ARACINIZDAN UĞULTU SESİ GELİYORSA SEBEBİ VE ÇÖZÜMLERİ..

     Aracınızın içine yolda giderken hızlanmaya bağlı olarak gelen uğultu sesi varsa bunun bi kaç sebebi vardır. Gelen uğultu sesi eğer vitesle alakalı değilse yani araç seyir halinde gaza basınca veya bırakınca gelen seste değişiklik olmuyorsa ve vitesi giderken boşa atınca dahi ses gelmeye devam ediyorsa bu yüksek ihtimalle tekerlek bilyalarından geliyodur. Diğer adı da porya bilyası diye de bilinir. Her tekerde bulunan porya bilyasının en az bi tekerdeki ve ya birden fazla tekerlekteki bilyası bozulmuş demektir. Hangi tekerlek bilyasının bozulup bozulmadığını aslında öğrenebilrsiniz ancak servise götürmeden değiştiremezsiniz. Meraklı bir araç sahibiyseniz ve hangi porya bilyasının bozulduğunu öğrenmek istiyorsanız bunun biraz zahmetli de olsa bir yolu var.
Aracınızın içinden gelen uğultu sesini öncelikle bi tahminde bulunun. Mesela ses çoğunlukla önden mi geliyor arkadan mı, veya sağdan mı geliyo soldan mı diye. Daha sonra tahminde bulunduğunuz tekerleği aracınızın kriko su vasıtasıyla kaldırın. Boşta dönmeye müsait olan tekerleği elinizle ve var gücünüzle çevirin. Eğer o tekerin porya bilyası bozuksa dikkatlice dinlediğiniz zaman tekerlek boşta dönerken uğultu sesini duyabilirsiniz.
  
 Ses gelmiyorsa demek ki tahmininiz yanlıştır ve diğer tekerleklerde deneyin. Eğer tüm tekerleklerde bu işlemi uyguladınız ve sesi duyamadıysanız (sessiz bir ortamda dinlemeniz gerekir) düşük ihtimal de olsa aracınızın markasına göre sağ taraf aks ınızın askı bilyası vardır. O askı bilyası bozuk olup tıpkı tekerlek bilyası gibi ses yapabilir.
     
      Eğer aracınızdan gelen uğultu sesi araç seyir halinde viteste iken gaza bastığınızda artıp bıraktığınızda azalıyorsa veya gaza bastığınızda azalıp bıraktığınızda çoğalıyorsa, vitesi boşa aldığınızda ses kesiliyosa veya değişiklik gösteriyorsa tekerlek (porya bilyası) bilyasıyla uğraşmayın.
   Bu sesin sebebi yüksek ihtimalle şanzımandan veya diferansiyelden geliyordur. Bu durumda aracınızı yetkili servis değil de sesi iyi kavrayacak kaliteli bir ustaya baktırmanızda yararınıza olacaktır. Şanzıman veya diferansiyelden gelen ses porya bilyasına göre çok daha masraflı ve zordur.

Konuyla ilgili soru ve görüşlerinizi alttaki yorum kısmından yapabilirsiniz..



Bunlar da ilginizi çekebilir ;
Debriyaj sistemi ve şanzıman hakkında bilgi
Amörtisör nedir ? Arıza ve teşhisi nasıl konur ?
Arabalar hakkında bilmediğimiz 25 Bilgi
Turbo nedir ? Nasıl çalışır ?
El freniniz az tutuyor veya hiç tutmuyosa...
Araçta Termostat nedir ? Ne işe yarar?

426 yorum :

  1. Gayet yardımcı oldunuz çok teşekkür ederm..

    YanıtlaSil
  2. vala en güzel açıklama sizinkisi

    sagolun

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim siz de sağolun arkadaslar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam araç Dacia logan 2007 Model Dizel Araç sadece dördüncü viteste gaza bastığımda yapıyor diğer viteslerde sorun yok 4 e kadar çıktım 5.e atmadım ses çıkarıyor diye sadece dördüncü vites 80.100 km hız arası ıslık gibi bir ses geliyor gazdan ayağımı çekince ses kesiliyor 1-2-3 viteslerde bu ses yok Bilerek devrini aşıyorum bi Süre Yine o ses Yok 4.e atar atmaz gaza bastıgımda direk Islık başlıyo wuwww diye.. bu ses neden gelir

      Sil
  4. aracım 5 ileri vitese sahip ilk 4 viteste gaz köklemede hiç bir devir aralığında bu uğultu (ıslık sesine daha yakın) sesini yapmazken sadece 5 inci vitese atarken yapıyor. şimdi ilk 4 viteste yapmayıp sadece 5'de yapıyorsa 5 inci vitesin dişlisindendir değil mi ? ilk 4'de yapsaydı diferansiyel diycektim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracınızın marka ve modelini tam yazsaydınız biraz da ona göre yorumlardım ancak dediklerinize göre doğru söylüyorsunuz, 5. vites dişlisinin ya dişleri ya da altının burcu veya bilyası bozulduğundan yapıyordur. Diğer aksamlarda sıkontı olsa idi sadece 5. viteste yapmazdı. Kısacası teşhisiniz doğru olmuş.

      Sil
  5. Gazı kesince hırıltı gelşyor arka taraftan sebep nedir starex aracım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gazı kesince geliyorsa diferansiyele baktırmanız gereklidir diye düşünüyorum. Teker bilyası olsa sadece gaz kesince gelmezdi.

      Sil
  6. bahsettiğiniz durum yeni başıma geldi baya baya ses geliyor sanki beni arkadan motor lu bir grup takip ediyor ya da tek motorlu küçük uçak sesi gibi bir ses gaza basıp giderken de geliyor gazı kesip vitesi boşa atınca da geliyor araç yavaşladıkça ses de azalıyor bilyeden midir ? Başka neyden olabilir açıkçası korkuyorum bayram sonrası maddi olarak çok masraf çıkarmasa bari birde bu halde 350 km yol gidilir mi? Çekişte vs sorun yok sadece ses geliyor yakıt artmışmıdır henüz anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bahsettiğiniz arıza tekerlek rulmanlarının bozulmasından kaynaklanıyor. 350 km yol gider mi gider. Ancak bilya boşluk yapma derecesinde bozulmuş ise tavsiye etmem değiştirip gidin derim. Maliyet konusunda ise aracınızın marka ve modeline göre değişiklik gösterir.

      Sil
  7. 95 model karburatorlu dogan aracımın bosta park halınde ıken rolantıde egzostan ugultu gelıyor.sankı abart egzos gıbı..ama gaza verınce ses kesılıyor gazı bırakınca ugultu devam edıyor arac bıraz tıtreyerek calısıyor hemde haralet 90 da ıken.sekman yenı atıldı bujı vb komple degıstı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar avans ayarından veya karbüratör ayarından bozuk çalışıp uğultu yapıyor olabilir.

      Sil
  8. vermis oldugun bilgilerden dolayi tesekkurler otomobil uzmani.benim arabamdada bu ugultu sesi seyir halindeyken duz giderken ve solagonuslerde bisey yok ama saga dogru meillenen virajlarda bu ugultu hemen basliyor.tam kesfedemedim ama sanirim ses arka sagdan giliyor.bu durumda benim sag arka teker rulmanimi arizali oluyor.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sesi arka sağdan duyuyorsanız muhtemelen arka sağ taraf bozuktur. Virajlarda sesin kesilmesi felan ise tekerlekte boluş olduğunu gösteriyor. Yani porya bilyası bilyası boşluk yapmışsa sağa veya sola virajlarda ses gelip kesilebilir. Porya bilyasının bu durumda değişmesi gerekir.

      Sil
    2. tesekkurler ustam.peki bu arizanin en ilerlemis hali nasil anlasilir?riski nedir?bu arada herkesin bayrami mubarek olsun arkadaslar

      Sil
    3. Rica ederim sağolun. Yolda gittiğiniz yere uğultu yapar, kasislere düştüğünüz zaman tıkırtı şeklinde ses yapar (bilya boşluk oluşma derecesinde bozulduysa).
      Eğer imkanınız varsa tekeri krikoyla kaldırıp elinile sağa sola yukarı aşağıya sallamaya çalışn. Boşluk varsa zaten sallarken hissedersiniz.
      Sizin de bayramınız mübarek olsun buarada.

      Sil
  9. Ayni şey benim basimada geldi tümseğe biraz hizli girdim ve sonra uğultu gelmeye başladı bilyemi dagitti acaba teşekkürler .....aracim era 2008 dizel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet uğultu geliyorsa maalesef tümseğe düştükten sonra bilyanız bozulmuştur.

      Sil
  10. Merhaba
    Aracim 2007 Ford Focus 1.6 tdci. her zaman yapmasada kalkislarda tahminen arka tekerlegin oradan cok kisa süreligine ugultu sesi geliyor. enteresan bir tabir olacak ama sisenin icine üflersinizde vuuu diye bir ses cikarya ona benziyor:) 1 saniye bilemedin 2 saniye sürüyor, emin olmamakla birlikte, yavas kalkislarda yapiyor. arka frenler diskli. balatalari yeni degistirdim. öncesinde de sonrasindada bu ses var. ustaya gösterdigimde bu sesi yapmadi tabiki:) usta alt takimlari kontrol etti. plastik silindirik yataklar var altta (adini bilmiyorum) onlar eskimis biraz ama sesin onlardan gelmeyecegini söyledi. yorumlarinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar hocam kusura bakmayın yorumu yazalı baya olmuş cevap veremedim.
      Hala takipteyseniz veya sorununuz çözülmediyse belirttiğiniz takdirde cevabı yazarım. Tekrardan kusura bakmayın iyi günler.

      Sil
    2. problem degil. bende cevabinizi bekliyordum. ustaya gstermedim henüz. bakimi yapan usta tatilde zaten su anda.

