Debriyaj Sistemi Çalışması, Vites ve Şanzıman Hakkında Bilgi

Manuel vitesli aracınızda vites nasıl geçer, debriyaja bastığınızda ne oluyor da vites geçiyor bunlardan bahsedeceğim.  Debriyaj sisteminin nasıl çalıştığını anlayalım..
 Aracınızın vites sistemi nerdeyse tamamen
motordan bağımsız farklı yerde ve farklı parçalardan oluşur. Bu parçaların komplesine şanzıman diğer adıyla vites kutusu da denir ( manuel vitesli araçlar için söylüyorum ). 

Şanzıman motora bağlıdır fakat arada debriyaj seti bulunur. Deriyaj seti baskı, balata ve debriyaj bilyasından oluşur. Siz debriyaja bastığınızda hidrolik merkez veya halat vasıtasıyla çatala>bilyaya ve bilya da baskı şemsiyelerine basar. Baskı ve volan arasındaki balata bu vesileyle boşa çıkar dolayısıyla motorla şanzıman arasındaki tüm bağları kesmiş olursunuz ve vitese takabilirsiniz. Biraz daha detaya inelim.

Alttaki resimde ;


1 numaralı parça volandır.

2 numaralı parça debriyaj bilyasıdır

3 numaralı parça baskıdır

4 numaralı parça balatadır.

Resimdeki volantın üzerine balatayı koyduğunuzu düşünün ve üzerine de baskıyı koyup (baskının ayna tarafı volana gelecek şekilde tabi) vidalar sayesinde volana sabitlediğinizi düşünün. Arada kalan balata ise baskı ile volan arasında sıkışmıştır. 

Şansımandan gelen prizdirek mili de balatanın ortasına takılıdır. Volan ve baskı motorla birlikte sürekli döner ve tabi arada sıkışmış olan balata da döner. Taa ki debriyaja basana kadar. Debriyaja bastığınızda da debriyaj bilyası baskının ortadaki şemsiye denilen kısmına basar ve volan ile baskı arasında sıkışmış olan balatayı boşa çıkarır. Boşa çıkan balata ise motordan aldığı hareketi prizdirek vasıtasıyla şanzımana yani tekerleklere iletemez olur. Kendisine güç gelmeyen şanzımanı da siz vitese takarsınız.
       Şanzımandaki vites dişlisine güç ulaşmadığı için dişli boşta kendi hızıyla döner. Vitese geçirebilmek için bu dişlinin durması gerekir. Dişliyi durdurma görevini ise senkromeç denilen frenleyici parça yapar. Siz takacağınız vitese vites kolunu itmeye başladığınızda senkromeç vites dişlisine dayanarak durdurur, dişlileri sorunsuz birbirine geçmesi için ağız ağıza getirir ve siz de vitesi sessizce ve sorunsuzca geçirirsiniz. 

      Daha sonra güç, siz debriyajdan ayağınızı kaldırdığınızda volan ile baskı arasına balatayı sıkıştırıp tekrardan gücü şanzımana iletmiş olursunuz. Şanzımandaki güç ise diferansiyele ve akslar vasıtasıyla da tekerleklere kadar ulaştırılır. Anlatmış olduğum bu sistem aktarma organları denilen kısmı da oluşturan parçalardır.

Debriyaj Arızaları ve Sorunlarını Paylaştığım konuya gitmek için Buraya Tıklayın..
 Konuyla ilgili soru ve görüşlerinizi alttaki yorum kısmına belirtebilirsiniz. Saygılarımla..

Diğer araç kullanıcılarıyla soru ve görüş alışverişinde bulanabileceğiniz Forum sayfamız kullanıma açılmıştır. Forum sayfasına gitmek için tıklayınız..

Triger kayışı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız..

Yakıt tasarruf cihazları hakkında aydınlatıcı bilgi için tıklayınız..

Amörtisör arızaları ve sebepleri hakkındaki detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız..

289 yorum :

  1. Merabalar öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler nedeni ile çok teşekkür ediyorum. Benim de bir sorum olacak aracımın debriyaj aksamında bir sorun var zannedersem durur vaziyette çalışırken araçtan bir ses geliyor motor aksamında mı yoksa şanzuman danmı tam algılayamadım bir lıkırtı sesi ama debriyaja bastığımda lıkırtı tamamen yok oluyor buraktığımda ise yine devam ediyor seyir halinde iken de var ama o kadar beli olmuyor durur vaziyette çok aşırı bir ses (lıkırtı) var nedenini açıklaya bilirmisiniz. Şimdiden teşekkür ediyor cevabınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özkan bey öncelikle debriyaja basınca sesin kesilip bıraktığınızda gelmesi sesin şanzımandan geldiğini gösterir. Ancak gelen ses uğultu değil de lıkırtı deyince benim de kafam karışıyor. Çünkü debriyajı bıraktığında gelen ses ya debriyaj bilyasıdır ya da prizdirek bilyasıdır. Ama bunlar lıkırtı şeklinde değilde kesintisiz bir uğultu şeklinde ses yapar. Aracınızın markasını bilmiyorum ama lıkırtı volan sacı gezinti boşluğu olayından dolayı volan dişlisine sürtüp lıkır lıkır bir ses yapar ama bunun için de o sacın eğilmesi gerekir. O sac da durduk yere eğilmez şanzımana felan bir işlem yaptırmışsanız işlem sırasında az bişey eğilmiş olabilir. Şanzımanın içinden desem seyir halinde daha da artması lazım ki ayrıca boşta debriyajı bıraktığınızda şanzımandan sadece prizdirek mili ve üzerindeki bilyalar döner. Bu yüzden şanzımanın iç aksamından olacağını da düşünmüyorum. Debriyaj bilyası dağılma noktasına gelmişse belki bu sesi yapabilir o zman da debriyaja basmadan ayağınızı pedalın üzerine koyduğunuzda bir titreşim hissedersiniz. Böyle bir titreşim hissediyorsanız debriyaj bilyasından olabilir. Bİlgiler az olunca aklıma gelenleri ve ihtimalleri söylemeye çalıştım. Eğer arızanın şeklinin anlatımını biraz daha detaylandırırsanız daha iyi yardımcı olmaya çalışırım. Saygılarımla..

      Sil
  2. MRB. DEBRİYAJA BASINCA ÇİZİK ÇİZİK SES GELİYORDU. DAHA SONRA DEBRİYAŞ KENDİNİ KASMAYA VE SERTLEŞMEYE BAŞLADI VE VİTES GEÇİŞLERİNİ YAPTIRMAZ HALE GELDİ. AYRICA HARARET 90 DERECELERE ÇIKTI. SEYİR HALİNDEİKEN YAVAŞ SEYREDEN VE YOĞUN TRAFİKTE YOL ORTASINDA KALDIM. MECBUR ARABAYI ZORLADIM Kİ SAĞA ÇEKEBİLDİM VE ARAÇ VİTES BOŞTA ÇALIŞIR VAZİYETTE İDİ. DAHA SONRA DA STOP EDİP DEBRİYAJ BOŞA ÇIKTI. VE VİTES 1 DE TAKILI KALDI. ŞİMDİ DE MOTOR ÇALIŞMIYOR. MARKA PEUGEOT 307. CEVAPLARINIZ İÇİN TŞK.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Anlattığınıza göre debriyaj bilyası dağılmış ve debriyaj çatalı direk olarak baskı şemsiyelerine basmış ve tabi eritmiş. Çizik çizik diye gelen ses muhtemelen odur. Şemsiyeler yaralandığı için baskı balatayı tam ayıramaz ve vitese geçmez araç çalışırken. Vitesin 1 de takılı kalması araba zannedersem biraz eğimde olduğu için takılı kalmıştır çünkü aynı anda şanzımanın içine veya vites halatlarına sıkıntı vereceğini düşünmüyorum. Çekiciyle servise götürmekten başka çareniz yok kısacası.

    YanıtlaSil
  4. merhaba benim aracımda debriyaj baskı balata ve rulmanı değişti.ilk iki gün debriyajda hiç bir sorun yoktu debriyaj aşağıdan kavrıyordu ve çokta yumuşaktı fakat daha sonra yukarı geldı özel bir servise gittim hava alalım dediler aldılar düzeldi ondan sonra birkaç sfer daha böyle oldu enson kavrama noktası bir aşağıdan bir yukardan kavramaya başladı usta üst merkez arızalı dedi değiştirdik.şuan ortadan az bişey yukarda kavrıyor sorun yok gibi fakat içime sinmedi üst merkezin değişmesi marka megane 2 cevabınız için teşekkür edrim .

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Tayfun bey. Debriyaj merkezinin değiştirilmesi isabet olmuş. Bahsettiğiniz arıza merkez arızasıdır teşhis doğru. İçinize sinmemesinin sebebi bi kaç defa hava alıp oldu diye göndermişler sizi sonra da merkez değiştirince şüphede kalmışınız doğal olarak. Üste yakın noktada kavraması ise Fransız araçlarda (Peugeot, citroen, renault) Debriyajın kavrama noktası orta nın biraz üstü olur. Yani dediğiniz gibi üste yakın yerde kavrar. Dolayısıyla şu an sizin debriyajın da kavrama noktası normaldir. Umarım bi daha sorun yaşamazsınız, geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ustam merhaba bemimde debriyaj ust merkezle ilgili problemlerim var arac megane 2 dizel debriyajdan ayagimi cekerken geri gelmesinde sikinti oluyor belli bir yere kadar geriye iyi geliyor tam kavrama olma kismina geldigine pedaldaki sertlik ve his kayboluyor ve pedaldan ayagimi tamamen cekemedigimden dolayi sanzumandan vuruntu sesi geliyor debriyaj ust merkezi icindeki yay mekanizmasi arizasindanmi yapar acaba diye sormak istedim bide debriyajin kavrama noktasi gunu gunu tutmuyor bazen ortada bazen tam ust bitim yerinde kavriyor

      Sil
    2. Merhaba ,
      Hocam debriyaj merkezinde problem vardır. Merkezleri değiştirmenizi öneririm.

