arızalar kronik hata olmadığı için nokta atışı tespit uzaktan imkanzıdır. O yüzden iyi bir ustaya göstermenizi tavsiye ederim. Belki çok önemsiz bişeydir belki de hayati bişeydir.

      Sil
  55. merhaba
    megan 2 hatchback arabam var bugun yolda giderken debrıyaj boşaldı arabanın altındada epey yağ vardı halada öyle sorun ne olabilir

    YanıtlaSil
  56. Geri viteste cart diye ses geliyor araç siena az ileri alıyorum tekrar geriye takiyorum ses yok ilk calistirdigmda geriye takarsamda ses yok

    YanıtlaSil
  57. ayrıca debriyaja basınca ses kesilme olayı bendede var ustam dediğim gibi araba 2001 bora

    YanıtlaSil
  58. Merhabalar ustam öncelikle zamanınızı ayirip sorularımızı cevapladıgınız için tsk. Ederim. Bende manuel 2004 megane 1.6 atuantiq var. Bazen 1. Viteste kalkarken arac ileri geri atıyor tekliyor ve stop ediyor. Bu ilk kalkışta değil de az 300-500 mt. Kullanip dur-kalk yapinca oluyor. Dün de oldu. Stop etmemesi icin gaza yuklendim. Aracın içi balata koktu. Stop etti. Sonra normal calisti. Sorun ne olabilir. Tskler...

    YanıtlaSil
  59. Merhabalar ustacim
    Aracim 1997 model 2.0 opel vectra cd.sorunum şöyle: bi ugultu sesi geliyor debriyajin oradan debriyaja basinca ses kesiliyor birakinca ayni arac 5. Vitese digerlerinden daha zor geciyor.sanirim bu prizdirek bilyasinda problem var.iki ustaya goturdum aracimi.birisi sokup tamir edicez dedi digeri sanzumani sokup icini cikma parca ile komple degiscez dedi ne yapmam gerekiyor cok kararsiz kaldim yardimci olursaniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  60. Arkadaşlar uzun süredir işlerimden dolayı siteyle ilgilenemedim. Haliyle bir çok soru gelmiş ancak soru sahipleri muhtemelen takibi bıraktığını düşündüğüm için tek tek cevap yazmıyorum. Eğer hala takipte olan varsa soruyu tekrardan ulaştırırlarsa cevaplamaya çalışırım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  61. hayırlı geceler ustam benimde bir sıkıntım var aracım mini cooper 1.6 manuel vites
    aracımda sadece rampa çıkarken yani motora tork olarak yük bindiğinde ön kısımdan tıkır tıkır diye aşırı derecede bir sürtme sesi alıyorum ve sadece 2. viteste duydum şimdiye kadar. gazı kesince duruyor gaz verince tekrar başlıyor sizce sıkıntı ne olabilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayağınızı debriyajdan sert kaldırırnca da anormal bir ses duyuyor musunuz acaba ?

      Sil
    2. normal çalışmada hiç duymadım sadece yokuşta duyuyorum debriyaj normal yani çektiğimde anormal bir ses yok.gelen ses gaz kesince aniden duruyor gaz verince tekrar başlıyor ve dediğim gibi sadece yokuşta arabada tek olduğumda pek olmuyor iki yada üç kişi oldugunda genelde oluyor 2 .viteste

      Sil
    3. gazı kesince kesiliyor acaba şanzuman çıkış bilyasından mı debriyaj bilyasındanmı yoksa başka nerelerden kaynaklanabilir? şanzuman yağı eksilse yapar mı sizce ?

      Sil
    4. ayağımı hiç sert çekmedim hep normal kavrıyor.birde sanki sol kısımdan geliyor gibi bu ses ustam

      Sil
    5. Yani açıkçası bir fikrim oluşmadı. Bi servise göstermenizi tavsiye ederim. Ne desem kafadan sallama gibi olacak o yüzden sizi yanıltmak istemem. Ama şanzıman yağından olmaz da, eğer aksların birinde askı bilyası gibi bişey bulunuyorsa (mini cooper tamiri yapmadığım için bilmiyorum) genelde o tip bilyalar böyle sesler yapar. Şanzımanın içerisinden olacağını tahmin etmiyorum.

      Sil
  62. Ustam merhabalar. 94 model tofaş şahin aracım var. Ani kalkış yapmaya çalıştığımda silkeleme yapıyor Ve bugün debriyaja basınca gicir gicir giiirtt diye sesler gelmeye başladı. Bir süre sonra kesildi.yakin bir zamanda1000 km yolum var. Bir problem çıkarır mı acaba. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yola çıkmadan önce bir ustaya göstermenizi tavsiye ederim, sıkıntı çıkarabilir. Muhtemelen debriyaj bilyası dağılmış veya dağılmaya yakın duruma gelmiş. Şanzıman inip debriyaj setinin değiştirilmesi gerekli olabilir.

      Sil
  63. Ustam merhaba. Aracım hyundai accent era dizel manuel vites. Sorum şu, geri vitese atınca kalkarken vites atıyor. Şanzıman dişlisini yemiş dediler. Şanzıman cı tornacı yla birlikte yaptılar. Şanzıman ı taktılar yine aynı sorun devam ediyor. Halatları kısalttılar yine yapıyor. Şanzıman ın genel yapısından diyolar. Bu nedemektir şimdi. Bana bi yol gösterirseniz çok sevinirim. Tamirde edemediler ama parasını istiyorlar. Ben bu işten bi şey anlamadım. Lütfen yardım...