      Sil
    3. arada kaynadim galiba:)

      Sil
    4. Merhabalar. Sizin yorum üstte kaldığı için biraz ihmal ettim farkında olmadan :)
      Şişenin için üfleyince gelen sesi hayalen tahmin edebiliyorum ama bunu arabada olduğunu düşününce aklıma pek de sebep gelmiyor. Yalnız şunu belirteyim plastik yatak dediğiniz muhtemelen burçlardan bahsediyorsunuz. O burçların o şekilde bir ses yapması mantıklı gelmiyor. Yani o tip bir ses tahminimce ya fren balataları biraz sıkıyor ondan geliyor ya da arka süspansiyonlardaki bahsettiğiniz burçlar paslandığından gıcırtı sesi geliyordur. VEya da egsoz bir yere yakın olup titreşim yapıyor olabilir kalkışlarda . Yani pek mantıklı olmasa da aklıma gelen sebepler bunlar. Aracınızı yaptırdığınızda sebebini de bizlere belirtirseniz hem merakım gider hemde baskasına yardımı olabilir :)

      Sil
    5. yillik izindeydim cevap veremedim kusura bakmayin. henüz firsat bulamadim baktirmak icin ama ses hemen hemen her seferde geliyor simdi. kayin birader de kullandi arabayi o da sesin önden geldigini düsünüyor. sesi baska sekilde tabir edecek olursam, kamyonlar dururken frenden bir ses cikarya onun gibi bir ses hemen hemen. benim tahminim süspansiyonla alakali ama bakalim artik cözülünce yazarim yine

      Sil
  11. Merhabalar 2002 otomatik vites opel corsa aracimdan 60 km hizdan sonra sag taraftan ugultu geliyor yavas giderken ses yok gibi tum tekerleri kontrol ettim bosluk yok ama ses ediyormu diye cevirip dinlemedim acaba bilyadami ariza var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Şahin Bey. Uğultu 60 km/h dan sonra geliyorsa bilya boşluk yapacak kadar bozulmamış demektir. Yani boşluk görememeniz bilyanın sağlam olduğu anlamına gelmiyor. Boşluk olması durumunda 20-30 ile giderken bile uğultu gelir ayrıca takırtı şeklinde tekerlerden ses gelir kasislere düştükçe.
      Sağ taraf teker bilyalarını kontrol ettirin mutlaka birisi bozulmuş olacaktır. Boşluk olmaması kafanızı karıştırmasın. İyi günler

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba
    2012 Model Peugeot 208 1.6 hdi auto 6r şanzıman araçtan 50km sonra başlayan sanki tekerde çivi varmış gibi tekerin turuna bağlı artan ama sadece ses artıyor tur sayısı artmıyor ön taraftan bir ses geliyor araç serviste ön sağ ve sol porya bilyaları değişti ses kesilmedi aradan 1 hafta geçtikten sonra arka porya ve rulmanlar takım olarak değişti ses yine kesilmedi. Geçenlerde tesadüf bir tamirciye gittiğimde usta sağ ön şaft bilyasından gelebileceğini kontrol edilmesi gerektiğini söyledive aracı test etti. 100 ile giderken sağ ve sola kırdığ zaman ses artmıyor ama seste kesilmiyor aracı boşa attığı zamanda ses devam ediyor aracın için sürekli genel bir uğultu var şaft bilyası değişimi biraz zahmetliymiş ne yapmamı önerirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Şaft bilyası dediğiniz anladığım kadarıyla aks askı bilyasından bahsediyosunuz. Bu bilya bozulduğu zaman tıpkı porya bilyası bozukmuş gibi uğultu yapar. Eğer ki dört porya bilyasını değiştirdiniz ve ses hala kesilmediyse ya aks in askı bilyasından ya da lastiklerinizden kaynaklanıyordur. Baska sebebi de olamaz zaten artık.

      Sil
  14. merhaba benim arabamda hizim kac olursa olsun hicbir ses yok ama dreksiyonu saga kivirdigimda yani saga eyimli virajlarda arkadan ugultu geliyor bu ses 60kms den sonra oluyor.sorun bilyalardan desek duz giderken hicbir ses yok.servise goturdum bu ses bilyalardan deyil lastiklerden olabilir dedi bir anlam veremedim peki sizin gorusunuz nedir ustam.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yani o şekildeki bir ses bilyalardan gelmez. Lastikler özellikle dönüşlerde gelen uğultunun baş sebeplerindendir. Lastiklerinizi değişip denemelisiniz.

      Sil
  15. İYİ GÜNLER.ARACIM TOYOTA COROLLA GLİ 97 MODEL USTAM.KALKIŞTA VE VİTES DEĞİŞİMİNDE MOTOR TARAFINDAN ZIRILTI ŞEKLİNDE SES GELİYO.DAHA ÖNCE Kİ TOYOTAM DA BÖLE Bİ SORUNUM YOKTU AMA BUNU YENİ ALDIM BUNDA VAR.GAZ PEDELİNİ ETKİLİYO.HİSSEDEBİLİYORUM BUNU ZIRILTIYI GAZ PEDELİNDE DE.SORUN NEDİR ACABA USTAM?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler.
      Motor kulakları kırık olduğunda kalkışlarda motor fazla esnediği için bi yere temas edip zırıltı yapıyor olabilir. Diğer ihtimal de egsoz yine kalkışlarda esnediği için şasiye felan temas edip zırıltı yapıyor olabilir. Motor kulaklarına ve egsoza baktırmanızı öneririm.

      Sil
  16. Hocam merhaba,benim aracim 2004 model renault clio 1.2 autotaqiue lpg li.gaza basınca motor tarafindan bir uğultu gelmeye başladı.araci durdurdum vitesi boşa aldim ve yeniden gaza bastim gene uğultu geliyordu gazdan ayagimi cekince uğultu gidiyordu...1 gun sonra yeniden denedim araci gene ayni şekilde uğultu gelmeye devam etti gaza basinca.ses motor tarafindan geliyor ve herzaman yapmiyor ses bazen yapar oldu bazen normal...olasi ariza durumlari nedir hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Hocam muhtemelen bahsettiğiniz kadarıyla vantilatör kayışı bilyalarının bozuk olduğunu düşünüyorum. Bilyalar değişik koşullarda ses yapabilir veya yapmayabilir. Örneğin soğukta fazla yapıp ısınınca sesin azalması gibi vs.

      Sil
  17. Sayın Oto Blog bilgi ve tecrübelerinizle bizlere yardımcı olduğunuz için öncelikle teşekkürler. aracım 2011 model 85 1.5 dcı symbol expression,70 km -110 km aralığında gazdan ayağımı çektiğimde uğultu var, tekrar gaza bastığımda uğultu kaybolur gibi oluyor,yada motor sesinden bana öyle geliyor ,aynı hız aralığında vitesi boşa aldığımda aynı ses dahada fazlalaşıyor araç 55000 km de yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akın Bey ben teşekkür ederim sağolun.
      Peki bahsettiğiniz uğultu 110 km hızı geçtikten sonra kayboluyor mu yoksa hızlandıkça ses de artarak devam ediyo mu 120-130 larda vs. ?

      Sil
  18. 120 den sonra o sesi gaz kessemde duymuyorum ,hatta vitesi boşa alınca yine duyulmuyo .duyduğum ses 70-110 km hızlarda.çok ustaya götürdüm herbiri ayrı ayrı şeyler söyledi ,son gittiğim usta aslında lifte kaldırıp daha düşük hızlardada sesi duyduğunu söyledi ses daha çoğalmadan bir şey yapamayacağını söyledi. arızalı parçanın hangisi olduğunu çözemedi,şanzıman yağı kontrolunu yaptı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akın bey belki size saçma gelecek ama lastikleri ön arka yaptırıp deneyin bir de derim.

      Sil
  19. kolay gelsin yaklaşık 8 gündür yazan olmamış konu halen kapanmadıysa size bir sorum olacak benim e90 320d bmw marka bir aracım var aracımla 60 km yi geçtikten sonra ön taraftan bir uğultu geliyor tekerlek bilyasından olduğunu düşünüyorum ve 60 km nin üzerindeki süratlerde frene bastığım zaman sanki fren balatası bitikmişte demir demire sürtüyormuş gibi bir ses geliyor balatalara baktım fakat daha yarı ömrünü bile tamamlamamış bu ses neden gelebilir bir anlam veremedim sizce nedendir? bir kaç gün içerisinde 2000 km lik bir yola gitmeyi düşünüyorum bu şekilde gidebilirmiyim? ve bu parçayı değiştirmek ortalama olarak ne kadara mal olur? cvp ınız için şimdiden teşekkür ederim.. kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HOcam bahsettğiniz problem porya bilyaları gibi gözüküyo. Fİyatı konusunda pek bilgim yok maalesef ama ortalama tek porya bilyası değişim maliyeti 200-400 tl arasında olabilir.

      Sil
  20. merhaba otomobil uzmanı.bende 2000 model corsa var,1 aydır hızım 50 geçince arabanın içinde uğultu başlıyor..acaba neden olabilir yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Arabanızda kış lastikleri bulunmadığı sürece bu tip uğuldamalar tekerlek yani porya bilyalarından kaynaklanır.

      Sil
    2. cevabınız için çok saolun fakat tekerlek sesi gibi değil,komşu diferansiyelden geliyor dedi fakat tam emin olamadı.eskiden böyle bişey yoktu aynı lastikler 1 yıldır var çünkü,gerçekten diferansiyelse sorun şanzıman inmesi gerekirmi acaba? çok teşekkürler

      Sil
  21. S.A Ustam bende bir soruyla seni rahtsiz edecem.
    bende ford galaxy var 2009 model 5 ay oldu alali.
    benim arabada gazla beraber bir ugultu geliyor gaz verince artiyor azaltinca azaliyor. ayagimi gazdan cekince ugultu yok. seyir halindykende bosta dururkende gazla beraber bir ugultu geliyor. birine sordum turbodan dedi, sence neyden olabilir bi yardimci olabilirmisin bi zahmet. simdiden sagolasin.

    YanıtlaSil
  22. 95 model dogan slx var hizli yada yavas farketmiyor yalpalama gibi ses geliyor ama yalpalamiyor araba difransiyelden diyorlar dogrumu dogruysa masrafi nedir tahmini?

    YanıtlaSil
  23. Arabam, Renault Clio hp 2004 model, benzinli. Mekanik. Ön farları açık unuttuğum için akü bitmiş ve arabayı ittirdik, kaktırdık, çektirdik. Sonuç olarak çalışmadı. Elektrikçi, kumanda ile çalışır dedi ve çalıştırdı.
    Ama araba hareket halinde iken 3.5. viteslere atınca cıııız diye, sanki sürtünmeye benzer hep ses geliyor.
    Problem ne olabilir.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. Arabam, Renault Clio hp 2004 model, benzinli. Mekanik. Ön farları açık unuttuğum için akü bitmiş ve arabayı ittirdik, kaktırdık, çektirdik. Sonuç olarak çalışmadı. Elektrikçi, kumanda ile çalışır dedi ve çalıştırdı.
    Ama araba hareket halinde iken 3.5. viteslere atınca cıııız diye, sanki sürtünmeye benzer hep ses geliyor.
    Problem ne olabilir.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. Arabam 93 model broadway aracimda 20 ile 50 km hiz da giderken ugultu turu bi ses geliyor sebebi sizce nedir acaba cevabiniz icin simdiden tesekkur ediyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ses 50 km hızı aştıktan sonra kesiliyor mu daha da artarak devam mı ediyor acaba ?

      Sil
    2. Hocam ses bazen o hiza cikmadan bile kesiliyor sebebi nedir acaba ilginiz icin tesekkur ediyorum.

      Sil
    3. Hızlandıkça artıyor deseydiniz tekerlek bilyaları diyecektim ama 20 ile 50 km arasında geliyorsa sadece aracı görmeden bişey diyemem. Şanzımandan da gelebilir, veya en basit bir balata da sürtüyor olabilir. Tamirciye baktırmanızda fayda var.

      Sil
  26. merhaba arabam 2012 seat leon otomatik dizel, arabayı ilk çalıştırdığım zaman gaza bastığımda çok ses geliyor sanki traktör sürüyormuş gibi,ancak araç ısındıktan sonra ses gidiyor,problem var mı sizce,
    teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Murat bey. Motordan harici farklı bir ses mi geliyor yoksa motorun normal sesi daha gürültülü mü çalışıyor ?