      Sil
  6. Merhaba tayfun bey benimde aracim 1. Viteste takiliuor anca arac stop edince vitesi geri cekebiliyorum baski balata yeni degisti aracim v50 manuel diger vites gecislerinde sikinti yok bazen cok rahat geciyo bazende yapisip kaliyor 1.viteste bide debriyajdan ayagimi cektigimde sanki kayis bosta salinim yapiyomus gibi bi ses geliyor sebebi ne olabilir iyi gunler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba tayfun bey ,benim aracım palıo 2004 model multıjet ,debriyaj pedalı bastıgımda basılı kalıyor gerı gelmıyor,bu geri gelme acaba yay ıle mı yoksa hıdrolık ıle mı oluyor ? bilgi verirseniz sevinirim ...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba tayfun bey ,benim aracım palıo 2004 model multıjet ,debriyaj pedalı bastıgımda basılı kalıyor gerı gelmıyor,bu geri gelme acaba yay ıle mı yoksa hıdrolık ıle mı oluyor ? bilgi verirseniz sevinirim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hidrolik merkezle alakalı bir durum gibi gözüküyor. Yay olmasa bile debriyajın geri kalkması gerekli.

      Sil
  9. Merhabalar. öncelikle aracım ile ilgili yapılan süreci anlatayım değerli fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.
    Aracım 2007 ford focus sedan. Aracım 77 bin km de iken küçük bir ilçede baskı balata ve bilya değiştirmek zorunda kaldık. İşlem yapıldıktıtan sonra 1500 km yol yaptıktan sonra aracımda ayağımı debriyajdan çekerken "viyklama" tarzı bir ses duymaya başladık. İstanbulda özel bir ford servisine götürdüm aracımı orada söktüler ve baskı balata yanlış takıldığı için volant zara görmüş ve aşınma olmuş değişmesi lazım dediler. Ben taşlama yapalım dememe rağmen taşlamayı tavsiye etmiyoruz dediler. Tekrar baskı balata bilya ve volant değiştirmek zorunda kaldık. aracımı kullanma esnasında araç rölantide çalışır vaziyette iken sürekli olmasa da bir "tıkırtı" sesi duymaya başladık. Ses lpg enjektör sesinden daha belirğin bir ses ve depriyaj aksamının olduğu yerden geliyor. Araştırmalarım sonucu sesin 2 yerden gelme ihtimali öne çıktı biri debriyaj bilyası diğeri de prizdirek bilyası. Debriyaj bilyasını değiştirdik ama ses hala devam ediyor. şimdi tek yer kaldı prizdirek bilyası . Sesin oradan gelme ihtimali varmı? Bundan sonra nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? aracı tekrar bakıma almam gerekecek çünkü uzun yola çıkacağım gideceğim servise nelere dikkat etmelerini söylemeliyim.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mete bey. Öncelikle geçmiş olsun. Volanın zarar görmesi nasıl oluşmuş yanlış takılmadan dolayı bilemiyorum ama eğer ki zarar oluşmuşsa değişmekle iyi yapmışsınız. Çünkü taşlamayı bende kabul etmem. Volan taşlandığı zaman aynı oranda baskının bastığı tarafının da aynı oranda taşlanması gerekir ve bu oran genelde tutturulamıyor o yüzden değişmesi isabet olmuş. Sese gelince acaba o ses nasıl bir ses. Mesela ses debriyaja basınce kesilip bırakınca başlıyor mu veya tam tersi basınca ses gelip bırakınca kesilme veya da azalma, çoğalma, değişme oluyor mu ? Bunları yazarsanız daha net fikrim olur. Debriyaj bilyası iki defa değişmiş. Debriyaj bilyasından olabileceğini düşünmüyorum. Pirizdirek bilyasına gelince. Araba stop halindeyken debriyaja basın, aracı debriyajı hiç bırakmadan çalıştırın. Bu durumda prizdirek bilyası hiç dönmeyecektir. Bu şekilde debriyajı bırakmadan arabayı çalıştırınca ses geliyorsa prizdirek bilyası dönmediği için bundan şüphelenmenize gerek yok prizdirek biyası sağlam demektir. Eğer ses gelmeyip debriyajı bıraktığınızda geliyorsa o zaman prizdirek bilyasından veya şanzımanın içinden başka bilyalardan geliyor olabilir. Bunu deneyip buraya yazarsanız sonrasını istişare etmeye devam ederiz, cevabınızı bekliyorum iyi günler dilerim.

      Sil
    2. Değerli ustam.
      Ses debriyaja bastığımda kesiliyor. Debriyajı bıraktığım da ise başlıyor. ilginç olan bunu her zaman yapmıyor. Gün oluyor ses oluyor gün oluyor ses olmuyor.

      Sil
    3. Debriyaj bilyasından olsa ses her zaman gelir. Zaten o da değiştiği için ihtimali bile kalmıyor. Anlaşılan şanzımanın içinden geliyo bahsettiğiniz ses. Prizdirek veya da grup bilyaları bu sesi yapabilir. Bunun için de şanzımanın inip komple dağılması gerekir. Hem masraflı, hem zor, hem de zaman isteyen işlemdir. Yoğun iş nedeniyle pek giremedim siteye ve geç yazdım kusura bakmayın. İyi günler dilerim..

      Sil
    4. ustam eğer prizdirek veya grup bilyasi ise ne gibi bir önlem almamız gerekir. aciliyeti varmı değişmesi için. ne önerirsiniz.

      Sil
    5. Eğer prizdirek bilyasından ise şanzıman yağını kontrol ettirin. Eğer yağı iyiyse ses artana kadar sıkıntı yaşamadan binebilirsiniz. Yolda bırakacak veya daha büyük arızalara sebep verecek duruma gelirse bunu zaten size bariz belli eder sesten süremezsiniz arabayı. Yine de kul yapısı değil hesabı ne kadar erken yaptırırsanız o kadar iyi olur tabi.

      Sil
    6. Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

      Sil
    7. Ben teşekkür ederim sağolun

      Sil
  10. slm cümleten sayın abıler bende 94 sahın var ben bu arabayı aldım alalı yuzum gulmedı bı motor yaptırdım bı sanzıman yaptırdım motor oldu sanzımanı yaptırdım adam vıdaları takmayı unutmuş araba sımdı sureklı sanzıman yagı boşaltıyor contaların ordan .contalar bıtmıs fakat bu bnm aracım 100 km bı yola gıtsın bı yanık kokusu geliyor vıtesın ordan bı duman cıkıyo akıl ısı degıl vıtes boşta iken bı cızırtı var sanzımandan gelıo kesın ama ayağım debrıaja basılı ıken bısey yok ben bu sanzımana 500 tl harcadım çıkması 350 tl sağlam olanı ben sımdı ne yapım neresını yaptırım en acıl sekılde bı akıl verırmısınız yakımmı bu arabayı ılk aldım motoru komple ındırdım 1000 tl harcadım 4 lastık cnt attım 1000 de oyle harcadım teyıbımı çaldılar 500 de oyle harcadım döşemeye de 500 gıttı sanzımana da 575 tl harcadım ben 5000 tl ye satıyom kımse almıyor 100 tl lık benzın alsam uzerıne döksem yaksam nasıl olur ? acil bana bı fıkır veren olrsa cok mutlu olurum ıyı geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yardımcın olsun ne diyeceğimi bilemedim. Ama 94 şahine de 5 ten fazla verirler bahsettiğiniz hatalar olsa bile. Yanık kokusunun gelme sebebi şanzımandan kaçan yağ egsozun üzerine damlar ve zamanla ısındıkça araç içerisine koku yapar, aldığınız koku da budur. Şanzımanı indirip kaçıran contaları tekrar değişitirilmelidir. Debriyaja bastığınızda kesilen ses ise debriyaj bilyası veya prizdirek bilyasından kaynaklanıyordur. Arabayı da yakmayın :) Zamanla iyi bir ustada tekrar toplatın aracınızı.

      Sil
  11. slm aracım 2005 palio multijet..3.vitese gecerken cırt dıye ses yapıyor ayrca debrıyajda cok asagda kavryr..yardmcı olrsanz sevnırım....

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar. Öncelikle debriyaj, debriyaj pedalı çok tabandayken kavrıyorsa baskı balata set olarak değiştirilmelidir. Çünkü bu balatanın seviyesinin bitme noktasına yaklaştığını ve baskı şemsiyelerinin bilyanın bastığı yüzeylerinin aşındığı içindir. Debriyajın bu şekilde kavraması sadece 3. vitese değil her vitese zor geçmesini sağlar. Eğer sizin şikayetiniz diğer vitesle iyi de sadece 3. vitese cırtlayarak geçiyorsa durum farklıdır. Sadece 3. vitese zor geçmesinin sebebi 3. vites dişlisinin senkromecinin görev yapamamasından kaynaklanır. BU durumda şanzımanın indirilip dağılması ve senkromecin değişmesi gerekir. Tabi şanzıman inmişken de baskı balata da set olarak değişir.

    YanıtlaSil
  13. iyi aksamlar ustam ben bir crysler voyager almayi dusunuyorum ama arabanin bir problemi var 3. vitesten atiyormus boylece alasam turkiyeye boyle gelebilirmiyim sorun olurmu yolda bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  14. iyi aksamlar ustam ben bir crysler voyager almayi dusunuyorum ama arabanin bir problemi var 3. vitesten atiyormus boylece alasam turkiyeye boyle gelebilirmiyim sorun olurmu yolda bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İbrahim bey. 3. vitesten ne derece atıyo onu bilmediğim için size şöyle diyebilirim ki 3. Vitesi kullanmadan gelirseniz herhangi bir sıkıntı olmaz. Tabi diğer viteslerde problem yoksa. Ancak size tavsiyem o arabayla o şekilde Türkiye ye gelmeyin derim. Voyager ların Türkiye de nerdeyse hepsi otomatik vites olur manuelini bulamazsınız. O yüzden o sıkıntıyı da Türkiye de yaptırırım gibi düşünüyorsanız burada parça sıkıntısı yaşayabilirsiniz bilginiz olsun. Ama dediğim gibi 3. Vitesi kullanmadan rahat gelebilirsiniz, saygılarımla.

      Sil
    2. cok tesekkur ederim ayriyeten saygi bizden aydinlatici bilgilerinizden dolayi
      1 sorum daha olacak cevaplarsaniz sevinirim
      bend 307 sw 2.0 hdi 110 var 211000km 192 000 de debriyaj komple degismis ama 2 aydir debriyaj ses yapiyor hafif basinca kesiliyor heralde priz direk bilyesi
      bu sekilde yola cikabilirmiyim yani turkiyeye tesekkur ederim

      Sil
    3. cok tesekkur ederim ayriyeten saygi bizden aydinlatici bilgilerinizden dolayi
      1 sorum daha olacak cevaplarsaniz sevinirim
      bend 307 sw 2.0 hdi 110 var 211000km 192 000 de debriyaj komple degismis ama 2 aydir debriyaj ses yapiyor hafif basinca kesiliyor heralde priz direk bilyesi
      bu sekilde yola cikabilirmiyim yani turkiyeye tesekkur ederim

      Sil
    4. İbrahim Bey debriyaja hafif basınca ses kesiliyorsa prizdirek bilyası değil de debriyaj bilyası bozulmuş olabilir. Her ne kadar kısa süre önce değişmiş de olsa yine bozulma ihtimali yüksektir. Prizdirek bilyası bozuk olursa sesin kesilmesi için debriyaja sonuna kadar basmanız gerekir, az basınca kesiliyorsa debriyak bilyasıdır. Ancak yolda herhangi bir sıkıntı çıkaracağını düşünmüyorum, zira çok aşırı dağılmadıysa bilya. Rahatlıkla Türkiye ye kadar gelebilirsiniz.