    YanıtlaSil
  64. Ustam merhaba. Aracım hyundai accent era manuel vites. Sorum şu. Geri vitese takınca vites atıyor. Şanzıman dişlisini yemiş dediler. Şanzıman cı tornacı yla birlikte yaptılar. Şanzıman ı taktılar yine aynı sorun devam ediyor. Halatları kısalttılar yine yapıyor. Şanzıman ın genel yapısından diyolar. Bu nedemektir şimdi. Bana bi yol gösterirseniz çok sevinirim. Tamirde edemediler ama parasını istiyorlar. Ben bu işten bi şey anlamadım. Lütfen yardım edin. Allah razı olsun şimdiden.

    YanıtlaSil
  65. Merhaba,
    Aracım 2011 Alfa Romeo Guilietta 80.000km. Bendeki sorun (eğer bu bir sorunsa) özellikle 1. ve 2. viteste yarım debriyaj kavrama noktasında debriyaj pedalında hafif bir titreşim hissediyorum. Tam ayırmada ya da tam kavramada bu titreşim yok oluyor. Bir de yine 1. ve 2. viteste kavrama yumuşak değil sert bir şekilde oluyor ve kavrama anında sanki şanzımanda birşey yerine oturuyormuş gibi bir kereliğine hafif bir ses geliyor. Vites geçişleri sorunsuz, kavramada problem yok. Sizce sorun var mıdır varsa ne olabilir? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  66. ustam merhaba 2008 opel vectra c kasa arabam ile geri geri toprak rampaya çıkmaya çalıştım araba badanaj çekti çıkmadı zorladım balatadan ağır bir koku geldi ondan sonrada geri vites geçişinde garç gurç ses gelmeye başladı vites zor geçiyor arabayı stop edip vites geçişi yaptığımda sorun yok nedeni ne olabilir acaba teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  67. ustam merhabalar ehlyeti alalı 7 ay oldu daha önceden böyle bi sorunla karşılaşmadım yeni yeni başladı debriyaja basıyorum 2. vitese atarken bastığımda ses geliyo benden kaynaklanıyo 2 arabadada denedim bunun sebebi ne olblir çokmu sert bastığım için

    YanıtlaSil
  68. İyi günler Mehmet Bey,
    Benim şöyle bir sorunum var. 2015 mart ayında 2002 model Fiat Palio marka aracımın Debriyaj baskı balatalarını orjinal ürünle değiştirdim. Şimdiye kadar bir sorun yoktu havalar ısınınca şöyle bir sorun ortaya çıkmaya başladı. Özellikle klima açıksa ya da düşük viteste araba kullanıp arabayı biraz fazla ısıtınca benim debriyaj yavaş yavaş boşluk bırakmaya başlıyor. Sanki üstte bir kısım tamamen boşa kalıyor bunu ayağımla geri çekip duruyorum rahatsız edici oluyor, daha sonra bu debriyajın tamamen basılı kalmasına kadar gidiyor. Ama araba soğuyunca yine kendi kendine düzeliyor. Normal uzun yol sürüşlerde hiçbir sorun yok, sorun motor biraz fazla ısınınca başlıyor. Böyle bir sorunla karşılaştınız mı daha önce, ya da sorun neden kaynaklanıyor olabilir. Körü körüne hiçbirşey bilmeden bulunduğum küçük ilçedeki acemi ustaların eline bırakmak istemiyorum aracı.
    İlginize ve karşılık beklemeden böyle bir hizmet vermenize şimdiden teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Murat bey. Tahminimce fren merkezinin içerisindeki orig lastikler bozulmuş, ısınıp gevşediğinde hidroliği geri kaçırıyor ve debriyajınız boşalmaya başlıyor. Bunun için debriyaj merkezinin değiştirilmesi gerekir.

      Sil
  69. ustam merhaba benim 93 model broadwayde bir problem var aracın vitesleri çok sertleşti ilk çalıştırmada normal yalnız sık vites değişimleri sıkışık trafıkte sertlerşmeye başlıyor geriye geçerken dişli sesi geliyor ilk çalıştırma halinde birşey yok bide 3.vitesde 3000 devirde tam 60 görmesi gerekirken 50 civarı seyrediyor ayrıca debriyaja basınca ses geliyor ayağımı çekince kesiliyor sorun nedir sizce teşşekkür ederim

    YanıtlaSil
  70. Merhaba ustam, benim aracım 2006 model seat cordoba dizel, debriyaj pedalım ara sıra basılı kalıyor, ayağımla çektiğimde geri geliyor, araç ilk çalıştığında sorun olmuyor, özellikle trafikte kullanırken bu sorun oluyor. Ayrıca firene bastığımda direksiyon sertleşiyor. Sizce sorun neden kaynaklanıyor olabilir. Cevabınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  71. Ustam merhaba. Aracım linea 1.3 2012 model debriyaj baskı balatasını daha yeni değiştirdim. Yukarıda açıkladığınız gibi test ettim debriyaja bastığımda ses geliyor. Benim anlamadığım baskı balatayı değişmeden önce ses yoktu neden değiştirdikten sonra oldu..Birde değiştirdiğimiz parçaların hepsi orjinal. Debriyaj bilyesinide değiştirdik ama usta bol bol yağladı. Bu sesi şanzıman indirmeden yok etmenin bir yolu yokmudur. Yani prizdirek illaki değişmesimi lazım

    YanıtlaSil
  72. İyi günler 2004/maream var yüksek devirde 2.vitese geçerken tabiri caizse cartlıyo..seri bi şekilde geçiremiyorum yardımcı olur musunuz..