      Sil
  27. selam. 2012 passat aracım var. kaldırıma vurma sonucu lastik yarıldı. yalnız rotlarda ve ayarlarda bir sıkıntı yoktu. 7 gün kadar sonra sağ önden kesik kesik gelen gıyç gıyç diye ses gelmeye başladı. önceleri sadece sabahları geliyordu ve 100 m gitmeden kesiliyordu. şu anda ses araç 1 saat bile dinlense aynı ses geliyor ve 300 m kadar sürüyor. 20-30 km kullanıldığında 3-4 gün ses gelmiyor . ses gelirken frene basıldığında ses kesiliyor fakat freni bırakınca kaldığı yerden devam ediyor. servis balatalardan dedi fakat balata temizleyici sıkıldığı halde değişen bir şey olmadı. balata ile disk arasından kıl bile geçecek yer yok gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Atilla Bey fren balatasından gelen sese genelde balata spreyi denilen temizleyici sıkılır ama % 99 unda hiç bir etki etmez ses gelmeye devam eder. Çünkü dediğim gibi sıkılan sprey uçucu bir yağ temizleyicidir, balataya ekstra bir özellik katmaz. Sesin sebebi balatalar ve disklerdir. Diskin yüzeyi bozulduğunda yani oyuklar oluştuğunda balata bitmiş olsa da olmasa da ses yapabilir. Bu durumda fren balatalarını değiştirip diskleri de mesafe kurtarıyorsa tornacıda sildirmelisiniz yoksa diskleri de değiştirmelisiniz. Balata arasına bişey girmez. Toz felan da öyle devamlı ses yapamaz girdğiyle çıktığı bir olur zaten.

      Sil
  28. meraba. 2006 leon aracımla 100-120 km hızla giderken içeriye parca parça ugultu sesi geliyyor. 100 ün altına düşünce ya da 120 yı gecince ses kayboluyor. ustaya goturdum balans ayarından dedı ayarladı ancak ses devam edıyor. bu konuda bır bılgınız varmı ustam. tesekur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Bu tür seslerin sebebi genelde lastikler çıkar. LAstikleri sağ sol veya ön arka yaptırın. Ses giderse veya değişirse sebebin lastik olduğu kesinleşmiş olur.

      Sil
  29. Merhaba ustam, oncelikle herkesin Kurban bayramini kutlarim. Aracim 2011 model manuel vites jetta. Arac sadece kalkislarda yani dusuk devirde ve sola donerken tabiri caizse kesik kesik "cogur cogur" diye bir ses geliyor. Sola donus acisi ne kadar buyukse ses o kadar artiyor. Duz giderken dusuk devirde cok az, saga donerken ise eser yok. Yani sadece cok dusuk devirde sola donerken. Yetkili servis onemli degil, sorun olmaz dedi ve beni bu sesle basbasa birakti. Sanayideki ustalar ise poryayi ve aks kafasini degistirdigi halde halen sorun devam ediyor. Arac onceden onden bir kaza yapmis. Sesin kaynagi hakkindaki yorumunuz beni mutlu edecek, saygilarimla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu tip arızaları görmeden yorum yapmak çok yanlış olur. Öndfen kazalıysa şaşilerde hafifaçılma vs olup tekerleğin açısını bozmuş ve ses yaptırıyo olabilir. Tabi porya ve aks başlığı değiştiğine göre.

      Sil
    2. Ustam peki sizce difransiyeldeki yada baski balatadaki bir sorun bu tarz bir ses yapar mi? Yanitiniz icin simdiden tesekkur ederim.

      Sil
    3. Tabi olamaz diye birşey yoktur çünkü baskı balata diferansiyel porya vs bunların hepsi birbiri ilebağlantılı parçalardır sonuçta. Ama o tip seslerde genelde araç kaza yaptığıiçin şaşi arası bi miktar açılır veya daralır. Bu durumda aks ların birinin boyu normal gelirken birisi uzun gelebilir. Yani porya ile diferansiyel arasında bazı açılarda sıkışarak bu tip sesleri yapabilir.
      Balatada bulunana sorun sadece sola dönerken değil baska zamanlarda da ses yapar. Yani tekerin sağa sola dönüşünden balata etkilenmez.

      Sil
  30. Ustam bmw e90 320 i 145000km de bir aracim var sanzimanda bir ugultu var bunu herhangibir katki maddesiyle azaltma sansim varmi saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sesin düzeyi fazlaysa imkansız derim ama ses çok fazla değilse katkı yağlarıyla denemenizde fayda var. Bu durumlarda sesi yağ ile kesilen oluyo tabi.

      Sil
  31. ustam S.A benim iki türlü sorunum var 1.aracım honda jazz elite viteste iken bilye sesine benzer ses 1,2 ve 3. viteste tıkır tıkır yapıyor.2. sorun ise aracım yolda giderken sanki tekere karton takılmış gibi uğultu sesi sürat artınca ses de artıyor.
    Sıkıntılarım bunlar nasıl çok büyük sorunlarmıdır ve ortalama masraflarım sizce ne kadar tutar.
    yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba,öncelikkle daha önce mail atmıştım ama sanırım okuma fırsatı bulamadınız.Benim aracımda aynen bu konulu uğultu vardı otomatik vites 1.4 polo var bizde ayrıca belirtiyim.Uğultu geldiğinde tamirciye gittik iç aks dış aks hepsine baktı ve sonuç olarak şanzımanda arıza diye otomatik vitesten anlayan bir şanzımancı ustaya gittik.Sebebin rulmanlardan olduğunu değiştirdik haliyle burdan okuduğumda pek inandırıcı gelmedi ama yaptırdık.1.500 tl masraf ve sonuç aynı ses devam ediyor.Teker rulmanlarımıdır.Şimdi de aks takımlarını değiştirceklerini söylediler.Ne yapmalıyım teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Evet maalesef bu aralar siteyle felan fazla ilgilenemiyorum malum iş güç.
      Uğultunun sebebi detaylı araştırıldı mı acaba yoksa direk şanzımandandır deyip kestirip atıldı mı? Yani yolda giderken uğultu gelmesi halinde ilk bakılacak yerlerdir tekerlek bilyaları.
      Aks başlıkları uğultu sesini yapamaz, tıkırtı takırtı yapar ama uğultu yapmaz. Sadece sağ taraf aksın ortasında askı bilyası bulunur bazı araçlarda. Polo da var mı tam hatırlamıyorum. Eğer varsa aks ın askı bilyasına bakılır, yoksa aks başlıkları uğultuya sebep olmaz.

      Sil
  33. aracım boşta yada vitesdeyken gaza basınca uhultu tarzda bir ses yapıyor sanki aracın sağ tarafından geliyor nedeni ne olabilir araç daha 800 km de sıfır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracın marka modelini yazsaydınız belki daha iyi cevap verebilirdim. Ama araba boştayken gaza bastığınızda bir ses geliyorsa genelde vantilatör kayışının veya da triger kayışının gergi bilyalarından birinin bozulmasından dolayı geliyordur.

      Sil
  34. Merhabalar. 9000 km de seat ibiza 1.2 tsi arabam var. 2. viteste islik sesi duyuyorum. Ama bunu ancak pencereler kapali dikkatli bi sekikde dinlersem duyulabiliyo. Diger viteslerde ses kayboluyo. Arabada herhangi cekis problemide yok. Turbo olmasindan korkuyorum. Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir ses. Turbo olsa diğer viteslerde de ses gelmesi gerekir. Çok dikkatli dinleyince duyuyorum demişiniz. Acaba 3-4-5 vitesler de de ses geliyorda yol sesinden duyulmaz mı oluyor. Aracınızın garantisi devam ediyorsa servise gösterin bence sesin dinlenip teşhis koyulması yararrınıza olacaktır.

      Sil
  35. Merhabalar,

    Aracım 2014 Dizel Toyota Corolla....dün aracımın arka tekeri ile kaldırım üstünden geçerken altını çarptım. Araçtan 2 gündür bir hırıltı sesi geliyor. Bunun çarpma ile ilgisi var mı? yoksa dizel araçlarda hırıltı sesi normal midir? tesekkürler,

    YanıtlaSil
  36. Merhaba
    Duyduğunuz hırıltı sesi çarptıktan sonra gelmeye başladıysa muhtemelen arkadan yere en yakın olan bi yeri yani egsozu çarpmışınızdır. Egsoz veya egsozun üzerinde bulunan sac parça eğilip başka yere temas ederek titreşim yapıyo yani ses yapıyo olabilir.

    YanıtlaSil
  37. merhaba
    aracım 2005 skoda octavia genelde 60 km hızdan sonra uğultu geliyor ve artıyor. Bu hızda vites boştaykende ses var. Aynı zamanda hızlanma sorunuda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhaba,
      Hızlanma sorununa bir şey diyemem ama uğultu sesinin sebebiyukarıda yazdıklarımdan biridir.

      Sil
  38. Merhaba hocam yorumlarinizi okudum çok guzel cevaplar vermissiniz insanları bilgilendirmiş sorunu çözmeye bir adim daha yaklatirmissiniz öncelikle tesekkur ederim inşallah benim sorumada cvp verirsiniz hocam 2007 model Honda civic 1.6 dream otomatik vites bir aracim var aracimda gaza bastigimda bir işlik sesi geldi bu ses çok asiri bir ses değil ama kendini belli ediyor yani hizimi sorarsaniz 10 km de bile geldi bu ses siddetide pek fazla değişmedi sizce sorun ne olabilir hocam bir islik sesi gibi birde hocam araci calistitinca direksiyonu sagada solada cevirsem gayir Gucur ses geliyor bunada birşey diyebilir misiniz şimdiden rtesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim, sağolun.
      Hocam öncelikle direksiyonu sağa - sola çevirirken gelen gayır guyur sesin sebebi amörtisör kule bilyaları bozulursa yapar. Bunu anlamak için direksiyonu birisi çevirsin siz de kaputu açıp amörtisorün kasaya bağlandığı yere yani kuleye elinizi koyun. Sesin kaynağını elinizle titreşim olarak hissediyorsanız ses kesinlikle amörtisör kule bilyalarından geliyor demektir ve değişmesi gerekir.
      Gaza bastığınızda gelen ıslık sesi de yolda giderken mi geliyor yoksa durduğu yerde gaza basınca da geliyor mu veya yolda giderken geliyorsa hızlandıkça ses değişiyo mu sabit mi kalıyor biraz daha bilgi vermeniz gerekiyor.

      Sil
  39. Merhaba, 2006 model Nissan Micra Tekno aracım, 4. vitesten itibaren uğultu yapmaya başlıyor. 5. Vitese takınca da uğultu devam ediyor. Yavaşlayıp 3'e düşünce ses kesiliyor. Yukarıdaki benzer sorulara verdiğiniz yanıtlara bakınca şanzıman, diferansiyel sorunu gibi görünüyor. Eşim rulmanlardan olduğunu düşünüyor. Sizce hangisidir? Masraflı mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Direk olarak şanzıman diferansiyel olarak düşünmeyin derim. Eğer ki ses 4. vitesten sonra geldiğinde gaza basıp bırakınca veya vitesi boşa alınca değişmiyorsa tekerlek rulmanlarına baktırın. Aracınıza kış gelmesinden dolayı kar lastiği taktırdıysanız o da yapar tabi.