      Sil
  15. Merhabalar. Aracımda vites değişirken her zamanki gibi değil de biraz daha geniş aralıklı ve zor kavrıyor; yani sarsıntı oluyor ve acemi gibi hissettiriyor vites geçişlerinde. Araç her zamanki kavrama noktasına gelince kavramıyor ve ayağı debriyajdan biraz daha çekince içeri ses gelmese de 'tak' diye aniden kavrıyor ve ben ayağımın altında bütün bu olanları hissediyorum. Artık vites değiştirirken stres oluyorum yeni başlayanlar gibi. Bu arada aracım Grande Punto Multijet 75hp modeli ve kalkışlarda da ilk hareketlenmede zorlandığını ve zor kavradığını hissediyorum. Umarım anlatabilmişimdir ve mantıklı bir açıklaması vardır sizin açınızdan, çünkü ustama birkaç kez deneme sürüşü yaptırmama rağmen sorun olmadığını söyledi ancak ben eskisi gibi olmadığını biliyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Bahsettiğiniz problem debriyaj baskı ve balatasıyla alakalı bir durum. Pedalın normal seviyeden daha yukarda kavramasının sebebi balata kalınlığı inceldiğinden kaynaklanır. Yani debriyaj balatası bittikçe pedal da yukarıdan kavrayarak gider. En sonunda balata bittiğinde pedaldan ayağınızı kaldırırsınız ancak araba yürümez.
      Debriyadan ayağınızı kaldırırken de titreme veya aracı sarsıntılı kaldırmasının sebebi de büyük ihtimalle debriyaj balatasının göbeğinde bulunan titreşim yaylarının bozulduğundan kaynaklanır. Bu yaylar kırılır, yerinden kayar veya herhangi bir şekilde görevini yerine getiremez olursa debriyajdan ayağınızı kaldırırken arabayı titreterek kaldırır. Bu titreşimin diğer bir sebebi de baskının şemsiyerindeki aşınma olabilir. Debriyaj bilyasının baskının şemsiyelerine bastığı yüzeyde aşınma oluşur ve bu aşınma da aynen sarsıntıya sebebp olur. Kısaca sizin probleminiz baskı balata yani debriyaj setini değiştirince düzelecektir. Şanzıman inip baskı-balata-bilya değiştiğinde bu tip bütün sorunlarınız ortadan kalkacaktır. Geçmiş olsun.

      Sil
  16. Selamlar 2 gun evvel 99 model bi polo aldım 1,6 debriyaj en aşağıda kavrıyor alışkın değilim bu tur debriyaja bunun ayarını nasıl yaptırabilirim otomatik ayarlıyor falan dediler ama kesin ayarlatmam lazım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Aracınız öncelikle hayırlı olsun. Debriyaj kavrama ayarı duyduğunuz gibi otomatiktir, yani ayarlatma şansınız yoktur. Eğer dipten kavrama vites geçişlerine zarar verecek düzeyde değil ise bence hiç uğraşmayın çünkü ayağınız zamanla alışır ve farkına dahi varmaz olursunuz. Eğer ki debriyaja tam basmanıza rağmen viteslerde zor geçme veya cırtlayarak geçme varsa o halde şanzıman inip baskı balata değiştirmeniz gerekir.

      Sil
  17. Sorunum olduğundan değil meraktan konuyu okudum, bu aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ve tebrik için yorum yazıyorum. emeğiniz taktire şayan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince faydalı konular paylaşarak herkese yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum ki böyle bir yorum okumak beni daha da mutlu etti, tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
  18. 2009 model FSİ motor Skoda oktavia model aracım var...yaklaşık iki haftadır araç hareket halinde iken veya durduğu yerde luk luk luk diye motordan ses gelmeye başladı (uğultu gibi değilde tıkırtı)...debriyajda titreme yok fakat sonuna kadar bastığımda ses kesiliyor....83000 km de trigel kayışınıda değiştirmedim daha onunlada bir ilgisi olabilirmi....75000 bakımını yaptıralıda 5 ay oldu...saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Debriyaja biraz basınca ses kesiliyorsa debriyaj bilyası bozuktur, eğer tam basınca ses kesiliyorsa şanzımanın içinden, prizdirek bilyası bozuk olma ihtimali yüksek. Debriyaja basınca ses kesiliyo dediğinize göre bu sesin triger kayışı ve aksamıyla alakası yok, çünkü trigerin debriyaj sistemiyle bağlantısı yoktur. Sesin uğultu değil de tıkırtı şeklinde gelmesi pek de bişey değiştirmez. Çünkü bozuk bilya da öyle ses yapabilir. Aracınızı incelemeden kesin biley demek yanlış olur ancak anlaytığınıza göre ihtimaller doğrultusunda sonuç bunları gösteriyor.

      Sil
    2. çok teşekkür ederim..sağolun...

      Sil
  19. Değerli Ustam,

    Benim aracım, opel astra hatcbach 2005 model beniznli, ayrıca zavoli lpg sistemi var. Aracım, şehir içinde trafikte seyrederken, trafik ışıklarında durduğum zaman, vitesi boşa alıyorum ve araç düzensiz çalışmaya hatta silkeleme yapıyor, hatta bazen araç istop ediyor. Tekrar çalıştırdığım zaman ise düzeliyor. Hatta silkelediği zaman, aracı tekrar çalıştırıyorum ve düzeliyor. Ancak bu sorun, her zaman olmuyor. Ara sıra oluyor. Birde yokuşlarda kalkış yaparken, bazen balatalardan koku geliyor. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Aracınız düzensiz çalışmasına sebep olacak o kadar parça vardır ki, ben burdan ne desem yanlış olma ihtimali yüksek. Ancak size ilk bakmanız gereken yerleri söyleyebilirim. Düzensiz çalışmayı sadece lpg deyken mi yapıyor yoksa benzinde de yapıyor mu önce onu anlayın. Gerekirse bir kaç gün benzinde binip deneyin. Eğer benzinde sıkıntı yok sadece lpg deyken yapıyorsa lpg ciye gidip cihaza bağlattırın muhtemelen arızanız lpg sistemiyle alakalı çıkacaktır. Ancak hem benzinde hem lpgde yapıyorsa arızayı o zaman önce buji kontrolü yaptırım. Bujilerden sonra düzelmezse kelebek boğazını söktürüp temizletin. Muhtemelen ya bujilerin eski olduğundan ya da kelebek boğazının kirlendiğinden yapıyodur.
      Balata kokusuna gelince, yokuşta kalkış yaparken çok gaz verip debriyaj pedalına yarım basarak zorlatıyorsanız aracı birazcık koku gelmesi normal. Ama bu koku debriyajı tamamen bıraktıktan sonra da yokuşta geliyorsa debriyaj balatası bitmeye yaklamış ve kaçırmaya başlamış demektir. Eğer böyleyse ilerleyen zamanlarda sadece yokuşta değil düz yolda da yapmaya başlayacaktır. Şanzıman inip debriyaj setinin değişmesi gerekir. Saygılarımla

      Sil
  20. Hidrolik debriyaj da hangi yag kullanmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dot 4 veya Dot 3 hidrolik yağı kullanmalısınız, aracınızın markasına göre tabi.

      Sil
  21. Yanıtlar
    1. Petrol ofisi dot 4 yağını kullanabilirsiniz.

      Sil
  22. merhabalar ustam benim aracım 2005 megane 2 geçenlerde aracın debriyaj bilyasını ve baskı balatasını değiştirtdik daha önceden öok sessşz çalısan araç şimdi motor kısmından içeriye egzosu açık şahin gibi ses vermeye başladı sizce sorun baskı balatadan mıdır yoksa baskı balata değişirken egzoz ile ilgili parçalarda sökülüp takılamamışmıdır cevabınız için şimdiden teşekkur ederim iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cebbo06 aracınız benzinli mi dizel mi acaba?

      Sil
  23. Yanıtlar
    1. Merhabalar normalde şanzıman indirirken egsoz sökülmez ancak marş motorunun vidaları sökülmediyse katalitiği sökmüş olabilirler ve takarken de bi aksaklık olmuş olabilir. Bir egsozcuya giderseniz size durumu izah eder kanaldan bakıp veya da yaptırdığınız yere götürmenizde fayda var.

      Sil
  24. Merabalar ustam size sormak istedigim bi husus var manuel sanzimanlarda (honda 2000) aracın vites degisimlerdeki cartlama sesini senkromeçtenmi yapar yoksa maşondanmı yapar tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Belirttiğiniz cırtlamayı senkromenç aşınmasından dolayı yapar. Eğer vites değişiminde cırtlama varsa senkromeç görevini yerine getiremez olmuştur o kesin bir şey ancak uzun süreli cırtlayarak kullanılmışsa maşona da zarar vermiş olabilir. Onu söküp görmeden belli olmaz.

      Sil
  25. Ustam kolay gelsin, 2013 model 1600 km de cheevrolet spark aracım var, araç herzaman olmasada 4. vitese geçerken bazen zorlanıyor. Daha sert geçirmek gerekiyor. Ne önerirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sağolun. Hocam dördüncü vitese geçerken zorlama dediğiniz olay tam olarak nasıl oluyor. Örneğin cırtlayarak zor mu geçiyor yoksa vites kolu dörde takarken ağırlaşıyo da o şekilde mi zorluyo. Eğer cırtlayarak geçiyorsa şanzıman inip dağılması gerekir ve dördünci vitesin senkromeci değişmesi gerekir. Eğer cırtlamadan zorlayarak geçiyorsa vites halatlarında veya kollarında bir kasıntı veya zorlama vardır o yüzden zor geçiyor olabilir. Sanırım aracınızın garantisi devam ediyorsa bunu servisten ücretsiz baktırabilirsiniz.

      Sil
  26. Teşekkürler ustam, cırtlama yok. 2. Dediğiniz gibi bir olay.