    YanıtlaSil
  73. selamun aleyküm ustam bende 2004 model opel astra g serisinin enjoyu var arabanın ben iki sene önce debriyajını yaktım rampada gaz ve debriyaj ile kaldıgım için arabadan çok pis bir koku kaplamıştı gecti 3 gün sonra arabamada ondan sonra her calıştırınca zrrrrrr diye ses gelmeye başladı 2 defa marş dinamasını söktürdüm yaptırdım en fazla bir ay ses kesiliyor ustaya tekrar gidip durumu anlattım usta bana debriyaj baskı balatasının toz yaptıgı için ses geldigini söyledi not arabam 1 vitese vede 2 vitese bazen zor giriyor vede üstten kavrıyor acaba bir bilgi verme imkanınız varmı şimdiden teşekkür ederim saygılar

    YanıtlaSil
  74. Ustam selamlar
    Aracim 2013 model i20 1.2.
    Benim sikayetim kalkislarda (ileri ve geri) motor isininca gelen kavrama anindaki surtme sesi. Debriyaj kavramasinda bir sorun yok. Aractan herhangibir balata kokusu gelmiyor fakat kalkis anlarinda ozellikle motorun kasildigi anlarda iki metalin birbirine surtmesine benzer bir ses geliyor anlik olarak kavrama bitince ses kesiliyor yani yarim debriyaj aninda oluyor bu ses. Yaklasik altibin kmdir boyle kullaniyorum ses disinda baska bir zarari var midir. Daha once karsilastiniz mi benzer bir problemle. Cevabiniz icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  75. Çok ilginç bir uğultu problemim var. Tüm fikirler neredeyse çıkmaz sokak.

    Lancia delta 14500 Km, otomatik dizel 120 BG 2013 model.

    Kayıt:
    https://www.youtube.com/watch?v=Sv3qFJcqccY

    Uğultu, aslında tüm hızlarda ince kısık şekilnde var. Lakin en belirgin ve şiddetli olduğu durum 2500 devir bandı.

    Eklediğim videoda;
    Hız ve vites farketmeksizin 2500 devirde duyulan uğultu geliyor.

    Tespitlerim;

    * Seyir halinde 1 - 2 - 3 - 4. Viteslerin 2500 devir bandına geldiğinde uğultu veriyor.

    * Aynı zamadan yeterli hızdayken vitesi boşa aldığımda deviri nazikçe 2500' e getirdiğimde de uğultu aynen geliyor.

    * Bir önceki tespitimde dayanarak boşta yani araç viteste olsun olmasın bile 2500' de gelen uğultu, araç durduğunda, veya rölantide asla uğultu vermiyor. Burası tüm teorilerimi alıp götürdü. Dururken, tüm devirlerde hiç bir şekilde uğultu yok.


    Sorularım;

    Şanzıman olsa, seyir halinde boşa alıp manuel olarak 2500 devirde neden uğultu versin ?

    Motorda olsa, Rölantide de yapması gerekmez mi ?

    Turboda olsa yüke binerken yapıyor desek, seyir halinde boşa aldığımda yapmaması gerekirdi. ?

    Volan olsa, rölantide de yapması gerekir di ?

    Egzos sistemi olsa rölanti de / duruyorken yapması gerekmez mi ?

    Biryerlerde kaçak olsa yüke binince yapıyor olsa Seyir halinde ve aracı boşa aldığımda, yükü aldığımda yapmaması gerekmezmiydi ? Yada, duruyorken rölantide de yapması gerekliydi ?

    Direksion pompası, şarj dinamosu, klima kompresörü, Triger, V kayışı rulmanları vs.vs, rölantide veya seyir halinde farketmeksizin
    bunlardan birisi bozuk olsa ses yapması lazımdı. ?

    Kısaca bu işin içinden düşünerek çıkamadım. Fikirlere baya baya ihtiyacım var

    YanıtlaSil
  76. Ustam Merhaba, kia cerato aracım deriyajı çok alttan kavrıyor. 2 cm kaldırınca araba yürüyor ve bazen vitese geçmiyor. geri vitese takarken ses yapıyor ve vitese girmiyor. Oysa ben tam basıyorum debriyaja hatta paspası kaldırıyorum. Sorun ne olabilir?