      Sil
  40. Bikaç saat önce aracımı bakıma götürdümde daha önce kaldırıma vurup yaptım kazadan dolayı sag arka tekerlek poryasının dagıldıgını söylediler.öncelikle eger serviste tanıdık birisi yoksa bence gitmeyin çünkü kazadan sonra 2 kere götürdüm halde bi sıkıntı varmı diye sadece jantta sorun var düzelttik diye gönderdiler..şimdi 400 liraya yakın ücret talep ediyorlar ve anlayan arkadaslara sorun şu ben bir sıkıntı oldugunu kendim tespıt ettim daha onlar söylemeden çünkü aracım 2012 model ve golf 6 daha önce yüksek hızda fren yaptımda sorun yasamazken son bahsettim olaydan sonra frenleme yaptımda aracın kontrolden cıkmak üzere oldugunu farkettim ve cekme yaptını anladım size bu bahsettikleri gibi porya denilen bilye aksamındanmıdır yada baska bi sorun daha olabilirmi artık güvenim kalmadı servislere şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Arka tekerleği kaldırıma vurduğunuzda porya bilyası bozulmuş olabilir. Bozulduğundaki belirtisi ise donerken uğultu yapar veya da tekerleği alt ve üst noktadan salladığnızda boşluk yapmış olur.
      Ancak frende olan sıkıntının porya bilyasıyla alakası yoktur. Ya balatalarda yada fren kaliper veya merkezlerinde sorun vardır. Yani porya bilyasını değiştirdiğinizde frendeki arızanın gideceğini sanmıyorum.

      Sil
  41. Merhaba 2009 mode 1.4 dizel Hyundai i20 aracım var.Aracı için hızlandıkça artan bi uğultu var motoru kapatıp boşa aldığımda ses araç durana kadar devam ediyor.Bi usta aks bilyası dedi başka usta bunlarda aks bilyası yok teker bilyasında geliyor dedi.Sizce hangisi acaba?Aks bilyası olsa dönüşlerde ses gelir diye okudum bende dönüşlerde ses yok düz yolda geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Aracın sağ aksı uzun olduğu için bazı markaların bazı modellerinde sağ aksın ortasında askı bilyası bulunur.
      Aks ın dış yani tekerlek tarafındaki bilyalar bozulduğu zaman uğultu değil, sağa veya sola dönüşlerde ses yapar. Yani sizin aracın arızası aks başlıkları değil aks ın ortasındaki askı bilyası olabilir veya da tekerlek bilyaları ( porya bilyaları ) bozulmuştur. Bunu tespit etmek de size ve ustanıza kalmış. Aks ın ortasındaki askı bilyadan (eğer i20 de varsa bu bilyadan) ses geliyorsa sesi aracın önünden ve orta kısmından duyarsınız dikkatli dinlediğinizde. Ama zor bir iş olmadığı için tekerlek bilyalarını da aksın bilyasını da aracı lifte kaldırtıp kontrol ettirin derim.

      Sil
  42. İlginize teşekkür ediyorum,bugün sağ ön teker bilyasını söktük değiştirdik uğultu kesildi.Sonunda kurtuldum o sesden.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba 1992 model reno 9 arabam var.1 ay önce lastikleri değiştirdim.Önden ses gelmeye başladı.Ön bilyeleri ve debriyaj balatasını değiştirdik ses kesildi.2-3 gün sonra araba giderken gazdan ayağını çekince tırrrrrrrrrrrrrrrt diye ses gelmeye başladı.Gaza basınca ses kesiliyor.durunca ses kesiliyor.2 kere şanzıman indirdiler arızayı bulamadılar.Yardmcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Şanzıanın içindeki grup dişlisinin ucunda aynaya hareket veren yani mahuruti dişisinde ufak bir şişkinlik veya eziklik bu şekilde ses yapabilir.

      Sil
    2. Debriyaj balatasının değişiminden olmuş olabilirmi.Daha önce yoktu.Teşekkürler.

      Sil
  44. merhaba öncelikle teşekkür ederim. inşallah okursunuz . benim 95 model astram var ilk arabam 5-6 aydır bende. sağ arka teker sürekli iniyo 31 basıyorum bikaçgün içinde 22 ye kadar indiğini gördüm. bide yine tam o taraftan ses geliyo dururkende geliyo hareket halindeykende. uğultu şeklinde tekerdenmidir başka bişeyimi var bilemedim. bide 6-7 saatlik bi yola gitmem gerekiyo sorun teşkil edermi teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lastiğin 22 bara düşmesi muhtemelen lastiğinizde ufak bir kaçak olma ihtimalini gösteriyor. Bir lastikçiye gidip kontrol ettirmeniz gerekli.
      Uğultu sesi ise lastiğin havası indiğinde yolda giderken uğultu şeklinde ses yapabilir. Lastiği yaptırıp tekrar deneyin ses kesilmemiş olursa porya yani tekerlek bilyası bozulmuş demektir. Tahminen masraf söyleyebilmem için aracın marka ve modelini söylemeniz gerekir. İyi günler dilerim..

      Sil
  45. benim de 2012 peugeot 5008 im var. doğruyu söylemek gerekirse şaşırdım ve sevindim böyle bir forum oluşturduğunuza.nette benzer şikayet bulma umudum yoktu açıkçası, bir de tarifi zor olan bir sıkıntı.
    lakin benim arabadan gelen motordan gelir gibi sanki.. yukarıdaki arkadaşların bahsettiği gibi motor sesine paralel bir ses. ama zor duyulan bir inleme uğuldama gibi. motor sesini teybe kaydetmişiz de sonradan bozuk bir radyodan parazitli bir yayında dinliyormuş gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Bahsettiğiniz ses tipik bilya sesidir. Motorun ön tarafından yani sağ çamurluk kısmında daha dikkatli dinlerseniz fazla duyulur bu ses. Sebebi de vantilatör gergi veya avare bilyalarından birisi bozulmuştur ve bahsettiğiniz şekilde ses yapar. Diğer ihtimal de triger kayışının bilyaları bozulmuştur. Bunu anlamak da zaten basittir. Ustanız V kayışını çıkarıp çalıştırdığında ses kesilirse demek ki v kayışı bilyalarından demektir, eğer kesilmezse triger setini değiştirmeniz gereklidir.

      Sil
    2. üstad cevabınız için teşekkürler. hem burayı, hem başka kaynakları okuyunca biraz daha sesin geldiği yere yoğunlaşarak duymaya uğraştım, motor boştayken mi, vitesteyken mi falan diye.. şu sonuca ulaştım, hız 20 kmnin altındayken ses kesiliyor. şunu da fark ettim ki, boşta örneğin 50 km hızda giderken inleme sesi var, direksiyonu da sağa sola çevirince aynen çevirme şiddeti kadar, (tıpkı keman sesi gibi) gıy-gıy ses geliyor. acaba elektronik direksiyon sesi olabilir mi? ama 20 km hız altında ses yok.. genel belirtileri tekrar özelteyecek olursam; zor duyulan, motor sesinin bastırdığı (filmlerde kullanılan tipi efekti gibi) bir ses, ancak sessizlikte motor boşta ve araç hareket halindeyken net duyuluyor, sabit gelen ses direksiyon hareketi ile tamamen paralel olarak değişiyor. 20 km den sonra da duyulmuyor.. direksiyon-tekerlek bağlantılı gibi..

      Sil
  46. selam hocam aracım 2000 model opel astra benim aracımdada 80-90 ı geçince sağ taraftan bi uğultu ıslık sesi gibi bir ses geliyor sebebi ne olabilir ciddi birşeymidir ne yapmam gerekli yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sağ taraftan arka veya ön tekerlek bilyalarının birisi bozulmuş, uğultu yapıyor. Ciddi birşey midir derken şimdilik ciddi değildir yolda bırakacak bir sıkıntı yapmaz ama ileride artarsa değiştirmeniz gerekir. Mesela artarsa 80-90 değil de 40-50 km hızda da ses yapmaya başlar.

      Sil
  47. Selam ustam. 2007 model manuel leonum var. Arac hizlandikca artan ses var. Saga donuslerde ses kesliyor. Yani sag arta teker uzerindeki baski azalinca ses kesiliyor. Sizce sorun poryada mi rulmandami?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Sebebi sadece porya mı rulman mı derseniz ben rulmandan yapma ihtimali daha yüksek derim.

      Sil
  48. Selam ustam. 2007 model manuel leonum var. Arac hizlandikca artan ses var. Saga donuslerde ses kesliyor. Yani sag arta teker uzerindeki baski azalinca ses kesiliyor. Sizce sorun poryada mi rulmandami?

    YanıtlaSil
  49. Kolay gelsin ustam. Benim aracimdaki sorun vites arttikca hiz arttikca cogalan bir ugultu var. Vitesi bosa attigimda o ses gelmiyor. Viteste biraktigimda ve gaza bastigimda o ugultu geliyor. Ne olabilir ustam sorunum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Aracınızın markasını yazsaydınız keşke..
      Eğer sürekli değişen veya viteslere göre azalan çoğalan bir ses konumundaysa şanzımandan veya diferansiyelden olabilir. Porya yani tekerlek bilyasından böyle bir arıza olmaz.

      Sil
  50. Ustam astra j 2011 model 1.3cdti. Aractan ses bosta iken gelmiyor. Viteste giderken geliyor. Gaza dokununca az daha artiyor uuvvvlamaso

    YanıtlaSil
  51. Merhaba,
    Muhtemelen ses şanzımanın içindeki bilyalardan geliyor. Şanzıman inip dağılması gereklidir.

    YanıtlaSil
  52. merhabalar hocam , baştan aşağı okudum yazıları . bi sürü sey öğrendim . böyle bi blog yaptığınız için gerçekten teşekkür ederim . Allah sizden razı olsun .
    sorum ise şöyle . aracım corsa c 1,3 cdti 2005 153 000 km de . manuel vites.
    sorun uğultu sesi . aracın aksları komple değiştikten sonra 1. vitesten sonra yarım debriyajda vuuuu die bi ses gelio ve araç hızını alınca kayboluyo ses. sadece akslar değişti . başka değişen parcam yok . akslardan tak tak tak diye dönüşte ses geliyordu bilirsiniz. uğultuyu duyup ustama geri götürdüm dinledi bilemiyorum debriyaj olabilir dedi sadece bi tahmin yani.
    bu vuuu sesi nedendir ustam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, blogumu beğenmeniz gerçekten çok hoşuma gitti ve inceliğiniz için ben teşekkür ederim. Allah hepimizden razı olsun.
      Arabanızdan gelen sese görmeden net cevap vermek zor. Yarım debriyajda ses gelmesi debriyaj bilyasından gelir genelde. Ama aksları değiştirdikten sonra ses gelmeye başladı dediğiniz için işin rengi değişiyor. Değiştiğiniz aksların boyu uzun gelirse porya ile şanzıman arasında sıkışarak zor hareket edeceği için ses yapabilir. Aksların boyu dikkatlice eskisiyle karşılaştırıldı mı acaba. Yeni aksın 1 cm uzun olması böyle bir sesi yapabilir. Ama aksların boyu frezesi vs eskisiyle tamamen aynıysa sebep olarak debriyaj derim. Muhtemelen de debriyaj bilyası olur. Size tavsiyem ustanıza aksları söktürüp eskisiyle dikkatlice karşılaştırıp bakın. Eğer fark varsa aksı değiştirin yoksa şanzıman inip bakılması gerekir. Umarım yardımcı olabilmişimdir iyi günler dilerim.