    YanıtlaSil
  27. aracım 1.6 dizel 2012 ford c-max 1. 2. ve 3. viteslerde vitese atıp ayağımı debriyajdan çektikten sonra tak (bazen luk) diye bir ses geliyor akabinde vuruntu yapıyor. aracım 32.000 km'de fakat bu durum 15.000 km'den beri var. Daha önceleride vardır fakat yeni araç olduğu için sorun olarak anlamamıştım. Vites geçişleri çok değil ama takılarak geçiyor. Özellikle 1. vitese takılırken baya bir zorluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2010 ve üstü Ford modellerinin şanzımanlarında hataya fazla rastlanıyor. Örneğin 2011 model focus 40 bin km civarındaydı aks dişlilerinin milini sebepsiz yere kırarak şanzımanı parçalamıştı. Bu benim başıma gelen olay sadece,ancak başka yerlerden de benzer olaylar duymuştum.
      Sizin aracınızda 1. vitese geçerken zorlaması vuruntuyla alakalı değil. Vuruntu şanzıman içerisinde diferansiyel kısmında bulunan mahuriti ve aks dişlilerini taşıyan milde veya da dişlilerinde boşluk olabilir. Bu vuruntuyu her viteste yapar ancak 4 ve 5 lerde hissetmeye bilirsiniz. Tabi şanzımanın içine gelene kadar aks başlıkları motor kulakları da buna sebep olan ve daha önce kontrol edilmesi gereken yerlerdir. Ben ford şanzımanlarında genel bir sıkıntı algıladığım için direk şanzımanın içini dedim. Bence fazla uzatmadan bu vuruntuya ve vites geçişlerindeki zorluğa ihmal etmeden baktırın.

      Sil
  28. Ustam merhaba.Aydınlatıcı bilgiler için öncelikle teşekkürler.Ben başıma gelen süreci baştan anlatayım.Aracım 2013 Passat 1.4 tsi 14.000KM.Aracı 0 km aldığım günden beri kalkışlarda hafif bir titreme vardı.Normal dediler.En son araba ısınınca debriyaj pedalına bastığımda gırç gırç diye bir yay sesi gelmeye başladı.Neyse yağladılar azaldı ama geçmedi.Sonra baskıdan dediler baskıyı değiştirdiler.Araba daha kötü oldu.Uğultu daha titreşimli kalkış ivmelenmeme vs.Dediler tekrar değiştirecez ve sonuç 0 km den beri olan titreme gitmiş ama pedaldaki o yay sesi devam.Neyse dedim en azından titreme yok.Bugün ilk defa otobana çıktım ve yüksek hızdan sonra 6 viteste 2-2500 devir bandında arabadan bir uğultu harıltı geldiğini farkettim birden oldu sanki ve 6 viteste.Sonra durduğum yerde gaz pedalıyla hafif gaz verirken gaz pedalında bir titreşim hissettim.Hafif gaz verirken.Sonra 1 saat sonra tekrar test için çıktım ara ara yaptı sanki sürekli değil.Bu yeni oluşundan. Yani yakıldıktan sonra 200 lü hızlara çıktığımdan mı oldu yada montajda bir sıkıntımı var acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Yeni yapılmasıyla veya sizin yüksek hızlara çıkmış olmanızla arızanın tekrar etmesinin alakası yok. Dediğiniz gibi montajda veya parçada hata var. Anlaşılan bu hata da tam tespit edilmiş değil, parça değişimi işe yaramamış.
      Size tavsiyem bulunduğunuz şehirde iyi bir volkswagen özel servisinde iyi bir ustaya gösterip arızayı tespit ettirin. Aracınız garantili olduğu için daha sonra yetkili servise gidip teşhisi söyleyin. Ama sakın yetkili servis dışında herhangi bir işlem yaptırmayın garanti kapsamından çıkartırlar. Buradan size en fazla bu kadar yardımı olabiliyorum maalesef. Geçmiş olsun iyi günler dilerim.

      Sil
  29. slm ustam bizim araç kalkmıyor giittigim yerde birden cırr diye bi ses geldi saga çektim vitesi 1 e atıyorum debriyacı bıraktığımda araba kalkmıyor ses geliyor şanzımandan nedendir acaba araç vectra b

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Debriyaj balatası sıyırmış olabilir yani balata tamamen bitmiş olabilir. Veya da aksların biri kesmiş olabilir, yani şanzımandan aldığı gücü tekerleklere iletemiyor olabilir.

      Sil
    2. aracı ününü kaldırıp tekerleri araç viteste iken cevirdik dönüyor elle cırr die ses geliyor dönmemesi lazım deilmi

      Sil
    3. Dİğer tekerlekle birlikte döner elle çevirdiğinizde. Birini öne doğru çevirdğinizde vitesteyken diğeri geriye doğru döner. Ama diğer tekeri dönmemesiiçin biri tuttuğunda siz de tekeri çeviremez olmanız gerekir. Yani vitesteyken diğer tekeri sabitleyip diğer tekeri dönderebiliyorsanız sorun var demektir.

      Sil
  30. Hocam, bende 2008 focus tdci var. Geçen gün debriyaj birden dibe yakın yerde kavramaya başladı. Debriyaja basıldığında da "gııj" diye ses geliyordu. Ertesi gün baktım debriyaj dibe yapisti ve vites geçmemeye başladı. Baskı balatasi değişeli çok olmadı. Sorun nedir acaba. Hidrolikte de sorun yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Selim Bey. Anlattığınıza göre ya debriyaj bilyası dağılmış, ya da baskı şemsiyelerinde kırılma veya ezilmeler oluşmuş. Yani baskı balata bilya setinin değişmesi gerekir.
      Baskı balata değişeli çok olmadı demişiniz ama hatalı ürün olabilir, veya da benzer farklı bir ürün takılmış olabilir. O da debriyaj seti sökülmeden belli olmaz. Söküldükten sonra zaten bariz hata gözle görünecektir. Bilya veya baskı sorun çıkarmış olacaktır.

      Sil
  31. Merhabalar aracim 2005 reno master benim sorunum araç 1. Viteste geçerken arada bir takiliyo fakat 1. Vitesten 2. Viteste geçişte özellikle yokuş yukari vites takiliyor ve vitesi geçirene kadar araç devirden düşüyor gizli hareket etmeye calisirsam bu seferde gaccc diye ses oluyor baski balatadandir diye komple degistirdigimiz halde sorun düzelmesi.diğer viteslerde sorun yok .sizce başka ne sebep olabilir.tekler simdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Baskı balata görevini tam yapamazsa, yani debriyaj tam kavramazsa viteslere geçerken zorlar hatta cırlayarak geçer. Ancak debriyajdan setinden problem olması halinde sadece 1 e 2 ye değil hepsine zor geçer. Özellikle geri vitese çok zor takarsınız. Sizin arızanız muhtemelen zor geçen viteslerin sekromençlerinden kaynaklanıyor. Şanzıman dağılıp aşınan senkromeçler değişirse arızanız gidecektir.
      İyi günler.

      Sil
  32. Usta 2005 megane 2 otomobilim 3.viteste yokuş aşağı motor komprosöründe inerken boşa çıkıyor her zaman yapmıyor arada sırada yapıyor.Düz yolda ise hiç yapmıyor.sorun neden olabilir yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 ay önce araç 1.viteste takılı kaldı.şanzıman indi 1.ve2.vites sekmanını değiştirdiler.1 ay sonra yokuş aşağı inerken 3.vitesten atmaya başladı.Tekrar götürduğümde senkromençtendir dedi şuan gerek yok dedi.Ankarada 3 farklı yarayan görürsünüz onlarda şanzıman kapalı kutu açmadan bileneyiz dediler.Düz yolda giderken hiç atmıyor.Ama ben arabayı diğer viteslere geçirdiğimde tam geçtiğini hissediyorum bunda sanki tam geçmiyormuş gibi geliyor anlamadım.Birde vitesten attıktan sonra tekrar geçirmeye çalıştığımda gıırt diye bir ses geliyor hemen geçmiyor.Ne yamalıyım cevabınız için teşekkürler.

      Sil
    2. Ankarada 3 farklı ustaya gösterdim yerine telefonun otamatik tamlaması yüzünden "3 farklı yarayan görürsünüz" yazmışım.Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

      Sil
    3. Merhaba Serkan Bey. Durum aslında gösterdiğiniz 3 ustanın dediğine gidiyor. Bu tip arızalara açmadan bakmadan görmeden fikir yürütmek zordur. Arızaya gelince vitesten atma arızası olunca akla ilk gelen yer senkromeçtir. Fakat sadece rampa inerken vitesten atması soru işareti. Böyle bir arıza benim başıma gelmişti. Arabanın tam ne olduğunu hatırlayamıyorum. O arabadaki arıza 2 inci ve 4 üncü viteslerde gaza birden basınca vitesten atıyodu ama normal sürünce bişey yoktu. Ararken sorun motor kulağı çıktı. Motorun arka kulağı veya esneme takozu deyim kırılmış ve motor gaza basınca esnediği için vites halatını çekiyo ve vitesi boşa alıyordu. Sizin arabanızda da motor kulağı sorunu olabilir. Rampa inerken motor mutlaka bi miktar yattığı için bu esneme vitesten atmasına sebep olabilir. Sadece 3 üncü viteste atmasının sebebi de halat boyunu 3 ün bölgesinde en fazla çekebildiğinden olabilir.
      Yani bu arızayı daha önce yaşadığım için sizinkinde de olabilir diye anlattım. Diğer türlü de şanzımanın inip vites dişlisi ve senkromecine bakılması gerekir.
      Yaptırınca sorunu buraya yazarsanız memnun olurum, geçmiş olsun.

      Sil
    4. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Yaptırınca mutlaka yazarım.

      Sil
  33. Hocam merhabalar benim arabam 2006 ww polo 1.4 tdi benim sorunum vites değiştirmek için debriyaja her bastığımda ve çektiğimde (vııııııvvvvv) diye bir ses geliyor normal seyir halinde ses falan gelmiyor dediğim gibi sadece basıp çekerken geliyor.aynı zamanda vites gecişlerinde biraz zorlanma hissediyorum özellikle geri viteste acaba neden kaynaklanabilir tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Anlattığınıza göre debriyaj sistemi kavramayı tam ayıramıyor ve vitesler de zor geçiyor. Sesin gelmesi de baskı şemsiyelerinin veya debriyaj bilyasının aşınmasından veya bozulmasından kaynaklanıyordur. Yolda giderken debriyaj kullanmadığınız zamanlarda sesin gelmemesi de bu yüzdendir.
      Şanzıman inip debriya seti yani baskı, balata ve bilya değişirse sorununuz düzelecektir.