    YanıtlaSil
  77. Ustam aracım 2010 Linea 1.3 190000km...2.viteste uğultudan dolayı şanzımanı çıkma ile değiştirdik.aynı zamanda baskı balatayı da set olarak değiştirdik.test ettik bir sorun yoktu.fakat aracı aldıktan sonra kalkışlarda inanılmaz titreme başladı.tekrar ustaya gittim biraz kullan öyle bakalım dedi.titreşim biraz azaldı.fakat bazen de azalıp artıyordu..artık dayanamaz oldum.gittim ustaya bunu çözelim dedim.ayrıca aracın sesi de bariz artmıştı..usta takozları değiştirelim dedi.değiştirdik ama nafile.dedim şanzımanı indirin bakın.böyle olmuyor.indirdiler.yağ kaçağı yok.baskı balata setini tekrar değiştik.hep orjinal parça kullanıyorum zaten.2. değişimde araçta titreşim kalmadı.debriyaj inanılmaz yumuşadı.geri vites net geçmeye başladı.araç sesi iyi ölçüde azaldı..çok şükür dedim masraflara rağmen.taki bugüne kadar.yaklaşık 1 ay sonra yine az da olsa kalkışlarda titreme başladı.ve sanki titreme bir nokta oluyo ve o esnada bir gıcırtı sesi geliyo bazen.Yardımlarınızı bekliyorum.neden olabilir.neyi yanlış yapıyorlar.saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraya cevap yok sanirim

      Sil
    2. Hayır Ferdi Bey maalesef uzun zamandır giremiyordum bloga soru çoğalmış. Ancak sorulmasından sonra epey zaman geçtiği için eski tarihli soruların önemini yitirdiğini düşündüğüm için cevaplamadım. Hatta 200 den fazla yorum yayınlamadım kaç hafta önce yazıldığı için. Zamanım oldukça erken zamanlarda sorulan sorulara yanıt vermeye çalışıyorum. Sizin ki de 13 aralıkta olduğu için takip ettiğinizi düşünmemiştim kusura bakmayın.

      Sorunaza gelecek olursa maalesef bu sıkıntı 1.3 dizel birçok araçta var. Adeta kronikleşmiş bir arıza. Bu titremeyi genelde baskı balata yapar diye düşünülür ve baskı balata değiştirilir. Ancak bi süre sonra bahsettiğiniz titreme yine başlar. Çünkü bu titreşimin genelde sebebi prizdirek bilyasında boşluk olmasından kaynaklanıyor. Baskı balata yeni takıldığı zaman balatanın yayları bi süre o titreşimi idare ediyor ancak kısa bir süre sonra tekrar başlıyor. Şanzımanın indiğinde prizdirek milini sallattırın sağa sola. BOşluk var ise şanzımanı dağıttırıp prizdireğin bilyasını değiştirtin sorun kalmayacaktır. Buarada baskı balatayı tekrar yinelemeyi unutmayın. Çünkü balatanın göbeğindeki yayların tansiyonu bozulmuştur. TEkrardan bir sorunuz olursa ben burdayım görüşmek üzere.

      Sil
    3. Cevabınız için çok tesekkur ederim.ard arda 3. Baskı balata olacak.ama yapacak bir şey yok. aciklamaniz benim için çok değerli oldu gercekten.iyi calismalar diliyorum.

      Sil
    4. Çok teşekkür ederim eksik olmayın.

      Sil
    5. Çok teşekkür ederim eksik olmayın.

      Sil
    6. Merhaba..Daha önce sizinle paylaştığım 2010 linea 1.3 mjet 197000km aracımda kalkışlarda titreme sorunum hakkında tekrar yardım almak istiyorum..Aracımla uzun yola çıkmam gerekti ve yaklaşık 500-600.km de aracim beni yolda bıraktı.birden vites hiç gecmemeye başladı.adeta kemik gibi.debriyaj boşa çıktı.Araci stop edip biraz bekleyince vites geçişine anlık olarak izin verdi ama tekrar değiştirmek gerektiğinde yine kemik. debriyaj yine aşağıda kaldi..Daha önce paylaştığımda Ust uste 2 defa baskı balata değiştiğini 10-15 gün sonra kalkışlarda aşırı titreme başladığını belirtmiştim.Siz de zannediyorum prizdirek rulmaninda problem olabileceğinden bahsetmistiniz.pdirek mili sallanıyorsa sorun burada demistiniz..zor bela gidebildiğim özel serviste Ust merkez alt merkez baskı balata seti değiştirildi.onceki durumu anlattim.mili kontrol ettik ve herhangi bir oynama yoktu..problem çıkmayacağını söylediler fakat tereddutum devam etmekteydi.neyse araç dediğim işlemler yapılarak tamir edildi.ilk kullanımda sıfır araca binmiş gibi hissettim.fakat yola devam ettiğimizde 100-150 km sonra kavramının bir noktasında titreme hissettim.kafamdan kaynar sular döküldü.Tamirattan sonra yaklaşık 1300-1400 km yol yaptım.kalkislarda o hafif titreme var ve titreme anında sanzimanin sallandığını hissediyorum.problemim yine çözülmüş değil.Bu 3.sanziman inişi kısa sürede.doktugum paralara mı yanayım problemin yine başladığına mı bilemedim.Acil yardımlarınızı bekliyorum...Aracımda bu problemin başlaması şanzıman değişimi sonrası oldu.2.viteste ugultu,vinlama var diye gittim 180000 km civarındaydı araç.prizdirek mili ve 2.vites dislisinde sorun var dediler.sikinti olur ,dediler şanzımanı degiselim.cikma şanzıman aldik.degistirdik.degisim o degisim.berbat oldu arabam...2.viteste vinlama sesi dışında hiç bir problemim yoktu.o halde Zonguldak-elazig arası toplamda 3-4 yıl boyunca 30-40000 km yol yapmisimdir.hic yolda bırakmamistir.Ariza yapacak hissi bile vermemişti hiçbir zaman..ama şimdi her an arıza yapacak mış gibi.bu kadar uzun yazmamın sebebi hem maddi olarak hem de moral olarak cokmem.bana yardim edebilirsiniz çok mutlu olacam.sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  78. Ustam merhaba size bir kac sorum olucak megane 2 80 bg aracımın debriyajı kalkıslarda silkeleme yuzunden degişim yaptırıcam ama kafama takılan 80 bg debriyaj seti zayıf kalıyor bence sımdı 100 bg debriyaj seti taktırmak istem olurmu komple set olurak bunu ögrenmek istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eren Bey. BÖyle bir seçeneğiniz yoktur. Parçalar standart ölçü ve ayardadır.