      Sil
  53. Ustam iyi gunler. Benim aracimdaki bir sıkıntımda vites 1de rolantiye biraktigimda aracim iki ileri bir geri gidiyormus gibi oluyor. Rolanti aracimi cekerken biryerde sarsiyor cok ufaktan tekliyor gibi. Ayni sekilde bostada calistirdigimda motor saat gibi senkronize degilde biryerde bosa geliyormus gibi calisiyor. Neden olabilir acaba ? Astra j 1.3 dizel 85binde aracim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Hocam anladığım kadarıyla aracınızda tekleme var veya da enjektörleren birisinde bir sıkıntı olabilir. Eğer arıza lambası felan yanmadıysa yakıt aldığınız yeri değiştirip bir bakın olmazsa servise baktırmanız gerekir.

      Sil
  54. Merhaba,
    Son derece faydalı bilgiler paylaştığınız için ve en önemlisi "abi görmeden bir şey diyemeyiz" demediğiniz için çok teşekkürlerimi sunarım. :) benim iki problemim var
    araç Captiva 2010 model 74000 km de 2.0 diesel otomatik, Araç 60 ile 85 km arası ısındığı zaman uğultu yapıyor gaza basınca da gazdan ayağımı çekincede aynı ses 60 ile 85 km arasında devam ediyor triptronik olarak vitesi kullandığımda da devam ediyor fakat boşa atınca vitesi ses kesiliyor 1.problemim bu diğeri ise turbo hava hortumu değiştikten sonra başlayan bir ses araç yüke bindiğinde sanki iki demir birbirine sürtüyor gibi bir ses fakat bu ses sadece araç yüke bindiğinde geliyor sanayide bir ustaya sordum turbo manifoldundan kaynaklanıyor falan dedi ama ben yine de size bir danışmak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Emin bey bazen ''abi görmeden bişey diyemem'' dememek için kendimi zor tutuyorum. Çünkü adam arabasının marka modelini dahi yazmıyo, sesin nasıl olduğunu yazmıyo ve ''ustam arabamın önünden çok gıcık bir ses geliyor nedendir'' diye soru soruyor, ben bu adama ne deyim :)Evliya değilim ben ne bilim demek de olmuyo :) Zaten sorulara verdiğim cevaplarda mümkün olduğunca kesin çözüm anlatmadığımı dile getiriyorum. Çünkü uzaktan arabayı ve arızayı görmeden bişey demek çok zordur. Bu adeta uzaktan ''bardağa su koydum ama sızdırıyor sizce neresinde çatlak vardır'' sorusu gibi oluyor. Birde soru sorarken mümkün olduğunca arızayı anlatması nerden nasıl olduğunu söylenmesi vereceğim cevabı kolaylaştırır. Ben sadece mesleğim icabı bu işi az çok bilmemden dolayı olabilecek ihtimalleri söylüyorum. Söylediğim şeyler yanlış çıkabilir veya doğru çıkabilir bu tamamen şansa kalmış. En doğrusu servise gidip ustanıza göstermektir kesinlikle.

      Aracınızdaki probleme gelince, uğultu sesi tekerlek bilyasından vs geliyor olsa boşa alınca kesilmemesi gerekir. Şanzımandan geliyor olabilir. Bunu serviste baktırmanızı tavsiye ederim. Bu konuda kesin olarak söyleceğim şey ısındığı zaman ve viteste ses yapmasından dolayı tekerlek bilyalarından veya aks bilyalarından olmadığını söyleyebilirim. Servise göstermenizi tavsiye ederim.

      Hava hortumu değiştikten sonra gelen ses ise acaba hava hortumu hatasız bir şekilde takıldıysa, turbonun diğer basınç hortumlarından birisinde kaçak olabilir. Araba yüke binmeden ses yapmaz ama yüke binince bahsettiğiniz şekilde ses yapabilir.
      Ustanızın dediği gibi manifold contasında kaçak olursa bu da dediğiniz şekilde ses yapabilir. Turbonun bozuk olduğuna ihtimal vermiyorum çünkü turboda olan ses daha çok ıslık şeklinde olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir, saygılarımla..

      Sil
  55. 2008 91 binde honda crv tam dönüşlerde hırıltı geliyor geri geri giderken gelmiyor. Aks kafalarını kontrol ettirdim.Diferansiyel yağının eskimesinden bu sesi yapar mı hocam saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      91 bindeki aracın diferansiyel yağının eskimesinden dolayı bu tip arızaya yol açabileceğini düşünmüyorum. Sadece dönüşlerde gelen hırıltının sebebi süspansiyon sisteminde direksiyonu sağ sol yapınca bir yer sürtüyor veya temas ediyor olabilir.
      Diferansiyel yağı eskidiğinden dolayı olmuş olsa sadece dönüşlerde değil düz giderken de sesi yapması gerekirdi.

      Sil
    2. çok teşekkür ederim ama sürtmede yok çok inceledi ustalar liftte yük binmeyince de yapmıyor şaştım kaldım

      Sil
    3. ne olabilir sizce ?

      Sil
    4. Açıkçası bu tip bir arıza kronik olmadığı için görmeden incelemeden bişey demek imkansız. Daha önce bu şekilde bir arıza ile karşılaşmadığım için bişey diyemeyeceğim.

      Sil
  56. hocam bu uğultu opel vectra da benzin pompasından kaynaklanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzin pompasının sesini araç çalışırken hareket halinde olmadan da duyabilirsiniz. Sessiz bir ortamda arka koltuğun orda dikkatli dinlediğinizde benzin pompasının sesini duyabilirsiniz.

      Sil
  57. Selamlar bende bir renault brodway var sol ön lastikden arka arkaya seyir halindeyken tak tak ses geliyor aksın başının vidası gevşedi ve ben tekrardan sıktıkdan sonra basladi neyi var ne yapıla bilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba
      Aksın başı bilya bozulduğundan çekilmiş ve somunu gevşek kalmış olabilir. Siz de somunu gevşedi diye daha fazla sıktıysanız bilya sıkışarak döneceğinden içerisinde bu şekilde ses yapıyor olabilir. Bilyayı komple değiştirirseniz ses kesilecektir.

      Sil
  58. Merhaba,
    Benim passat bir aracım var bu uğultu sesi benim arabada da duyuluyor ama sadece yavaşlama durumlarinda, kalkışlarda ve ne kadar hızlı gidersem gideyim bu sesi duymuyorum.Aracim otomatik vites butun tekerlekleri kaldırıp çevirdik ve hic bir ses duyulmuyor yavaşlama anında bir tek duyuluyor tahminen 20 km/h nin altındaki hızlarda yardımcı olursanız sevinirim baska nereden olabilir

    YanıtlaSil
  59. Merhaba opel vectra 2001 manuel aracımın 3 bin km önce şanzıman kitledigi için indirildi fakat sadece priz direk bilyasi değişti dislilerde sorun yokmus.şu anda araç hareket halinde her viteste gazdan ayağımı çektiğimde ve bosa attigimda şanzıman resmen viyyy vuvvv karisimi ötüyor sizce şanzıman mi degisecek yoksa şanzımanı takarken bi eksiklik mi yaptılar

    YanıtlaSil
  60. Merhaba aracim opel vectra 1.6 2001 model manuel şanzıman
    3 bin km önce aracimda sert kullanıma bağlı şanzıman kitlemesi oldu.
    Şanzıman sökülüp prizdirek bilyasi değişti dislilerde hasar olmadığı usta tarafından söylendi .ben arabayı 1 hafta sonra cikartim otobanda rampa aşağı inerken gazdan ayağımı çektiğimde bi ugultu vardı.şimdi ise araba hareket halinde iken her viteste ama gazdan ayağımı cektigimde veya boşa attığımda çok rahatsız edici ötme var arabada .alt bakım yeni yapıldı lastikler değişti takoz z rot üstkuleler ses yapacak her şey kısacası .
    Sizce şanzıman ı takarken bi eksiklik mi yaptılar

    YanıtlaSil
  61. Hocam peugeout 301 aracim. Sag ön tekerden ara ara tıkırtı şeklinde sesler geliyor. Düz yolda cok yok ama sarsmaya sebep bozuk yollarda ses gelmeye başlıyor. sebebi ne olabilir? tahmini masraf ne olur sizce? şimdiden cok tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
  62. Hocam peugeout 301 aracim. Sag ön tekerden ara ara tıkırtı şeklinde sesler geliyor. Düz yolda cok yok ama sarsmaya sebep bozuk yollarda ses gelmeye başlıyor. sebebi ne olabilir? tahmini masraf ne olur sizce? şimdiden cok tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
  63. Merhaba,
    Aracım fiat linea 1.3 multijet.175000km de. 2. viteste rahatsız edici bir şekilde uğultu geliyor.Ayağımı gazdan çektiğimde ses azalıyor boşta iken ses yok. Vites geçişlerinde de hiç bir problem yok.Vites geçişleri gayet rahat.2 viteste 2000-2500 devir aralığında hareket halinde iken ayağımı gazdan çekip hemen tekrar gaz verdiğimde sanki araç geç tepki veriyor. Araçtan soğumaya başladım. Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.Sebep nedir?ne olabilir?Tamir edilebilirliği ne oranda mümkündür? Tahmini bir fiyat verebilir misiniz? Ayrıca verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Ses sadece 2. viteste mi geliyor ?
      Geç tepki vermesi turbodan, hava akış sensörüünden veya enjektörlerden, yani bir çok sebepten dolayı olabilir. Detaylı bilgiye ulaşmadan bu arızaya cevap vermek çok zor. Sebebin ne olduğunu bilmeden de tamir fiyat konusunda bişey diyemeyeceğim. Saygılar..

      Sil
    2. öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. (fiat linea 1.3 multijet.175000km) Bu uğultu sesini 2. viteste yoğun bir şekilde duyuyorum. Diğer viteslerde duymuyordum ama serviste ustaya sordum test etti ve diğer viteslerde de var dedi.Sebep dedim. Şanzıman dedi.Fakat hiç açıp bakalım diyen olmadı.Ben de bu cevaptan hiç tatmin olmadım...En azından şu uğultu sesini çözer isek içim çok rahat edecek. Dediğim gibi vites geçişlerinde de hiç bir problem yok.Ayrıca bugün fark ettim ki debriyaja yarıya kadar basınca bir ses geliyor.tamamen basınca ses kesiliyor.Uğultu Sorununun bununla alakası olabilir mi?Yardımınızı bekliyorum. İyi çalışmalar.