      Sil
  34. Merhaba benim aracım Renault 9 benim 1.2.3.ve 5 vitesler frenleme yapmıyor sekromeclerden olabileceğini söyledi tamirci sizce bana masrafi ne olur vitesten atma gibi bir olayimiz yok allahtan şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. R9 un parça fiyatları hakkında pek bi fikrim yok açıkçası. TAmircinize sorsanız daha net fiyat alırdınız. Ama tahmini olarak söyleyecek olursam senkromecin tanesi 50 tl civarı olur. Şanzıman yapılma işçiliği de 200 lira civarı olur.

      Sil
  35. Sayın Otomobil Uzmanı,
    2005 model benzinli, manuel vitesli Hyundai Getz araca sahibim. Araç 130bin kilometrede. Yaklaşık bir aydır 3. vites ve üstünde arabadan helikopter sesi gibi bir ses geliyor. Vitesi boşa alınca veya debriyaja basınca ses kesiliyor. Ses özellikle 2000-3000 devirde oluyor. Helikopter sesi çok düzenli değil gibi Bazen ses gelmiyor. Devri artırınca yüksek devirlerde ses gelmiyor (belki de motor gürültüsünden dolayı ben duymuyorum).Ses özellikle yokuş yukarı çıkarken daha belirgin olduğunu düşünüyorum. Motor soğukken veya araba dururken ses gelmiyor. Acaba sesin kaynağı nedir? Volandan kaynaklanıyor olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Volandan öyle bir ses gelmez gelse dahi dururken de geliyor olması gerekirdi. Lastiklar, aks gibi dönen aksamlara baktırmanızı tavsiye ederim. Sesi görmeden net bir şekilde kaynağını söylemek zordur böyle bir sesin, teşekkürler.

      Sil
  36. SAYIN USTAM ÖNCELİKLE BÖYLE DEĞERLİ BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN ALLAH RAZI OLSUN USTAM BENİM ARACIM 2003 MODEL OCTAVİA 1.9 TDİ SORUNUM İSE SEYİR HALİNDEYKEN ARAC VİTESTE AYAĞIMI GAZDAN ÇEKTİĞİMDE ALTTAN AŞIRI ŞEKİLDE UĞULTU SANKİ DEMİR DEMİRE SÜRTÜYOR GİBİ SES GELİYOR BU SEİ DİREKSİYONDA VE AYAK TABANINDA HİSSEDİYORUM DEBRİYAJA BASTIĞIMDA VEYA VİTEİ BOŞA ALDIĞIMDA ANINDA KESİLİYOR UĞULTU. BU SORUN 2 AY ÖNCE BAŞLADI VE GİDEREK ARTTI SES. USTAM BİDE 1 YILDIR DEBRİYAJDA ABS VURUNTUSUNA BENZER SÜREKLİ VURUNTU VAR. USTAM YARDIMINIZI BEKLİYORUM ŞİMDİDEN ALLAH RAZI OLSUN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Allah hepimizden razı olsun sağolun.
      Anlattığınız ses motor kulağı kırık veya yıpranmış olursa motor kasayla temas eder ve bu şekilde ses çıkarrır. Sizin ki de böyle bir arızaya benziyor. Aracın motor kulaklarını kontrol ettirirseniz mutlaka birisi bozuk çıkacaktır, değiştirdiğinizde sesten kurtulursunuz.
      Debriyajın titremesi ise baskı şemsiyelerinin zamanla düzeninin bozulmasından kaynaklanır. Bİlya şemsiye üzerine basarken tüm şemsiyelerin eşit olması gerekir. Birisi biraz aşağıda birisi biraz yukarıda olursa bu şekilde bir titreme olur. Eğer aşırı değilse bir sıkıntı olmaz. Rahatsız oluyosanız şanzımanın inip debriyaj setini değiştirmeniz gerekir. Umarım yardımcı olmuşumdur. İlginize ben teşekkür ederim iyi günler.

      Sil
  37. ustam benim sorunum aci ama eğer online iseniz sizden yardım istesem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük çalışma saatlerinde maalesef pek online olamıyorum. Ancak akşam saatlerinde burda oluyorum. Şimdi buradaysanız veya daha sonra denk gelirsek tabi ki yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  38. ustam aracı gösterdiğim servislerde araca binip sesi duyduktan sonra üç sebep söyledi ya motor kulaklarından ya karter muhafazasından yada egzos sisteminden ama bu üçünüde kontrol ettiler ve şanzımandan dediler o ses için şimdi yarın için randevu aldım şanzımanı indirttireyimmi kararsız kaldım size danışmak istedim seyir halindeyken yapıyo vitesteyken gazdan ayağımı çekiyorum zırıltı başlıyo vitesi boşa alıyorum veya debriyaja basıyorum zırıltı kesiliyor.

    YanıtlaSil
  39. ha bide ustam aracı lifte kaldırıp ön tekerleği sert şekilde çevirdiğimizde şanzımandan sürtünme sesi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam araba liftteyken tekerlek çevrildiğinde ses geliyorsa bunu tespit etmek kolaydır. Yani en azından nerden geldiğini görmek kolaydır. Sesi dinleyen ustanız şanzımanın içinden geliyor dediyse doğrudur. Yeter ki ses liftteyken gelsin.
      Bazı bu tip arızalar olabiliyorki ses liftteyken gelmiyo ama yoldayken geliyor sadece. Bu sesi tespit etmek haliyle zorlaşıyor. Ancak lifte kaldırınca ses duyuluyosa nerden geldiği rahatlıkla kestirilebilir. O yüzden liftteyken ses geldiği için ustanızın yanlış tespitte bulunma olasılığı çok düşüktür. Şanzımanı indirtin umarım sizi üzecek fazla maliyeti olmaz geçmiş olsun.

      Sil
  40. Sayın Ustam,
    Araban 2010 GOLF 1,6 ve 92 bin kilometre. Araç boşta iken gaz verdiğimde 2-3 bin devirde ugultu yapıyor ancak debraja basınca ses kesiliyor. Araç hareket edince 1.2. ve 3. viteste gaza ne kadar yuklenirsem ses o kadar artıyor ancak debraja basınca ses kesiliyor. Özel servise götürdüm şanzıman bilyesi dedi. Ancak debraja basınca ses kesiliyor. Bu yuzden sanki bilye değil de baskı balata gibi geldi. Yorumunuzu heyecanla bekliyorum. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba Gökhan Bey. Baskı balata o şekilde uğultu sesi yapmaz. Götürdüğünüz serviste şanzıman bilyası derken hangi bilyayı kastettiler acaba onu anlamadım. Şanzımanda bir çok bilya vardır. Prizdirek bilyası, grup bilyası, vites dişli bilyaları vs.
      Her neyse sese gelecek olursak debriyaja bastığınızda ses kesildiğine göre büyük ihtimalle debriyaj bilyası bozulmuştur. Şanzıman inip debriyaj seti değişmesi gerekir.
      Ancak diğer bir ihtimalle de prizdirek bilyası bozulursa bu şekilde ses yapabilir. Yani arızanızın sebebi ya debriyaj bilyası ya da prizdirek bilyasıdır. Aslında bunu anlamanın kolay da yolu vardır.
      Arabayı vites boşta ve debriyaja basmadan çalıştırın. Durduğu yerde 3000 devire kadar gaza basın. Sesi dikkalice dinleyin. 3000 devirdeyken birden debriyaja basın. Eğer ses aniden kesiliyorsa debriyaj bilyası bozuk demektir. Eğer ki ses debriyaja bastıktan sonra kısa bir süre daha gelmeye devam ediyorsa prizdirek bilyası bozulmuş demektir.
      Her ikisini değişmek için de şanzıman inmesi gerekir. Ama prizdirek bilyası değiştirmek için şanzımanı ayrıca dağılması gerekir ve debriyaj bilyasına oranla biraz daha fazla zaman ve maliyet gerektirir.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler.

      Sil
    2. Harika yorumlarınız için teşekkür ederim.

      Sil
  41. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  42. Hocam yorumunuz için teşekkürler. Özel servisine gösterdim. Volnat dişlisi arizaliymis ve zamanla debriyaj bilyesine zarar vermis ve o da dagilmiş. Değiştirdiler sorun kalmadı. Yorumunuz için teşekkürler. Bu arada yaptığım masrafı merak eden arkadaşlar için belirteyim.volant 700tl bilye 175tl iscilik 150tl.

    YanıtlaSil
  43. ustam arabam 2000 model opel Vectra b 1.8 2 sorum olacak 1 . araba calistiginda yada isiklarda durdugum Zaman devir dusuyor araba hirlama yapiyor gerci stop etmiyor ama edecekmis gibi dusup kalkiyor 2. sorum ise yeni oldu araba calistiktan sonra debriyaj bosaliyor kapatip pompalayinca duzeliyor ama 2 veya 3 viteste bazen bidaha bosaliyor arabayi durdurup yeniden pompalayinca sorun kalmiyor neden olabilir acaba simdiden vereceginiz bili icin cok tesekkurler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Birinci sorununuz için bujilerinizi kontrol ettirin ve boğaz kelebeğinizi temizletin. Gerekirse boğaz kelebek adaptasyonu yaptırın muhtemelen sorununuz çözülecektir.
      İkinci sorununuza gelince debriyaj merkezlerinden birisi arızalı. Merkezin içindeki oring lastikler hidroliği geri kaçırdığı için debriyaj boşalır, pompalayınca tekrar dolar. Bunun için de debriyaj merkezini değiştirmeniz gerekiyor.

      Sil
  44. hocam benm şanzımanda bi problem var yolda giderken tıkırtı geldı ve arka kapagın dibini kırmıs ve debriyaja basınca da inleme sesı kesılıyordu bu sorunlar nedn ola bılır hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bunu görmeden bişey demek yanlış olur. Şanzımanın neresi kırılmış tam olarak ve ne kırmış bakmak lazım. Kronik bir arıza olmadığı için burdan bişey demek yanlış olur. Geçmiş olsun.