      Sil
  79. Ustam merhaba, Citroën C4 VTS 2.0 180 BG sahibiyim, aracımda bütün viteslerde 1500 devir sonrasında başlayan, gaz-debriyaj-fren pedalları ve vites titremesi mevcut, fakat hangi devirde olursa olsun debriyaja basınca titreme kesiliyor. Sizce problem ne olabilir?

    YanıtlaSil
  80. Merhaba,

    22000 km renault symbol 1.5 dci aracım,kalkışlarda ciddi bir sallantı yapıyor, bazende sorunsuz kalkıyor,garantisi bitmedi ama debriyaj ne hikmetse garantiye girmiyor, üstelik hiçbir zorlama olmamasına rağmen, neden yapabilir bilgi rica ediyorum sizden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DEbriyaj setinden veya prizdirek bilyasından yapabilir. Aracınız garantiliyse böyle bir sıkıntı çıkması garantiye girer. Siz baskı balatadan falan bahsetmeyin. Gidip 'benim aracım garantili 22000 km de böyle bir sıkıntı yapıyor bunu giderin ' diyin. BAskı balata değişecek diye giderseniz garantiye almazlar.

      Sil
  81. Tofas 1.3 motor aracim var sorun su arac Calismazken debraja bastigimda hic bi sikinti yok ama arac calistiginda debraja badtigimda takir tukur ses yapip araci stopa zorluyor vitese gecis olmuyo sorun neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Tofaş 1.3 ten kastınız nedir, hangi modeldir bilmiyorum ancak bahsettiğiniz problem debriyaj setinden kaynaklı gibi gözüküyor.

      Sil
  82. Hocam arabaya ilk kalkışı verirken biraz hızlı kalkınca vuruntu şeklinde ses geliyor nedendir acaba?

    YanıtlaSil
  83. ustam merhaba. R9 spring aracımın yaklaşık iki haftadır debriyaj çok yukarda kavrıyor. vites değiştirirken çok zor geçiyor ve geri vitese geçerkende çok kötü bir cırlama yapmaya başladı. sorun neden olabilir. şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  84. Yukarıdaki açıklama çok iyi yazılmış. Teşekkür ederim. Bendeki arızanın Debriyaj bilyası olduğu anlaşılıyor.

    YanıtlaSil
  85. Hyundai i30 cw nin debriyaj bilyasımı değişir, yoksa set halindemi değişmesi gerekir?

    YanıtlaSil
  86. Merhabalar ustam 2011 fiat albea aracim var. Benim sıkıntım özellikle 2.3.4.nci viteslere yani vites yükseltmek için debriyaj pedalına bastığımda ıslık sesine benzer ses geliyo problem neden olabilir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  87. Usta selamlar, Aracım Fiesta 2004 dizel. 4 km kadar çamurda gittim. Aracın alt tarafları çamurla doldu. Temizlemedim ve kurudu. Aracı çalıştırırken araç titriyor, hani araba stop edecek gibi titriyor ve uğultu gibi bir ses çıkarıyor. 1. vitese takıp gidince ses ve titreme kesiliyor ancak debriyaja ne zaman bassam aynı titreme ve uğultu geliyor. Yani gaza basıp gidiyorken sorun yok. Vitesi değiştireceğim zaman debriyaja basıyorum ve yine aynı titreme uğultu, stop edecekmiş gibi. Aracı tamirciye gösterdim, çamur böyle yapmış dedi ve aracın altını temizledi. İki gün boyunca bindim tık etmedi ama şimdi aynı sorun tekrar çıktı. Neden kaynaklı olabilir ?

    YanıtlaSil
  88. Merhaba ustam fiat stilo 1.6 aracim var.baskı balata yeni degişti,normalde depriyaj gayet yumuşakken sehir icinde bir sure dur kalk yapinca cok sertlesiyor hatta altta takili kaliyor sebebi nedir acaba ayni araca sahip olanlar alt veya ust merkezi degisince normale doner diyorlar bu ne kadar dogrudur.

    YanıtlaSil
  89. Merhaba Ustam. Aracım 2011 astra sedan 1.3 diesel. Aracımda uğultu olunca, şanzuman açılıp bilyeler değişti. Ayrıca debriyaj baskı, balata, bilye ve volant değişti. Uğultu sorunum gitti. Ancak aracımın debriyaj aşırı sertleşti (eskisinden bile sert oldu.) öyle ki sol dizim ve ayak bileğimde ağrı yapıyor. Aslında, aşırı sert debriyaj dışında bir sorunum yok debriyajın kavraması ve aracın çekişinde bir sıkıntı yok. Ancak debriyaj aşırı sertleşti. Nedeni ve çözümü ne olabilir?