      Sil
  64. Merhabalar öncelikler böyle bir sayfa oluşuturup insanlara yardım etmeniz çok güzel bişey Benim sorum 2004 model 1.5 Kangoo aracımda 2. ve 3. viteste ugultu geliyor 1. 4. ve 5. viteste ses yok ve sadece gaza basınca ses geliyor çekince ses gidiyor aracımda ön sisteminde epey bi sıkıntı var (amasörlerin değişmesi lazımmış ) ondan mıdır yok şanzıman veya diferansiyenden midir ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğultu genelde ne taraftan geliyor acaba sağdan soldan ortadan veya arkadan ? Motor kulağı kırılıp kasaya temas eder ve bunu uğpultu olarak duyuyo olabilirsiniz, şanzımandan geliyo olabilir. Prişzdşrek veya grup dişlisi bilyalarından olabilir ancak her viteste yapması gerekir. Debriyajla alakası var mı onu deneyin. YAni basınca seste değişiklik oluyor mu ?

      Sil
  65. Merhabalar öncelikler böyle bir sayfa oluşuturup insanlara yardım etmeniz çok güzel bişey Benim sorum 2004 model 1.5 Kangoo aracımda 2. ve 3. viteste ugultu geliyor 1. 4. ve 5. viteste ses yok ve sadece gaza basınca ses geliyor çekince ses gidiyor aracımda ön sisteminde epey bi sıkıntı var (amasörlerin değişmesi lazımmış ) ondan mıdır yok şanzıman veya diferansiyenden midir ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  66. Debriyaja basinca kesiliyor ama anlık bir kesilme yani basılı tuttugumda veya boşa attığımda devam ediyor aynı ses.her viteste yalnız gazdan ayağımı çekince yapıyor yani gaz pedalına hafif te olsa dokundugumda ses kesiliyo.nedenle porya değil dir diye düşünüyorum.içine konan yağ ep 75 dedi usta.ondan olurmu bilmiyorum.orjinal yağın sae 80 ep olduğunu öğrendim.

    YanıtlaSil
  67. öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. (fiat linea 1.3 multijet.175000km) Bu uğultu sesini sadece 2. viteste duyuyorum yoğun bir şekilde.diğer viteslerde varsa bile ben duymuyorum...Yalnız geç tepki verme olayı sadece 2.viteste yol alırken uğultu sesini yoğun bi şekilde duyduğum anda ayağımı gazdan çekip hemen tekrar gaza bastığımda oluyor. bunun dışında geç tepki verme yok.En azından şu uğultu sesini çözer isek içim çok rahat edecek. Dediğim gibi vites geçişlerinde de hiç bir problem yok.Cevaplarınız için ayrıca teşekkürler. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  68. S.a. Ustam 2007 ford fiest gğha aracımda sağ ön tekerden uğultu sesi geldiği için bi rot-balansçıya gidip kontrol ettirdim.ses tahmın ettiğim gibi sağ ön tekerden geliyor.usta direk ön aks bilyasının değişmesi gerektiğini söyledi.burda da porya bilyasından dolayı o sesi yapar demişsiniz.benim sorumu siz anladınız diye tahmin ediyorum.cewap için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  69. Benim aracimdan ugultulu bi ses geliyor. Roantide ve viteste giderken geliyor. Fakat debriyaja bastigimda kesiliyor. Gotursugum ustanin birisi debriyaj bilyasi dagilmis dedi.Digeri ise debriyaj degil sanzumandan geliyor sanzuman yagini degistir dedi yardimciolursaniz sevinirim.aracim 93 honda civic

    YanıtlaSil
  70. Merhaba

    Bilgilendirme için teşekkürler, benim aracım 97 twingo, kaçıncı viteste olursa olsun gazı kökleyinde bir hırıltı ve sürtme karışımı bir ses geliyor, ne olabilir acaba?

    YanıtlaSil
  71. Selam ustam 106 XR var sağa sola biraz sert dönüşlerde tık tık tık sesi var 100km gibi giderken ugultu var çare bulamadım bi yardım lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sağa sola dönüşlerde tık tık diye sesi aks başlıklarından yapar. Ancak bu her zaman aks başlığı bozuktur anlamını taşımaz. Direksiyonu tam sağ yaptığınızda tekerleğin açısı atıyorum 60 derece olması gerekirken 70 derece açılıyorsa, bu da aks başlıklarına ses yaptırabilir. Önce bir rot ayar tezgahında tekerleğin fazla açılıp açılmadığını kontrol ettirin. Açılarında sorun yok ise aks başlıklarını değiştirin tık tık sesi gidecektir. Uğultu ise tekerlek bilyalarından veya şanzıman gibi yürüyen aksamlardan geliyordur. Bunu da tamircinize kontrol etirmeniz gerekir.

      Sil
  72. Selamlar ustam citroen c2 1.4 hdi kullanıcısıyım araç viteste gazı bırakınca uğultu sürtme tarzı bir ses geliyor gaza basınca yok denecek kadar azalıyor fakat boşa alınca yada debriyaja basınca kesiliyor şanzımandan geldiğini düşünüyorum fakat neresinden ve neden geliyordur acaba? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  73. merhaba
    verceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler
    aracım 2005 dacia logan 1,4
    aracımda özellikle 5. viteste giderken 2000 devirden sonra artan bi ıslık sesi cıkıyor. aracı boşa aldığımda hız ne olursa olsun ses gelmiyor. gaza yüklendikçe artan bi ıslık rüzgar karışımı ses var. bu ses 5. vitesteyken aşırı geliyor neredeyse motor sesine yakın. diğer viteslerdede devir arttıkça seste artıyor ama en çok. 5 ve 3 te. vites geçişlerinde bi fark yok (yada zamanla ben alıştım) güç kaybı ve çekiştede bi değişiklik yok. şehir dışında olduğumdan araca bu şekilde yaklaşık 1 ay kadar bindim 2 hafta sonra geri döneceğim tanıdık bi servise vereceğim ama donuste 500km bi yola çıkacagım yolda bırakırmı beni? sizce problem ne olabilir. büyük bi masraf açarmı

    YanıtlaSil
  74. Oncelikle hayırlı aksamlar dilerim. Aracim 2011 model clio3 daha 36binde bugün aracımda bir hırıltı sesi farkettim gaza bastigimda geliyor sanki arka camlar titriyormus gibi ugultu hırıltı devir 1000 ve 2000 arasindayken geliyor 2000 deviri geçince ses kesiliyor bunun sebebi ne olabilir yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Bahettiğiniz hırıltı sesinin sebebi belirli devirlerde veya her zaman motor titreşimini aracın kasasına ileten bir aksaklık olduğundan kaynaklanır. Örneğin lastik motor takozları bozulduğunda motor lastik üzerinde değil de şasenin üzerine bindiği zaman titreşim yaptırır. Bu sadece motor takozuyla kalmaz. Özellikle sizin bahsettiğiniz şekilde hırıltıyı arka taraftan hissediyorsanız egsoz bi yere temas edip hırıltıya sebeb oluyordur. Aracı lifte kladırıp kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Bi sac paraçası bile boşta olup mototra veya kasaya temas ediyosa bu hırıltıya sebeb olur.

      Sil
    2. Merhaba 2011 fiat punto araci kaldirirken birde frene basar ken on tarafdan kicirti geliyo hani eski kapiyi acip kapattinizda ikan ses on amortisör ve sanlancak takimini degistirdigim halde gene de geliyor dışarıda baktığında kalkıp dururken on teker 2_3 cm yerinden oynuyor bunun nedeni nedir acaba çukur gibi yerlerden decincede tak tak diye vuruyo amortisor takozlarinida degistim

      Sil
    3. MErhaba,
      Viraj demir lastiklerinden gelir genelde. Bir de değiştirmediyseniz Z rotlardan gelebilir.

      Sil
  75. Merhaba hocam 2001 model Bora ile cukura düştüm ama bu çok fazla sert olmadı 30 km hızım ya var ya yoktu araba girdi çıktı içine ama altını da vurmadı yere. Araba sahlanıp geri indi yere. Sonrasında ise ön taraftan ses gelmeye başladı. Açık hava filtresi takılan arabalar gibi gaza bastıkça arabadan ses geliyordu. Direksiyonda herhangi bir problem yok. Düz bir şekilde yol alabiliyorum.

    YanıtlaSil
  76. Merhaba hocam. benim size bir sorum olacak , cevaplandırabilirseniz çok sevineceğim .
    opel corsa 2010 1,3 cdti 73.000 km de bir aracım var. Kalkış yaparken gır gır gır diye bir ses geliyor sanki motorun altından gibi , kalktıktan sonra bu ses kesiliyor. Acaba bu bir sorun mudur , sorun teşkil eder mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli bir sorun olacağını tahmin etmiyorum. Motor kulağı bozuk olabilir ya da egsoz kısmına bi parça temas edip ses çıkarıyor olabilir. Lifte kaldırıp alttan bakılırsa kolayca tespit edilebilir

      Sil
  77. Merhaba 90bg Ford connect 2012 model aracım 50bin kmde 105 km hızdan sonra uğultu var gazdan ayağımı çektiğimde yada 105 kmyi geçmezsem ses olmuyor sebebi ne olabilir ciddi bir problemmidir aracımın garantisi var servis garanti kapsamında sorunu çözermi.şimdiden çok teşekkür ederim saygılarımla

    YanıtlaSil
  78. Merhaba 2012 model 50bin km de 90lık ford connect yüksek tavan aracımda 105 km hızdan sonra uğultu geliyor gazdan ayağımı çektiğimde yada 105 km hızı geçmezsem ses kesiliyor.sorun ciddi bir arıza olanilirmi Aracın garantisi halen var servis garanti dahilinde sorunu giderirmi.yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler hayırlı geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 105 km üzerindeyken de ayağınızı gazdan çekince kesiliyor mu yoksa devam ediyor mu. Bence aracınız garantiliyse bitmeden servise götürün. Eğer ses 105 in üstüne hep geliyorsa teker bilyası olabilir. Eğer 105 in üzerinde de ayağınızı gazdan çekince ses tamamen kesiliyorsa şanzıman gibi ciddi sebepler olabilir.

      Sil
  79. Merhaba Mehmet Bey,
    92 Renault 9 Spring aracım var. 70km/s ve artan süratlarda uğultu sesi geliyor. Gürültü vitesten bağımsız yani bilyalarda sorun olduğu kesin.
    Düz giderken ve sağa dönüşlerde rahatsız edici seviyede uğultu var ancak sola dönüşlerde azalıyor hatta sert sol dönüşlerde tamamen kesiliyor.
    Bundan hareketle sorun sol taraftadır diyebilir miyiz? Sağ/sol takım olarak mı değiştirmek gerekir yoksa sadece sorunlu bilyayı mı değiştirmeliyim?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Değiştirmek için servise gittiğinizde sağ ve sol tekerlek bilyalarını kontrol ettirin, orda zaten hangilerinin bozuk olduğu belli olur ve değiştirtirsiniz. Ancak bir tanesi bozuksa takım olarak değişecek diye bir kural yok sadece bozuk olanı değiştirtmeniz yeterlidir.