      Sil
  45. selamlar. tüm yorumlarınız için teşekkürler. 2012 model dizel polo bluemotion ile biraz önce yaşadığım bir hadiseyi aktaracağım. aracı parkedeceğim garaj biraz rampada kaldığından kapının açılmasını beklerkende vitesi boşa aldım ve frende bekledim. kalkışa geçtiğimde araç geri geri gitmeye başladı, panik halinde birkaç kez daha tekrarladım fakat sonuç yine aynı. daha sonra aracı yarım tur geri götürerek burun kısmını yokuş aşağı getirip tekrar ileri vitese taktım busefer oldu. bikaç sokak gezdikten sonra tekrar aynı yere gelip vitesi boşa alıp tekrar 1 vitese aldım fakat tekrar geri geri gitmeye başladı, tüm vitesleri denememe rağmen ileri yerine geri gidiyor. tekrar yarım tur dönüp yokuşaşağı ileri vitese aldım. düz zeminde ileri ve geri vites karışmıyor. bu arızanın adı nedir ve ne yapmalıyım, nereye götürmeliyim. yardımcı olursanız çok sevvinirim. tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Öncelikle anlattığınız olayı tam olarak net bi şekilde anlayamadım kusura bakmayın :) Vites karışması oluyorsa vites kolundan oluyodur. 2012 polo larda da yanlış bilmiyorsam geri 1 inci vitesin yanında. Yani geri mandalı bozulduğundan vites kolunu siz geriye veya birinci vitese yerini tam ayarlayamıyo olabilirsiniz. Anladığım kadarıyla arızanız bu şekilde. Vites kolu mekanizması na baktırmanız gerekir. Eğer yanlış anlamışsam lütfen düzeltin iyi günler.

      Sil
  46. cevabınız için çok teşekkür ederim. biraz ayrıntılı aktarmışım olayı:) 15-20 derecelik bir yokuş çıkmak üzereyken 1. vitese taktığımda araba geri gidiyor diğer ileri viteslerdede aynısını yapıyor. aracın yönünü aşağı aldığımda vitesler düzeliyor. pololarda geri vitesi 1. vitesin altında bastırarak geçiyor. dediğiniz gibi pazartesi baktırmamız gerekece. ilgileriniz için emeğiniz için çok teşekkür ederim. iyi pazarlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  47. Hayirli gunler diliyorum
    Ustam benin 2006 model astram var. debraj,baski,balata,bilya ve volant degisti.Birnci ve besinci vitese attiktan sonra gaza basince vites kolu geriye tepiyor ama vitesten atmiyor.Halatlardan dediler halatlari degistirdik helel hele besinci viteste yolda giderken gaza basip cektikce vites kolu ileri geri oynayip duruyor..Halatlari degistirmeden vites geri geldigi zaman orada kaliyordu yeni halatla gitgel yapiyor.
    Ben ustanin azizligine ugradim herhalde sanziman basi olacak oralari cekicle falan soktulerBelkide bu model arabayla ilk karsilasti..Sanzimanin kulagi ndan kaynaklaniyor dediler.Sanziman kulagi tamir olurmu veya degisirmiI.kinci vitese atarken vites kolu tam yerine oturmuyor gibi geldi bana diger viteslerde vites mesafesi biraz fazla gibi bu size bir ipucu veriyormu.Boyle kullanmak istemazsem sanziman mi tanir olacak tamiri mumkun degilse baska sanzumana mi bakmak grekir.
    Cevabiniz icin tesekkur eder,herkeze kazasiz belasiz yolculuklar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Bahsettiğiniz olayda eğer baskı balata değişimi olduktan sonra viteslerde bu şekilde problem olduysa ya vites halatının ucundaki şanzımana bağlanan kısımları çekiçleyerek yerinden saptırdılar ya da şanzıman kulağı bi şekilde koptu o yüzdendir. Halatlardan olsa daha önce sorun yoktuysa baskı balata değişince neden oldu bu arıza. Şanzıman kulağı kopuk olduğu zaman bu arızayı yapar. Kulak kopuk olduğu zaman motordaki esneme 4-5 katına çıkar. Motor siz gaz verdiğinizde esnediği için vites halatlarını çekiştirir ve vitesin çıkmasını sağlar. Şanzıman kulağı tamir olmaz komple değişmesi gerekir. Şanzımanın içinden byle bir arızayı yapacağını sanmıyorum boşuna şanızmanı tekrar indirip dünya masraf etmeyin. Geçmiş olsun iyi günler.

      Sil
  48. Ustan kisa zamanda verdiginiz cevap icin tesekkur ederim
    2-3-4 - 6 ve geri viteslerde hic bir soruon yok yalnizca 1 vve 5 te oluyor bu ariza nasil gider..Aslinda depriyaj degistikten sonra direksiyor mafsalini takamadilar,mafsali uzatmak zorunda kaldilar direksiyon zor donuyordu ,tornaya falan verdiler sukur o ariza tam olmasada gitti. belkide elim alisti..Ama vites kolundan dolayi icim rahat degil bu sekilde kullanmak ileride daha buyuk arizaya sebebiyet verirmi
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani kesinlikle zarar verecektir er ya da geç. Şanzımanın içindeki 1 ve 5 inci vites dişli veya senkromeçlerine zarar verir bu da size çok daha büyük masraf ve zaman kaybı demektir. Arızanın nasıl gideceğini bakmak gerekli yani burdan ne desem boş olur. Ama aklıma gelen motor ve şanzıman kulaklarının bozuk olur aşırı esnemesinden kaynaklandığıdır. Çünkü gaza bastığımda yapıyor diyosunuz. Baska da bir sebep göremiyorum.DEdiğim gibi zarar vereceği için de bir an önce baktırmanızı öneririm. İlginiz için ben teşekkür ederim saygılar.

      Sil
  49. Merhaba bugun h100 yolda giderken yavaşladim ve vites i 2 takicaktim 4.vites e geçmiş ve baska vites e gecmiyor takili kaldi ve bu şekilde arac yürüyor eve geldim bi şekilde acaba sorun ne olabilir şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Vites kolu halatlı mı çubuklu muydu H100 de bilmiyorum ama muhtemelen haltlıysa da çubukluysa da bağlantı yerlerinde kopma olmuştur. Vites takılı kalmıştır. Yani vites kolunu siz hareket ettiriyosunuz ama hareket şanzımana halat veya cubuk vasıtasıyla iletilemiyor olabilir. Başka bir sebebi olacağını düşünmüyorum saygılar.

      Sil
  50. Biraz önce vites halatlarini cikartip baktim şanzımandan kilitlemis

    YanıtlaSil
  51. fatih cengiz
    merhaba benim aracım megane 2 otomadik dc bir araç sorunu ise yokuş yukarı normal bir şekilde 2 viteste çıkarken yavaşlamak durumunda kaldığınızda gaza basmanıza rahmen birda eski devrine almıyor ve vites 1 düşmüyor manuel olarak 1 vitese atıyorum sonra 2 vitese geçtikten sonra fakat sorun burada başlıyor sanki 2 viteste 2 kez vites atıyor araba devrini düzeltiyor fakar 2 vitestre sanki 2 kez vites atıyor biraz karmaşık bir konu ama yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merabalar hocam otomatik şanzıman tamamen ayrı bir meslek adeta. Benim de bu konu hakkında net bir fikrim yok. Sizi yanıltmak istemem o yüzden bişey diyemiyorum. Saygılarımla.

      Sil
  52. Selaamunaleyküm ustam.
    Benim aracım manuel vites opel .
    Aracta 1 aya yakındır so önden sürtme sesi geliyor. Bu ses bosta iken yapmıyor.viteste yapiyor.ve ben hizlandıkca sürtme sesi de hızlanìyor.
    Bir ustaya gösterdik şanzımandan dedi.açikcasi maliyetli olcagi icin kararsiz kaldim ..sizce sorun nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer aks ve tekerlek aksamında bi sorun yoksa veya sesi ustanız alttan dinlediyse şanzıman demesi doğrudur. Ama sürtme sesi değilde biraz daha uğultu şeklindedir. Masraf konusu ise evet şanzıman inip dağılması maliyet olarak baya yüksektir.

      Sil
  53. Merhabalar bugün arkadaşı eve bıraktıktan sonra eve gelirken araç 3 e geçmedi sonra 4 ve 5 i demedim onlara da geçmedi sadece 1 ve 2 ile eve geldim ses tıkırtı da olmadı sadece geçmiyor zorlamak ta istemedim araç öyle duruyor kıbrıs ta öyle çok iti bir usta da yok önce bir yorumubuzu görmek isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Vites halat veya kollarında bir takılma olduğunu düşünüyorum. Şanzımanın içinden olacağını sanmıyorum. Yine de herhangi bir ustaya götürürseniz basitçe tespit edeceğini düşünüyorum.

      Sil
  54. Hocam selamlar. 2001 model volvo s40 1.8 aracım var. Düz vites. 2.vitese zor geçiyor. 2.vitesten boşa almaya çalıştığımda da vitesi zor bırakıyor. Geri-1-3-4-5. viteslerde hiçbir sorun yok pamuk gibi gibi geçiyor vitesler. Ama dediğim gibi 2.vitese zor geçiyor ve 2.vitesi zor bırakıyor. Zor geçmesine rağmen hiçbir ses, gıcırtı, tıkırtı gelmiyor vitesi atarken ya da boşa almaya uğraşırken. Diğer viteslerde sorun yok yalnızca 2.vites. Sorun ne olabilir? Başımızı ağrıtır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Sadece 2. viteste yaptığı için ben şanzımanın içinden olacağını düşünüyorum. Ya 2. vites dişlisinde, ya da maşonda bir sıkıntı olabilir. Bu dediklerim içinde şanzımanın komple inip dağılması gerekir.
      Tabi bu söylediklerim anlattığınıza göre tamamen tahmini. Aracı incelemek gerekli, en basit bir vites mekanizmasından bile böyle bir sıkıntıyı da yapabilir.

      Sil
    2. Yanıtınız için teşekkürler. Bu 2.vitese zor geçme olayı aniden oldu hocam. Yavaş yavaş sertleşme gibi bi durum söz konusu olmadı, birden zor geçmeye başladı. Ne gacırdama, ne tıkırtı, ne viteste tutunma sorunu var. Sadece zor geçiyor ve o vitesi zor bırakıyor. İki farklı ustaya üstünkörü gösterdik. Biri şanzımanın altına bakmamız lazım, orda değilse sorun şanzımanı indirmemiz lazım dedi. Bu da beni korkutuyor açıkçası, çünkü en az 1500 TL masrafı olur dedi. Diğer usta ise durumun şanzımanla ilgisi olmayacağını yalnızca vites halatının özelliğini kaybederek bu duruma yol açmış olabileceğini söyledi. Ayrıca aracıma güvenle binebileceğimi söyledi. Merak ettiğim şey ise aracımın halatlı olup olmadığı. Bu konularda pek fazla bilgi sahibi de değilim. İlk defa olağan dışı bir masrafla karşı karşıyayım ve aracımı herhangi bir ustanın eline bırakıp soyulmak istemiyorum. Aracı bu şekilde kullanmaya devam etsem sıkıntı olur mu? Ustalardan biri aracı kullanırsanız diğer viteslere de atlar aynı sorun derken, diğeri hiçbir şey olmaz, bu araç halat-tel koparma gibi bir şey yapmaz dedi. Sizce ne yapmalıyım?