    YanıtlaSil
  90. merhaba ustam, 1.5 crdi 4 silindir 2008 getz 192000 km de 2 gün önce baskı balata seti değiştirtdim,araç motor ısındıkdan sonra vites geçişleri zorlaşıyor durduğumda 1. vittese neredeyse hiç geçmiyor.geri vitese geçmiyor cırtlıyor aracı stop ediyorum geri vitese atıp tekrar çalıştırıp park ediyorum, neden olabilir acaba açıkcası yaptırdığım ustaya pek güvenmiyorum gerekirse başka ustaya götürmeyi düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  91. ustam merhaba.2013 model opel corsa 1.3 dizel arabam var.son bir kaç gündir araba ilk çalıştığında değilde birazda daha gittiğinde debraja basınca edrinden böyle dup dup diye ses geliyor.pek sesli değil rahatsız edici değil ama geliyor yinede.vites boşta ikende debraja basınca aynı ses geliyor.nedir usta bu sorun mu yoksa normal bişey mi.

    YanıtlaSil
  92. iyi gunler benim 2005 hyundai accent admire aracim var araci vitese gecirmek icin debriyaja bastigimda gicirti sesi geliyor ve bu ses debriyaja basma oranina gore artiyor debriyajdan ayagimi cektigimde ses gelmiyor, vites gecislerinde veya vitesin kavramasinda herhangibir problem yok bu sesin sebebi nedir simdiden cevabiniz icin sagolun

    YanıtlaSil
  93. Selamun Aleyküm iyi akşamlar;

    sorunum 1 hafta önce başladı, arabam 1997 hyundai accent 1,3 motor 1 hafta önce birden debriyaj yumuşacık en dipte sertleşiyor ve vites geçmiyor sorunum oluştu hiçbir vitese geçmiyor, sonrasında arkadaşlar kaputu açıp bir vida gevsettikten sonra sol kösede bulunan yağ kutusuna hidrolik diye aldığımız yağdan koydular, debriyaj sertleşti oldu yani araç 4 gün kadar gayet gidiyordu, ( bizim yağ iş makınası yağıymış bu arada ) sonra hata tekrar nüksetti ne yapmalıyım ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  94. Merhabalar benim sorunum 2012 focus styl plus dizel 115 hp aracımın debriyajına basıp hızlı bir şekilde ayağımı çektiğimde yavaş ve zırıltılı bir şekilde geri gelmesi ..normal kullanımda hiçbir sorun yok .bunun sebebi ne olabilir saygılar.

    YanıtlaSil
  95. Merhaba ustam 2001 benzinli Ford fokus aracimin 2 kez baskı balata değiştim araçta kalkarken geri rampa yukarı çıkarken aşırı bir şekilde demir sutme sesi geliyor volantin yüzeyini başlamıştır ilk baskı balata değişirken yaktıktan bir hafta sonra koku geldi kalkışlarda tekrar volantin yüzeyinit taşlayarak yine takıldı bu sefer kalkışlarda yine ses başladı tekrar şanzıman sökülüp çıkma temiz bir volantin bulunup yüzeyi çok hafif bildirilerek yeni bir baskı baltayla beraber takıldı yaklaşık beş altibin kilometre gayet iyi idi fakat aynı sıkıntı tekrar başladı neyapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  96. Iyigunler aracim 20o4 opel corsa 1.3
    Rolantideyken hafif ses geliyor debriyaja yarim bastigimda ses daha artiyor tam bastigimda ses kesiliyorsorun ne olabilir

    YanıtlaSil
  97. Ustam s.a bende 2006 model jetta 1.6 fsi comfortline var. Araç 86bin km de. Kalkarken veya yolda giderken farketmeksizin vites değişimlerinde debriyaj bazen yarıda takılı kalıyor bazende olması gerektiği gibi çalışıyor. Bazen farkedemiyorum bazen farkedip alttan ayağımla ittirip devam ediyorum. Birkaç yerde okudum kesin bir sebep ve çözüm bulamadım. Sizin öneriniz nedir?

    YanıtlaSil
  98. Adem KOÇAK, 2010 model Clio 3 hacback kullanıcısıyım.Otabanda hız sabitleyiciyi 100 km ayaraladım ve yaklaşık 250-300 km böyle kullandım.Yokuş aşağı inerken aniden arabnn altında bir patalama sesi duydum ve araba sendeledi,teker patladı zannettim arabayı sğa çektim. alta baktım ve simsiyah yağ akıyordu ve arabanın benzini,yağı,suyu ve harareti iyi. Oto tamirciye gösterdim bişey yok devam et dedi. servise götürdüm telefonla aradılar 12.000 tl masraf var. sorun ne dedim otomatik şanzıman,robot...vs. ne yapacağımı şaşırdım arabayı hurdaya verecem bu gidişle.bir çözüm yolu var mı başka, yardımcı olursanız duacıyım.