      Sil
  80. Merhaba ustam. 2010 model c 180 aracim var. 2 hafta once fren disk ve balatalarini degistirdim. Ondanmidir bilmiyorum ama degitirme isleminden sonra sag tarafta bi surtme seklinde ses geliyor.arac bostayken yada vitesteyken fark etmiyor. Mercedes servisine gittim usta sadece test sürüşü yaparak aski bilyasi nin degistirilmesi gerekiyor dedi ama bana güven vermedi. Acaba fren disk ve balatanin degismesi ile alakali olabilirmi yoksa aski bilyasi dedigi seylemi alakali. Simdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  81. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, sorunuzu SORU CEVAP kısmında yayınladım. Bu linkten ulaşabilirsiniz;
      http://otomobilimm.blogspot.com.tr/2015/02/citroen-c5-viteslerde-gelen-ses.html

      Sil
  82. Merhaba ustam Benim aracım 1999 model şahin s Aracımla hızlanmaya başlayınca düşük viteslerde fazla ses gelmiyor ama 4.ve beşinci viteste kafa ağrıtacak kadar bi uğultu yapıyor gaza haviv basıp çektikçe ses dahada artıyor sanki ses arabanın ortasından geliyormuş gibi Bu askı bilyasından ses yapma ihtimali varmıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Evet askı bilyası bozuk olduğunda ses yapar, teşhisiniz muhtemelen doğru olmuş.

      Sil
  83. Golf Tdi 2.0 araba gaz kesiyor dü yolda gider ken 80km den gazdan çekince ses gelmeye başladı ve motorda yağ boşaldı yağ koyduktan sonra beyaz duman gelmeye başladı sağa sola dönerken takur Tukur ses geliyor simdi ise araba kotak çevirince çalışmıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan sadece geçmiş olsun dileklerimi iletebilirim :) Arabayı herşeyden önce güzelce bir yıkamanızı tavsiye ederim :)

      Sil
  84. ustam merhaba aracım megan 2 1.6 sedan aracımın arka sağ tekeri bilya dağıtmıştı sanayide orjinali ile değiştirildi ..değişimden sonra 500 km gittim malesef aynı teker yine aynı arzayı verdi sizce problem nerde poryada olabilirmi yardımcı olursanız sevinirim tavsiyeniz nedir...

    YanıtlaSil
  85. Merhaba aracım 2003 model golf 4 aracında seyir halinde frene Bastığımda bir uğultu sesi geliyor bir diğer sorun ise v kayışından cik sesi geliyor usta bişey olmadığını söyledi su dökünce falan kısa süreliğine geçiyor yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  86. Merhabalar, sitede yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler.. benimde benzer bir sorunum var galiba? Aracım 2001 corsa c benzin+lpg 4te çok az olmak kaydı ile araç dizelmiş gibi çalışıyor ve debriyaja basınca neredeyse helikopter pervanesi gibi bir ses geliyor. Usta şanzıman dedi ama debriyajda da belirttiğim olay var hatta viteste okadar ses duyulmuyor rahatsız edici değil ama debriyajda fazla rahatsız edici. Sorun poryadan mı acaba? Cevablarsanız çok sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Porya tekerleği taşıyan parçadır yani debriyajla ilgisi olamaz. Muhtemelen debriyaj bilyası bozulmuş aracınızın.

      Sil
  87. Merhabalar öncelikle, araç 2002 scenic lpg'li,
    sorun şu; araç ilk marşa basıp çalıştığında bir uğultu yapıyor vuvvvv diye sonra devir düşünce 10bine azalıyo ama gürültü var gene, yani rolantidede var ama az,
    sonra vitese atıp gaza basınca, devir artmalarında yani ve gazı bırakınca gene uğuldama var vuvvv, ses aynı uzun zamandır, seviyesi yani, ama rahatsız ediyor artık,ses teyple vitesin ordan geliyo sanki alttan tabi egzozdan :) o civarlarda fazla gibi yani, bazende kapıyı açınca filan pis koku geliyor egzozdan, birde egzoz pırpırpır yapıyor sanki çalışırken, katalizatör universal geçen sene takıldı,
    babam manifolt contasından olduğunu iddaa ediyor ama bir contadanda o kadar ses çıkar mı etkiler mi bilemedim :)
    teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
  88. S.A Ustam bir sorum olucakti bugun arabanin Debriyajina sonuna kadar yuklenip gaz verirken tik die bir ses geldi ve debriyaj baya bir hafifledi sanki baski balata bitmis gibi bi hal aldi ne dendir acaba... Simdiden cok tesekkürler arac astra g kasa 105 bin de 1.6

    YanıtlaSil
  89. Merhabalar öncelikle teşekkürler gerçekten tüm mesajlara cevap vermiş herkese yardımcı olmuşsunuz. Aslında konuda benzer sorular mevcuttu ama ben de sorayım istedim.
    Aracım 2010 Megane III HB 4ileri triptonik vites. 2 Hafta önce aracıma durur vaziyette çarpıldığı için. Ön tekerler ve salıncaklar değişti. Aracım servisten çıktıktan sonra 65-70km arası bir uğultu geldiğini hissetim yine servise verdim. Dün aldığımda ise bu sefer 70km sonrası ayağımı gazdan çektiğimde ciddi bir uğultu oluşmaya başladı. Acaba ön iki lastiğin değişip arkaların eski kalması bunda etken olabilir mi yoksa başka bir hata mı yapıyor servis sizce.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Vaktim oldukça herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Özellikle bu aralar yoğun işlerim nedeniyle bloga pek giremedim. Sorunuzun üzerinden epey zaman geçmiş ama ben yine de yanıtlayım.

      Bozuk lastikler yolda uğultu gelmesine sebebp olur. Ancak kazayı ne şekilde yaptınız bilmiyorum ama lastiği bi yere vurduysanız tekerlek bilyası bozulmuş olabilir ve o da uğultu yapıyor olabilir. 4 Tekerin bilyasını kontrol ettirmenizi öneririm.

      Sil
  90. Lada vega aracimin mahruti milini kirdim ve yeni mille beraber baski Balatayida degistirdik 20x50 yag koydu su aracta bosta giderken hiz arttikca ugultuda artiyor viteste gidince ses yok nedendir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şanzımana 20/50 yağ olmaz onu 90 numarayla değiştirin derim.

      Sil
  91. Kolay gelsin aracim lada vega sanzimani indirdim mahruti mili kirilmis baski balatayla mili ve rulmanlari degistirdik 20x50 yag koyduk arac bosta giderken ugultu yapiyor hiz arttikca neden olur

    YanıtlaSil
  92. Hocam oncelikle kolay gelsin aracim pejo 106 xr aracimdaki sıkıntı kalkislarda 1 ci ve 2 vites gelen uğuldtu kayis sesine benzer bi ses var 3.4.5 viteslerde sıkıntı yok ayni zamnda 1 ci ve ikinci viteste sadece gazı kestimde ugultu daha cok geliyor 2. Ci sorun 1 ve 2 vitese gecince birazcik debriyaji sert birakinca küt die ses geliyor ön takimlardada sıkınti var bozuk bir yola girdigimde gaz fren debriyaj prdallarinin oldugu yerde ayagima kütur kutur biseyler vuruyor sanki ustaya gittim bana sanzumanin degismesi lazim motor kulaklarin kirik debriyaj balatasi degisicek dedi 1000 ila 1500 arasi tutar dedi baska ustaya gittim şanzuman yagina bakmamiz lazim dedi bende tedirgin oldum acikcasi arabayi 1 2 ay sonra saticam zaten kolay bir cozum ariyorum hocam bana yardimci olursanirz sevirim bide yönl3ndir3bileceginiz biyer varmidir acaba saygilar kolau gelsin hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar sağolun. Aracınızın altından gelen sesler ön süspansiyon parçalarında oluşan aşınmalardan kaynaklıdır. Bu sesler olmasın diyorsanız ön takımdakş bozuk parçaları değiştirmeniz gerekir.

      Şanzımana gelince viteslerde gelen uğultu prizdirek bilyasından veya grup bilyalarından olabilir. Bunun için bence şanzımanı komple değiştirmeye gerek yok. İyi bir ustada şanzımanı yaptırabilirsiniz. İçindeki bozuk bilya ve varsa dişliler değişerek tekrar toplanıp takılır.

      Debriyajdan ayağınızı sert kaldırdığınızda gelen ses de motor kulaklarının kopuk olmasından kaynaklanır, onun da değiştirilmeis halinde ses kesilir.
      Bu arada şanzımana olacak olan olmuş yani şanzıman yağını tamamlatsanız da baktırsanız da ses gideceğini sanmıyorum.
      Aracı satacaksanız ve uğraşmak istemiyorsanız gidecek olan masrafı fiyattan düşerek, alan kişiye belirterek satabilirsiniz. Bu şekilde bir çok araç satılıyor. Nerde yaşadığınızı bilmediğim için de tavsiye bi yer söyleyemeyecem.

      Sil
  93. Istanbulda yasiyorum hocam vermis oldugunuz bilgiler icim sagolun tavsiye etceginiz biryer varmi

    YanıtlaSil
  94. arkadaşlar 2001 opel astram var. 15-20 km (kısa mesafelerde yapmıyor) yol gidip yavaşlayınca arabanın arkasından sürtermiş gibi bir ses geliyor. yavaşladıkça bu ses artıyor tekrar hızlanınca kayboluyor. bunun sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
  95. Merhaba
    Benim arac renault laguna3 2008 model 2.0 dci araba 110 ile 130 km hiz aralarinda ayagim gazdayken ugultu yapiyor ayni hizda ayagimi gazdan çektiğimde ses kesiliyor bu ses soyledigim hizlarda 4,5,6 vitesteyken yapiyor düşük hizda veya daha yüksek hizda ses yok ayrica bazen normal yavas giderken veya virajlarda da aracin altindan kesik kesik bir girilti sesi geliyor araci servise götürdüm vites kutusundan geliyor dediler ama tam olarak neyden dolayi oldugun söylemediler bana minimum 1500 euro fiyat cikardilar en kotusude vites kutusu degisebilirmis o da 3500 euro emin degiller acip bakmaları lazimmis acaba size gore problem nerden kaynaklanıyor.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  96. Yav usta ne oldu buzum şansımiza girmiyon nete

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buaralar yoğunluktan dolayı pek giremez oldum maalesef.
      Aracınızdaki uğultuya net cevap verebilmem için sesi ve geliş şeklini dinleyip bakmak gerekir. Bu tip seslerin belli başlı sebepleri pek olmaz. Ancak yine de fikrimi söylemem gerekse de ben şanzımanın içinden ama diferansiyel kısmından gelebileceğini söylerim. Çünkü 4-5-6 viteslerde ses değişmeden geliyorsa tekerlerin hareket aldığı kısımdan yani diferansiyelden geliyordur. Ya ayna mahuriti dişlilerinden, ya da bilyalarında bozukluk vardır. Yinde dediğim gibi uzaktan net bişey demek zordur bakmak gerekli saygılar.

      Sil
  97. merhaba
    benim aracaım chevrolet aveo hb 2006 model araçta 5. viteste 90-100 km hız ile giderken ıslık sesine yakın bir ses geliyor fakat vitesi 4. vitese düşürüp yine 90-100 km hızla giderken ses gelmiyor bu arada vites boştaykende ses gelmiyor yani sadece 5. viteste 90-100 km hızı aşınca geliyor.. lastiklerini yeni değiştik baskı balata bujileri falan hepsini yeniledik 10 bin bakımında araç şuan 91,000 de bu sesin nedeni nedir yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. 5. vites dişlisinde problem olabilir dicem ama çok önyargılı bir cevap vermekten çekiniyorum. İyi bir ustada bu sesin kaynağına ulaşmaya çalışın. Motordan mı geliyor, şanzımandan mı yoksa yürüyen aksamdan mı geliyor önce bunu tespit edip sonra sorunun kaynağına ulaşabilirsiniz.