      Sil
    3. Merhaba. Tahminimce muhtemelen aracınızın vitesi halatlıdır. Birden bire bu arızanın oluşu halattan da olabilir dicem ama halatta bir sorun olduğunu farzedersek sadece 2 inci viteste sorun olmaz. Yani en azından 2 inci vitesle beraber 4 üncü ve geri viteste de sorun olması gerekir.
      Hocam maalesef bana da şanzımanın içinden gibi geliyo. Maşonun sekmanı kırılması vs birden bire olacak bir arızadır. Ki bunlar da şanzımanın içindedir. 1500 lira masrafsa birazcık abartı gibi olmuş ama bin lirayı geçer yine de.
      1200-1500 lirayı harcamayı göze aldığınızda bilindik iyi bir ustaya götürüp aracınızı teslim etmelisiniz. Soyulma konusuna gelince öyle bir yaklaşımda bulunmanızı tavsiye etmiyorum dediğim şekilde bir ustaya gittiğiniz sürece 1500 lira da yaklaşık fiyat olarak normaldir, çok daha altına yaptıramazsınız.

      Bu kadar para harcamayı göze alamıyorum şimdilik diyorsanız da bu şekilde uzun süre aracınıza binebilirsiniz. En fazla 2 inci vitese hiç geçmez olur o zaman yaptırırsınız. O da belki 2 sene sonra geçmez olacak. O zaman da şanzımanda aynı işlemler yapılacaktır eksra masraf yüklenmez. Geçmiş olsun.

      Sil
    4. Yardımınız için çok teşekkür ederim hocam. İnanın içimi rahatlattınız. Saygılarımla.

      Sil
  55. Selamlar benim aracim 97 model polo 6n kasa aae motordur debriyajim cok asagida kavriyor hatta hic kavrama araligi yokmus gibi normal gecislerde hic bir problem yok ama geri viteslerde fazlaca zorlwnma oluyor ve cirtlama oluyor sanki baski ayirmiyormus gibi ben debriyaj telinden suphelendim cunku balatada herhangi bir kacirma soz konusu degil bir ustaya sordum balatan bitik degismesi lazim
    Dedi bu konuyla ilgili yardimlarinizi bekliyorum kesin sorunum ne olabilir sanzimanimi ona gore indirticem simdiden tesekkurler saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polo nun debriyajında ayar yeri var mıdır veya halatlı mıdır hidrolik merkezli midir tam bilemiyorum. Ama varsa ayar vidası başka bir ustada ayarına baktırın yaptırmaya çalışın. Halatlıysa halat sünmüş olabilir. Halatı değiştirmeniz gerekir. Yani şanzıman inmesi ve debriyaj setinin değişmesi en masraflı iş olduğu için en ucuzundan işe başlamalısınız. Zaten debriyaj setinde sorun varsa halatla ayarala felan yapılamaz. Yapılırsa da zaten sorun yok der kullanmaya devam edersiniz.

      Sil
  56. ustam megane 2 aracım var fransız araçları debrıyajları yukarda kavrıyor bılırsınız zaten baskı balata ve bılya degısımı yaptım ama gene 1 hafta sonra aynı ayarına gerı dondu bu hıdrolık debrıyajlarda debrıyaja yarım basmak sanzumana herhangı bır zararı olurmu yarım basarak kalkışlarda ve vıtes degısımlerınde vıtes geçıslerınde herhangı bır şekılde zorlanma yada çartlama sesı gelmıyor ve suruş kalıtesı artıyor ama kafama takılan şanzumanı bozarmıyım dıye şüpe doluyor içim.

    YanıtlaSil
  57. Viteslerin sorunsuzca geçmesi için debriyaja kavrama noktasını geçene kadar basmak gerekir. Fransız araçlarda dediğiniz gibi yukarıdan kavrama genetiği vardır. Yani bu araçlarda debriyaja sonuna kadar basmak gerekmez veya sonuna kadar basmamanın hiç bir zararı olmaz. Yeter ki debriyaja kavrama noktasını geçene kadar basın. Hele ki zaten bu durumu zamanla otomatik olarak ayağınız da alışacağı için siz farkında olmadan debriyaja tam basmıyo olursunuz :)

    YanıtlaSil
  58. ustam kolay gelsin benim aracımdaki sıkıntı,araç biraz yol yaptıktan sonra susturuyorum ve debriyaj pedalına basıp çekerken gırt gırt diye ses geliyor araç sogukken ses falan gelmiyor dediğim gibi biraz yol yaptıktan sonra geliyor acaba neden kaynaklanabilir?tesekkürler.araç wolkswagen polo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Eğer soğuk veya sıcakta ses farkediyorsa baskı dan geliyodur. Her zaman geliyo deseydiniz debriyaj çatalı veya halatına bakın derdim.

      Sil
    2. cevabınız için çok teşekkür ederim.yani baskı balata değişimi gerekli diyorsunuz?birde araba hareket halindeyken ısındıktan sonra debriyaja her basıp çektiğimde gırt gırt sesi değilde vızzz sesi geliyor sanki metal metale sürtüyormus gibi tabi bu ses duyulmuyor ama ayağımda hissediyorum bu küçük titreşimleri ama debriyajı sonuna kadar bastığımda kesiliyor alta ve üste sıkıntı yok sadece debriyaj ortasında acaba bu neden kaynaklanıyor olabilir?

      Sil
    3. Evet baskı balata değişimi gerekiyor. Baskı balata değiştiğinde vahsettiğiniz sorunlar da ortadan kalkacaktır.

      Sil
  59. Ustam kolay gelsin, 2013 model chevrolet aveo aracım var, araç 2700 km de. Benim soracağım konu debriyajın kavrama noktasıyla ilgili, debriyaj çok yukarıda kavrıyor, ilk kalkışta ayağımı debriyajdan bayağı kaldırdıktan sonra kavrıyor, gaza erken basmaya başlarsam aracı bağırtıyorum, şu ana kadar 70000 80000 km de araçlar kullandım, bu kavrama noktası aracın yeni olmasıylamı alakalı yoksa debriyajda bir sorun varmıdır? Aracın km si arttıkça debriyaj daha aşağıdan kavramaya başlarmı.

    YanıtlaSil
  60. ustam kolay gelsin benim 1993 mod 405 GL 1.6 PEJO aracım var aracı alalı 3.4 ay oldu fakat önceki sahibi yarım debrej kullanıyordu notere giderken fark ettim bende. debreje basmadanda boştaykende aracın balata kısmından ses geliyor.yanılmıyorsam debreje basınca sadece gelen ses inceliyo ayagımı çekincede devam ediyo eminim bundan.yaklaşık 2 ay önce zorlama olmadı kesinlikle balata kısmında yanık kokusu geldi aracın içine toz vari araç bir an vites boşa çıkmış ğibi oldu yürür haldeyken bu olatdan sonra başladı ses devamlı sizce volantın içine balata parçası veya yay veya yay parçası düşmüş olabilirmi yardımcı olamanızı rica ediyorum sizden aracı gösterdiğim ustalar debrej bilyası diyorlar ama ses devamlı var debreje basıncada sadece debreje basınca sesi inceltiyo SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Hocam Ustalarınız doğru söylemiş debriyaj bilyası yapıyodur o sesi. Balatadan koku gelmesi ise balata seviyesi azalmış zorladığınızda kaçırıyor. Yani aracınız size ses veya koku vererek debriyaj sistemini ( baskı, balata ve bilyayı) değiştirmenizin vakti geldiğini belirtiyor işte. İYi günler dilerim..

      Sil
  61. İyi günler aracımız 2004 doblo 1.9 JTD ve aracımdaki sorun debriyajdan ayağımı çektikten sonra debriyaj tam olarak geri gelmiyor, dip de kalmıyor ancak tam olarak da gelmiyor ortada bir yerde kalıyor. ayağım ile kendime doğru çekince geliyor. bu sorun bir kaç gündür arttı ve her zaman olmamak kaydıyla vites geçişlerinde ciddi anlamda zorluk yaşatmaya başladı. yarın bir servise götüreceğim ancak fikir almak istedim aracın çekişinde ve kalkışında herhangi bir sorun hissetmiyorum. sizce sorun neyden kaynaklanıyor olabilir teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Sorununuz servise gidince netleşecektir ama bu arızanın 2 sebebi olabilir. Birincisi ve yüksek ihtimallisi debriyaj setinden kaynaklanır. Yani şanzımanın inip baskı-balata-bilya üçlüsünün değişmesi gerekir. Diğer ihtimal ise debriyaj merkezindendir. Hidrolik merkez hava yaparsa veya herhangi bir şekilde yağ eksiltirse debriyaj çatalına tam basamaz ve bu da viteslerin zor geçmesine ve debriyaj pedalının düşük olmasına sebep olur.
      Debriyaj pedalını 3-4 defa tam basıp bırakın ve ardından bir daha basıp vites geçişlerine bakın. Eğer biraz rahatlama veya debriyajı pompaladıktan sonra pedalda yükselme görüyorsanız debriyaj merkezindendir. Değişim olmuyorsa baskı balatadandır. Umarım yardımcı olabilmişimdir iyi günler.

      Sil
  62. iyi günler, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. aracımdan, debriyaja bastığım sürece bir vınlama sesi geliyor ayağımı kaldırdığımda ses kesiliyor debriyaj seti yeni değişti, servisten prizdirek bilyasından ve keçelerin aşınmasından kaynaklandığını söylediler ama yorumlarınıza göre sesin nedeninin debriyaj bilyası olduğunu zannediyorum. Acaba sorunum neyden kaynaklanıyor ve maliyeti hakkında bilgi verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sesin sebebi ya debriyaj bilyası ya da prizdirek bilyasıdır anlattığınıza göre.
      Bunu anlamanın yolu vites boştayken debriyaja basmadan arabayı çalıştırın. Sonra boşta 3-4 bin devire kadar gaza basın. Gazı bıraktığınız anda debriyaja basın. Eğer ki devir düşerken ses gelmeye devam ediyosa prizdirek bilyasıdır. Eğer ki devir daha düşmeden debriyaja basar basmaz ses gidiyosa debriyaj bilyası bozuk demektir. Her ikisinin değişimi için şanzıman inmesi gerekir. Prizdirek bilyası için de şanzıman dağılması gerekebilir. ( araç markasına göre değişir dağılmasının gerekip gerekmediği).
      Maliyeti de debriyaj seti değişimine harcadığınız masrafa yaklaşır ama debriyaj bilyasıysa sorun yeni değiştiği için garantiden yaptırabilirsiniz.