    YanıtlaSil
  99. 2013 model reno clio 3 kullanıcısıym. otobanda 100km sabit hızla (hız sabitleyci aktif) giderken yokuş aşağı inerken aracın alt ön kısmından bir patlama sesi dudum,araba sendeledi ve hemen sağa çektim baktım ve simsiyah bir yağ akıntısı vardı. arabayı en yakın oto tamircisine gösterdim,motor yağı iyi,benzin iyi su iyi klima iyi devam et bişey yok dedi. otomatik vites geçişlerinde devir sıkınısı olmaya başladı. Bir gün sonra servise götürdüm ve debraj pompasında sıkıntı olabilir dediler,patlamış olabilir dediler ve bakalım dediler. sonra telefon açtılar 12.000 tl masraf. sanki arabanın motoru bitik dışardan baksan bişey yok. ne yapacağımı şaşırdım,hurdya mı versem acaba. yardımcı olursanız sevinirim.servisten çıkıp yan sanayiye mi gitsem?

    YanıtlaSil
  100. 2006 corolla aracım var.baskı balata degişti orjinal markası takıldı..ince bir ses gelior debriyajdan..basınca kesiliyor..debriyaj bilyasında sıkıntı var dediler..bu sıkıntı ne kadar önemli?? degiştirmezsek ilerde ne tür bi sıkıntı yaratabilir? tsk ederim

    YanıtlaSil
  101. Selâmünaleykum
    Aracım reno megane coupe 2001 benzinli sorunu 2 vitesden 1 vites geçtiğimde sanki 2 vitesyeymisim gibi gaz sesi gelmesi bide bu sabah çalıştırıp kapattigin da piss sesi gibi bi ses geldi neden olabilir ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  102. Merhaba ustam benim aracım jetta 1.6 dizel debriyaj cok sertti pedalı debriyaj setini ve hatta volantı bile değiştirdiler hala yumuşama olmadı pedalda sizce neden olabilir

    YanıtlaSil
  103. Slm ustam bende 206 + var 2011 model debraja basınca ses geliyir ama pedaldan koltugu cektim iyicene dinledim daha önce yoktu birden bire cikti buses gacirt gacirt diyen ses geliyor neden dir acaba

    YanıtlaSil
  104. selam getz 1.5 2006 dizel aracim var.rolantide motor cok duzgun calisiyor Ancak debriyaja basinca bir ses degisiyor ugultuya benzer bir ses ayagimi cekince duzeliyor ustam krank. gibi maliyetli olabilecek bir sey soyledi boyle kullan bir sey olmaz dedi sizn yorumunuzu merak exiyorum saygilar

    YanıtlaSil
  105. Benim aracım 2009 toyota sanjima dan ses geliyor uğultu şeklinde bunun sebebi nedir

    YanıtlaSil
  106. ustam arabam 2012 hyundai i20 1.4crdi. debriyaj pedalı, gaz pedalı, fren pedalı ve direksiyon aynı anda yumuşayıp aynı anda sertleşiyor. tabi debriyaj sertleştiği için vitesler de zor geçiyor. özellikle havalar ısındıkça hepsinin çok daha yumuşadığını fark ettim. sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
  107. ustam arabam 2012 hyundai i20 1.4crdi. debriyaj pedalı, gaz pedalı, fren pedalı ve direksiyon aynı anda yumuşayıp aynı anda sertleşiyor. tabi debriyaj sertleştiği için vitesler de zor geçiyor. özellikle havalar ısındıkça hepsinin çok daha yumuşadığını fark ettim. sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
  108. Ustam iyi gunler 98 corsam var arac sogukken 1. Vitesten 2ye atmak icin debriyaja bastigimda hafif titreme geliyor neden olabilir tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  109. merhaba hocam 2005 opel corsa 1.3 dizel aracım.ayagımı debriyajın üzerine hafif bastıgımda titreme var bazen rampalarda kalkışlarda ise bir ugultu geliyor ustaya gösterdim volant baskı balata degişmesi gerek dedi ve bana sabit volant takabilecegini daha uygun olur ömürlük olur dedi bu konudaki tavsiyeniz nedir mümkünse görüşünzü alabilirmiym saygılar...

    YanıtlaSil
  110. selamun aleyküm hocam bende 1999 model 206 benzinli var.Hocam debriyajdan ayağımı kaldırınca araba kendini öne atıyor debriyaj teli dediler değiştirdim aynı sıkıntı yine var hocam. Özellikle 1.vitesten 2.vitese atarken çok atıyor kendini araba yardımcı olursanız sevinirim hocam teşekkürler.

    YanıtlaSil
  111. Usta merhaba 2003 model düz şanzıman mini cooper aracim bugün geri vitese geçmiyor tam geçiyor gibi oluyor sonra tık atıyor hemen . Nadiren 2. Vitesede zor geçiyor . Ama su anda geri vitese geciremedim hiç bir şekilde sizce nedir problem ne diye sanayiye gitmem lazım şanzımanda nereye baktirmam lazım . Teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb 2006 model dizel kia cerato var bazen aracimla seyir halinde vites gecmiyor cok zorlaniyorum ve fren hidroliginde eksilme vardi ne yapabilirim tsk

      Sil
  112. Ustacım; öncelikle paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. Bugun aracımı oto parka park ederken debriyaj birden sertleşti ve tamamen basmaz oldu. Baskı balata setini bir ay önce değiştirmiştim. Bunun birden olma sebebi ne olabilir. Araç hyundai getz 2006 model dizel. Tşkler.