      Sil
  98. Mrb sitedeki tum yorumlari okudum benzer sesler var ama cevap yazilmamis. Sanziman takozu sag ust motor takazu degisti torpido bolumunden gelen ugultu kesildi ama simdi sol on tekerden geldigini sandigim tikir tikir bir ses ar. Vites deyken olmuyor yani arac yukteyken olmuyor ama ayagimi gazdan kesince tikir tikir bir vuruntu sesi geliyor debriyaja basinca azaliyor . 1999 model laguna 1.9 dizel sol ve sag ic aks bilyalari degisti . amatisor takozlar ve bilyalari degisti ama ses devam ediyor. Beni deli ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ön süspansiyon parçaları detaylıca kontrol edildi mi ? Alt salıncak, z rot, rot başlığı ve kolları vs. Bunların her biri tıkırtı sesini yapabilecek parçalardır.

      Sil
  99. Renault 19 sabit yerde boşta ve viteste iken 2000 3000 devirde ugultu oluşuyor arkada

    YanıtlaSil
  100. Sa hocam aracim peugeot 308 sorum arac saga donuslerde ozellikle e yokus asigi inerken yukun on tarafa yigildigi zaman direksiyonun saga dondurmeyle ugultu matkap sesi gibi ziiiii gibi ses geliyor direksiyon turu arttikca bi ugultu sesi artiyor orta aks bilyasi ve sag porya degismesine ragmen hala geliyor ses nedir hocam sıkintisi

    YanıtlaSil
  101. Merhaba öncelik le s.a benim opel astra g 2001 model edition aracım var aracıma baskı balata değişirken usta şanzıman yağınida değişiyor. Şimdi 1 viteste giderken debriyaja basıyorum. Ugultu sesi geliyor vitesten cikarinca azaliyor takinca ses cogaliyor ama bütun bunlari yaparken ayağım debriyajda birde aracın harareti ortada iken arac yikama pombasi ile sanzimani yikadim illaki motora su sicramistir blok catlatabilirmi cvp verirseniz sevinirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  102. Merhaba hocam. Aracim 2014 model opel astra j 1.3 (20.000) km., iki hafta önce aracimin vites geçişlerinde gaz verip ayagimi gazdan çektiğim esnada bir ses ve uğultu gelmeye basladi.opel servisi egr valfi diye söyledi ve bu araçlarda bu durum var herşey normal dediler.ama her araca bindigimde bu sesi duyuyorum.sizce bu sorun ne olabilir.şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  103. gol5 aracım var 2008 model. aracımın direksiyonu sol tarafa çevirdip gaza bastığımda uğultu yapıyor.gaza basmadığım sorun yok.bu ses sadece sol tarafa çevirdiğimde yapıyor.bilyeleri varanakadar değiştim ama çözüm bulamadım.böyle bir durum başınıza geldimi sorunu nasıl çözdünüz tşk.

    YanıtlaSil
  104. Mrb ustam 2 skıntim var; bende 2005 kia sorento var...
    1. Arabam 10km 20km ile yavaşca giderken güp güp ses gelip sanki hendek atliyomusuz gibi ses geliyor ve arabanin icinde cok hafif sarsiliyoruz hendek atlar gibi ama cılız sekilde...

    Kis lastigi takili ve frenlerden ses geliyor ozellikle sag arka cyk cyk diye surtme sesi geliyor yavas giderken bu hendek atliyomus olayi sanki tekerin birinde baloncuk cikmisda onun ustunden gecerken gup gup eder gibi. Bunu arkada surtme olurken teker fren yapiyo ondan dolayida arabanin bi tekerini skistirdigi icin yalpalatiyo seklinde yorumlatiyorum... zaten el frenini kokune kadar ceksem araba bosta kayiyo...

    Diger problem ise;
    2. Arac bosda diyelim rolentide ses yok normal. Cok ama cok az gaza basinca şırıltı gibi ses geliyo gazi arttirinca ses yine kesiliyo ne yapmak gerekli ustam...

    YanıtlaSil
  105. Selamlar 2000 model astra g aracim var arka sol tekerden 90 kms ile giderken bir ses gelmeye başlıyor 100 km hıza çıkınca uğultu sesi çok fazla geliyor üstelik boşta viteste fark etmiyor 100 km nin üzerine çıkınca bu uğultu sesi azalarak yok oluyor...ben de 100 km den hızlı veya yavaş kullanıyorum bu sesi duymamak için...öyle ki 100 km hızla giderken uğultu sesi motor sesini bastırıyor.arabanın içindeki herkes bu sesi fark ediyor bir de bu aracı alalı 4 yıl oldu aldım alalı bu ses var

    YanıtlaSil
  106. Merhaba.laguna3 aracimdan viteste giderken ses yok ayagimi gazdan ceker cekmez ugultu sesi geliyor.bu ses bosta giderkende degismiyor.40 90 km araliginda yapiyor.ayna mahruti gaza basinca ses artar bendeki tam tersi gaza basinca kesiyor.bosta giderken gaza basinca ugultu kesilmiyor.bu konu hakkinda fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim...

    YanıtlaSil
  107. Arkadaşlar uzun süredir işlerimden dolayı siteyle ilgilenemedim. Haliyle bir çok soru gelmiş ancak soru sahipleri muhtemelen takibi bıraktığını düşündüğüm için tek tek cevap yazmıyorum. Eğer hala takipte olan varsa soruyu tekrardan ulaştırırlarsa cevaplamaya çalışırım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  108. 1994 model w 124 kasa manuel vites e 200 aracım var. Aracı 1. Vitese takınca azda olsa tık diye bir vurma oluyor. Ayrıca aracımla seyir halindeyken az bir uğultu sesi oluyor. Yani belli belirsiz. Vitesi boşa alınca bu ses kesiliyor. Defransiyel sesimidir. Yoksa başka bir arıza mı söz konusudur? Cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracı bi ustaya göstermenizde fayda var. Çünkü kronik bişey olmadığı için görmeden bişey demek çok zor. Uğultu şaftın askı bilyasından geliyor olabilir ama bu sadece tahmin tabi.

      Sil
  109. gol5 aracım var 2008 model. aracımın direksiyonu sol tarafa çevirdip gaza bastığımda uğultu yapıyor.gaza basmadığım sorun yok.bu ses sadece sol tarafa çevirdiğimde yapıyor.bilyeleri varanakadar değiştim ama çözüm bulamadım.böyle bir durum başınıza geldimi sorunu nasıl çözdünüz tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Direksiyonu tam sol yapıp kalkarken mi geliyor bu uğultu ?

      Sil
  110. Merhaba hocam. Aracim 2014 model opel astra j 1.3 (20.000) km., iki hafta önce aracimin vites geçişlerinde gaz verip ayagimi gazdan çektiğim esnada bir ses ve uğultu gelmeye basladi.opel servisi egr valfi diye söyledi ve bu araçlarda bu durum var herşey normal dediler.ama her araca bindigimde bu sesi duyuyorum.sizce bu sorun ne olabilir.şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  111. ara sıra meydana gelen yüksek hızdaki aracımdaki sarsıntı bir türlü giderilemedi.arka fren silindirim bozuktu tamir edildi sebep ne olabilir. duster 4x4

    YanıtlaSil
  112. İyi günler aracım citroen c4 vtr 2006. 60-70 km hız arası inleme,ötme sesi mevcut daha çok sol önden geliyor gibi.Ayrıca 76-85km hız arası sağ ön taraftan vuuu.. sesi artarak geliyor ve 85 kmde bitiyor.Bu iki sıkıntı viteste güç verirken ve boşa aldığında dediğim hızlarda mevcut.Lastik yeni balans ayarı da yeni olduğu halde 120 den sonra direksiyon da titreme de oluşuyor.Aracta sıfır yaz lastiği takıl, belki alakalıdır diye hepsini yazdım ustam.

    YanıtlaSil
  113. merhaba. aracım 2007 model peugeot207. araç 90-100 km yi geçince gaza basınca uğultu gelmeye başlıyor. gazdan ayağı çekince kesiliyor. sanki dijital bi ses gibi. sorun sizce ne olabilir?

    YanıtlaSil
  114. Ustam merhaba, 2012 model kia ceed 49 bin km deki aracımda daha önceleri 200 km hızda bile bir problem yok iken su anda 130 km den sonra aracı sanki birşey engelliyormus, bir tabakaya rüzgar çarpıyormus gibi hissettiren sanki camları açık bırakmısım gibi ses yapan, direksiyonda bile hafiften titreşim olusturan bir durum var. Dısarda aşırı ruzgar var da ondan oluyordur diye düşünmüştüm ancak aynı yerde birlikte yola çıktığım baska bir araçtaki arkadaş 170 ile giderken ses vs olmadığını söyleyince bu teoriden vazgeçtim, problemin sebebi ne olabilir sizce?

    YanıtlaSil
  115. Merhaba 2015 model 3 ay önce aldığım 1.4 turbo astra j kasa aracım var. Aracımda gaza bastığımda yavaşla artan bir rüzgar uğultusuna benzer bir ses var ve ön konsolun sağ tarafından geliyor. Ancak ses ayağımı gazdan kesince kayboluyor.
    Tatil öncesi servise götürdüm ne kadar usta varsa aracı test etti, turbo da sorun yok dediler sonrasında iki gün bırakın yalıtım kaynaklı dediler.
    Benim de kafama takıldı yalıtım olsa sürekli sesi almam gerekiyor dedim, bana söyledikler turbo çok güçlü bu nedenle turbo devreye girdiğinde sesi içeri alıyor dediler. Bu bahsettiğim güçlü motor sesi değil rüzgar sesi dediğim de başka bir sorun yok dediler. Aracı 3 ay oldu alalı garanti olduğu için başka servise götüremedim. Yukarı da belirttiğiniz bilgilere göre şanzıman ya da difrensiyele bakın mı diyeyim. Yoksa başka öneriniz de var mıdır.
    Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
  116. Merhaba 2015 model 3 ay önce aldığım 1.4 turbo astra j kasa aracım var. Aracımda gaza bastığımda yavaşla artan bir rüzgar uğultusuna benzer bir ses var ve ön konsolun sağ tarafından geliyor. Ancak ses ayağımı gazdan kesince kayboluyor.
    Tatil öncesi servise götürdüm ne kadar usta varsa aracı test etti, turbo da sorun yok dediler sonrasında iki gün bırakın yalıtım kaynaklı dediler.
    Benim de kafama takıldı yalıtım olsa sürekli sesi almam gerekiyor dedim, bana söyledikler turbo çok güçlü bu nedenle turbo devreye girdiğinde sesi içeri alıyor dediler. Bu bahsettiğim güçlü motor sesi değil rüzgar sesi dediğim de başka bir sorun yok dediler. Aracı 3 ay oldu alalı garanti olduğu için başka servise götüremedim. Yukarı da belirttiğiniz bilgilere göre şanzıman ya da difrensiyele bakın mı diyeyim. Yoksa başka öneriniz de var mıdır.
    Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.