HANGİ ARAÇLARIN MOTORLARI ORTAK KULLANILIYOR ?

Gelişen teknolojiyle birlikte araçların motorları yakıt ekonomisi, yüksek performans, iyileşmiş tork değeri gibi özellikleriyle gerçekten beğeni kazanıyor. Peki piyasada bulunan genel araçların motorları, gerçekten de her markanın kendi ürettiği motorlar mıdır? Tabi ki değil. Otomotiv üreticileri gelişen teknolojiyle rakip markaların üretmiş oldukları motorlara yetişmekte zorluk çekmektedirler. Ayrıca yeni icat edilmiş teknolojik bir motor yüksek meblağlara malolmaktadır. Otomobil üreticileri buna çözüm olarak birbirleriyle motor alışverişini hızlandırdılar. Bir markanın veya firmanın üretmiş olduğu bir motoru diğer markalara satarak
kullanmalarını sağlıyorlar. Bu da hem satan hem alan markanın işine geliyor. Bu motorlara daha sonra otomobil markaları kendi isimlerini veriyorlar. Mesela peugeot 307 da bulunan 1.6 HDI motor ile Ford focus ta bulunan 1.6 TDCI dizel motorlar tıpatıp aynıdır. Sadece motorun üst kapağına, kaputu açınca gözüken Peugeot markası yerine Ford da kendi markasını koymuş o kadar. Ortak kullanılan motorlar bu markalarla da sınırlı değil tabi. İşte ortak motor kullanan otomobil markaları ve motor isimleri ; 


FORD : Focus-Mondeo-CMax,    1.6 TDCI 
CİTROEN : C5-C4-C3-Berlingo,  1.6 HDI
PEUGEOT : 307-407-308-3008-5008-508-207,    1.6 HDI
VOLVO : S40-S60                             1.6 D
Yukarıda belirtmiş olduğum marka ve modellerde FRANSIZ PSA Tarafından üretilmiş olan 1.6 cc turbo dizel motor kullanılmıştır. Bu markalardaki 1.6 motorlar dış ıvır zıvır aksamı hariç ( hava filtresinin yeri, aracın şekil farkından dolayı farklı yerleştirdikleri üst plastik kapaklar) motor gövdesi ana parçaları şekli elektronik sistemlerine kadar aynıdır. 
İşin enterasan tarafı ise örneğin ; yedek parçaları da aynı fabrikada aynı kalitede yani herşeyiyle aynı olan parçayı mesela debriyaj setini peugeot dan alırsanız atıyorum 250 TL ise , Citroen den alırsanız 300 TL, Volvo dan alırsanız 550 TL gibi fiyat farkı ödersiniz. Parçanın sadece dış ambalajındaki amplemler ve Fiyatı farklı, geri kalan kısmı ise tamamen aynıdır :))
Saygılarımla...

3 yorum :

  1. Mazda 3 1.6 D'de de aynı motor mevcuttur.

    YanıtlaSil
  2. 2000 Volvo s40 t4 de ki motor hangi markada mevcut

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volvo sarılmadan önce motorunu keni üretiyordu. Volvo dağıldıktan sonra ortak motor kullanılıyor.

      Sil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.