    YanıtlaSil
  113. S.a ustam aracım 1996 model toyota corolla xei baskı balatayı şanzıman yağını yeni yaptırmama rağmen debriyajdan ayağımı çektiğim anda çekirge gibi ötüyor araç giderken boştaykende ötüyor ama sesin kesilmesi için debriyaja ayağımı koymam yeterli oluyor debriyaja herhangi bir baskı uygulamama bile gerek kalmıyor sizce bunun sebebi ne olabilir ?

    YanıtlaSil
  114. Ustam kolay gelsin aracımız Renault clio 2 2005 model 1.2 benzinli aracın sorunu yukarda anlattığınızın tam tersi bizde debriyaja basınca gıcır gıcır ses yapıyor normalde ses yok ama debriyaja basınca böyle ses oluşuyor tamirci arkadaşa götürdük o debriyaj bilyesinden olduğunu söyledi ayrıca yağlı bilye ise 600 yağsız bilye ise 400 e hallederiz dedi yağlı olup olmadığını söylermisiniz bide güncel fiyatları nedir internetten sipariş versem daha ucuz olur mu teşekkür ediyorum şimdiden

    YanıtlaSil
  115. Ustam merhabalar. Aracım 2005 model focus. Araç boştayken ya da vitesteyken ayağımı debriyaja bastığımda sürtünme ve gıcırtı sesine benzer bir ses geliyor. Ayağımı cektigimde ses kesiliyor. Vites geçişlerinde sıkıntı yok. Sorun nedir, masraf tahmini ne çıkar acaba.

    YanıtlaSil
  116. Merhaba ustacım benım aracım renaul laguna 1 aracım calısır vazıyette vıtese gecmıyor vıteste calıstırdıgımda debraja basarken araba yurumeye calısıyor ve bosta olmuyor yolda gıderkende vıtes gecmeyınce gaza basıyorum az bısey vıtes gecıyor ne yapmalıyım aşırıda bı ses yapıyor sımdıden tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  117. Merhaba aracim opel corsa debriyaja basınca ve ayağımı çekerken gicirdiyor çok fazla ses yapmaya başladı ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
  118. Ustam kolay gelsin..
    2002 model Renault clio aracım var. Son 3 saattir araç seyir halindeyken debrijaya on saniyeden fazla bastığımda ilk önce akü ikaz lambası yanıyor ve sonra araç stop ediyor. Debriyajı bırakıp gaza bastığımda araç vuruntu yapıp tekrar start alıyor. Sorun ne olabilir?

    YanıtlaSil
  119. Merhaba öncelikle blogunuza bayıldım harika bilgiler veriyorsunuz bunun için teşekkürler :) Arabamız 1996 model fiat uno ve problemini bir türlü bulamadılar, birşeyler yapıp veriyorlar ama hep aynı. Sorun şu: Arabada vites değiştirdikten sonra normalde ayağımızı çekip ilerlememiz gerek fakat araba titriyor daha dogrusu araba sarsıyor kendini ama birazcık ayağım debriyajda basılı tutarsam sarsma yapmıyor. Hep böyle ayağım hafif debriyajda gitmek zorunda kalıyorum. Bu durum bir kaç aydır var. Sizce sorun ne olabilir?

    YanıtlaSil
  120. s.a ustam 2007 model hyundai getz 1.5 crdi dizel aracım 1.viteste rolentede kalkerken kerkinme titreme yapıyor ama hızlı kalktıgım zaman sıkıntı yok

    YanıtlaSil
  121. Merhaba ustam benim arabam 2012ctroen Clysee 1.6 92hp dizel arabayı alalı 8ay oldu vites değişimini ne yaptıysam ayağım alışmadı yumuşak kavramıyoor debriyajdan ayağımı nekadar yumuşakçeksem dahi küt diye vuruyor arabadamı yoksa bendemi sorun

    YanıtlaSil
  122. Selamın aleykum aracımdan duz yolda 5.vıteste gıderken debrıyaj kokusu geldi sebebi nedir acaba ?

    YanıtlaSil
  123. Hocam iyi akşamlar. 2009 mod.Megane2 extreme aracım 75 bim km.de, bir süredir şehir içi kullanmalarımda aracın kalkışlarında titreme hasıl oldu. öyle ki 7.5 şiddetinde deprem gibi. araç soğuk iken titreme yok.Aracın kavramasında ve çekişinde hiç bir sürat yok. Ustalar test ettiğinde balata nın iyi olduğunu söylediler.Fakat ben bu durumdan çok rahatsız oldum, Balata tk.değiştirmeyi düşünüyorum, bilyanında değişmesi gerekir mi ? teşekkür eder, saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  124. Ustam selamın aleyküm bende 90 model doğan L var.Aracımla yolda giderken ayağımı gazdan çektiğimde aracım ileri geri bir şekilde sarsılıyor gazı verdiğimde yine aynı sarsıntıyı yapıyor özellikle de 1 ve 2'nci viteste daha çok hissediliyor sorun ne olabilir saygılar...

    YanıtlaSil
  125. Selamünaleyküm ustam benim araç 1995 model 1.6 gli bazen 1.vitese ve geri vitese gećerken zorlanıyor.Aynı zamanda debriyaj titriyo ve çok aşşağıda tutuyor ve sizin dediğiniz debriyaja basınca ses kesilmesi debriyaj bilyasındaki gibi ne yapmam gerekir.
    Yorumuma yanıt verirseniz sevinirim...

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.