      Sil
  63. Kolay gelsin. Benim aracim sifir 1 haftalik daha bugun ilk defa vites atarken cirt diye bir ses geldi yarim debraj da atmaya mi calstm tam hatrlmyrm bir sorun olur mu bir sikinti yasarmiyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen yarım debriyajdan kaynaklanmıştır. Başka zaman yaparsa da ihmal etmeden garanti dışı bırakmadan servise goturun.

      Sil
  64. İyi günler. İsmim Onur. Yukarıdaki yorumlarınızı okudum ve çok faydalı buldum. Müsadenizle benimde bir sorum var. 2008 model impreza manuel 106000 kmde bir araç sahibiyim. Havaların soğumasıyla sabahları arabayı ilk çalıştırdığımda uğultu oluyor. Debriyaja tamamen bastığımda ses kesiliyor, ayağımı çektiğimde ses devirle doğru orantılı artıyor.. Yukarıda okuduklarımdan prizdirek bilyası olduğunu düşündüm fakat araç 1-2 dakika çalıştıktan sonra ses kesiliyor. Yine aynı şekilde günün sıcak saatlerinde arabayı ilk çalıştırdığımda sesi ya duymuyorum yada çok dikkatli dinlersem çok hafif belki duyabiliyorum. Yazın böyle bir sıkıntıyla hiç karşılaşmadım. Ne olduysa havaların soğumasıyla başladı. (8-10 derecelerde) Vites geçişlerindede herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Bu uğultunun sebebi şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi veya azalması yada daha önceden kötü yağ kullanımı olabilirmi. Yorumunuzu merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öncelikle teşekkür ederim.
      Debriyaja basınca kesilen uğultu sesinin daha once de bahsettiğim gibi iki sebebi olabilir. Ya debriyaj bilyası ya da prizdirek bilyasıdır. Sabahları ses geldiğinde debriyaj bilyasına hafifçe basınca ses kesiliyorsa sebep debriyaj bilyasıdır. Eğer ki sesin kesilmesi için debriyaja tamamen basmak gerekiyorsa bu defa yüksek ihtimalle prizdirek bilyası bu sese sebep oluyor demektir. Eğer ki prizdirek bilyasından olduğunu anlarsanız dediğiniz gibi ilk önce şanzıman yağını kontrol ettirin, durumu kötüyse değiştirin. Ancak debriyaj bilyası bozuksa bunun şanzıman yağı ile alakası yok demektir.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir iyi günler dilerim..

      Sil
  65. Ustam kolay gelsin benim sorum olacakti benim honda Civic aracimda arabayi hızlı şekilde 2 ye attığım zaman baskı balata kaçıyor aldığım adam yeni değişti dedi ama dediğim gibi yapınca kaçırıyor ama pedal yumuşak acaba yanlış takmış olabilirler mi yada yanmış olabilirmi Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Abicim anllattığınız durumu tam anlayamadım kusura bakmayın. 2. vitese attığınızda baskı balata nasıl kaçıyor? Baskı balata kaçırıyorsa diğer viteslerde de kaçırması gereklidir.

      Sil
  66. Hocam öncelikle verdiğiniz yararlı bilgiler icin tesekkur ederim.. Benim sorunum su : arac viteste giderken tak tak tak tak diye ses geliyor hızlandikcada devam ediyor helikopter. Gibi :) vitesi boşa atinca ses kesiliyor. Arac wv polo Hatchback 98

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Baksettiğiniz ses her viteste geliyor mu yoksa sadece tek bir viteste mi geliyor acaba. Eğer her viteste geliyorsa şanzımanın iindeki grup dişlilerinde bir problem olabilir.

      Sil
    2. Sadece hizlanip 80 i gectigimde yani 4 viteste hizlaninca ve 5. Viteste gelmiyor ses. 2 de 3 de viteste giderken mesela yokus aşağı gaza basmadan gidersem dahada cok geliyor ama bosa atinca düzeliyor

      Sil
    3. 4. Viteste hizlaninca ve 5 te gelmiyor ses. Özellikle 2 de 3 te cok geliyor mesela yokus aşağı yol viteste iniyorum gaz vermeden en cok o zaman geliyor sonra boşa atinca geçiyor

      Sil
    4. Arızayı görmeden buradan sizi yanlış yönlendirmiş olmak istemem ama aracı iyi bir ustaya inceletin ve muhtemelen şanzımanın inip hangi dişlide sorun olduğuna bakılması gerekli.

      Sil
  67. Abi kolay gelsin bilgi paylasimi yaptigin icin cok tesekurler bende de 93 model serce var abi vitese gecmiyo gecerken dislere surtuyo ama gecmiyo baya yuksek bi ses cikiyo geri vitese hic gecmiyo her vites atisimda yalama olmasindan korkuyom ne yapmaliyim sence abi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Debriyaj pedalına sonuna kadar basıyor musunuz veya araç stop haliinde iken vitesler geçiyor mu ? Eğerki stop halindeyken vitesler geçiyor da çalışınca geçmiyorsa debriyaj ayırmıyor demektir. Önce ayarına olmazsa sonra da baskı balataya bakılması gerekir..

      Sil
  68. S.a hayırlı geceler e34 5.20 m50 91 model aracımda bu gün bi sorun oluştu 2 ay önce baskı balata seti komple değişti geçen ay debriyaj pedalı arkaya düştü vitesler girmemeye basladı sonra o gün içinde kendi kendine düzeldi aynı sorunu bu gün yaşadım debriyaj pedalı boşaldı vitesler girmemeye basladı yakında tamirci olduğu için çağırdık bi baksın diye debriyaj hidroliği bitikti hidroliği doldurduk ustanın demesine göre havasını almamız gerekiyor dedi üstten kompresörle hava vurdu biras sertleşti ve havayı salınca bu sefer debriyaj kendini komple bıraktı yani pedal komple boş acaba havasınımı alamadı merak ediyorum sonra o değişcek bu değişcek demeye basladı bende arabayı çıkardım ordan arabayı boşta çektik evin oraya gelirkende bezincide pompadan üstten havayı biz vurduk baya bi debriyaj biras kendine geldi hani bomboşluktan kurtuldu biras daha sert oturaklı bi hale geçti ama halen vitesler geçmiyo debriyaj orjinal gibi sertliğinde değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bahsettiğiniz problem debriyaj merkezinden kaynaklanır. Merkezin içindeki o-ring lastikler özelliğini kaybeder ve hidroliği geri kaçırmaya başlar. TAbi geri kaçırınca kendiliğinden hava yapar. Siz havasını aldığınızda debriyaj pedalı biraz şişer ancak beklediğinizde pedal yine düşer.Debriyaj merkezini değiştirince sorununuz düzelecektir.

      Sil
  69. Demek istediğim birinci viteste basip hızlıca 2 ye atinca hemen yakalamiyor kaciriyor biraz sonra yapışıyor.
    ama adam yeni değiştirdim dedi pedal yumuşak ama kaciriyor iste takarken yanmış olabilir mi yani ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam sadece 2. viteste yapıyorsa 2 viteste sorun var demektir. Eğer debrşyaj setinde yani baskı balatada bir olumsuzluk olsaydı her viteste zorlama yapardı.

      Sil
  70. Aracim 2010 model focus tdci devriyaca basinca tirr diye ses yapiyor sorun ne olabilir

    YanıtlaSil
  71. Selâmün aleyküm aracım 1999 model passat 4 vitesde 100 km gelmiyor 85 90 arasına gelince vites istiyor 3000 devire geliyor ve 5 atıyorum sonrada devir 3000 e kisa surede geliyor yani 120 150 km arası 3000 devirde oluyor geciyor sırasıyla ne yapmam gerekir araba benzinli lpg li ikisindede ayni skntiyi yapıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Debriyaj balatanız kaçırıyor olabilir mi ?

      Sil
  72. Merhaba ustam öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler. benim de danışmak istediğim bir konu var. 97 model vw golf 3 aracım. Viteste ilerlerken ( tüm vitesler ) jjjjj şeklinde hafif bir ses geliyor, debriyja yarım bastığımda kesiliyor, yaklaşık olarak kavrama noktasındayken. Boşta çalışırken ses gelmiyor. sorun tam olarak debriyaj mı yoksa prizdirek bilyası mı ? yardımlarınız için teşekkürler. iyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hocam muhtemelen debriyaj bilyası bozulmuştur. Şanzıman inip değişmesi gerekir. Ben teşekkür ederim iyi günler..

      Sil
  73. Merhana ustam öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Benim 2006 model fiat marea 1.6 libert marka racım var.Araç boşta iken bir lıkırtı sesi var ancak debriyaja bastığımda bu ses kesiliyor bu ses sanki şanzımanın içinde bir parça gevşemişte bundan dolayı geliyormuş gibi bu sesin nedeni ne olabilir ayrıca tamiri için ne yapmam gerekiyor.Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Debriyaj bilyası da olabilir, şanzımanın içinde prizdirek bilyası da olabilir. Net birşey söylemek için görmek gerekir malesef.

      Sil
  74. Vermiş olduğunuz bilğilerden dolayı tşk ederim 405 gl 1.6 pejo aracım var debriyajı halatlı önceden debriyaj çok yumuşaktı.ama şimdi ise çok sertleşti. halatı söktüm halatta herhangi bişey yok çok rahat çalışıyor balatada ise herhanği kaçırma vs yok.Neden olabilir.Hayırlı çalışmalar dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hocam aracınızda debrşyajın sertleşmesinin sebebi baskıdan kaynaklanıyor. Balata bitmemiş olabilir iyi durumda olabilir. Ancak baskının şemsiye diye tabir edilen bilyanın bastığı kısmı aşındığında baskı sertleştiriyor ve dolayısıyla debriyaj da sert oluyor. Yani kısacası aracınızın baskı balata setini değiştirirseniz debriyaj yumuşayacaktır.
      Geçmiş olsun.

      Sil
  75. merhabalar bugun el frenım tutmadıgı ıcın ustaya goturdum sonrasında usta bana el frenını yapmıs olarak aracımı gerı ıade ettı fakat bana aracımın sanzumanında problem oldugunu soyledı.aracımın debrıyajından herhangı bır ses gelmemekte ve vıtesle ılgılı herhangı bır sorun yasamıyorum.acaba bu mumkun mudur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracın debriyajı size normal gelebilir ama debriyajda bir sorun olabilir. Mesela sizin ayağınız alışmıştır fark etmiyosunuzdur ama ustanız üstten kavradığını farketmiş olabilir veya taban dan kavradığını vs. Ustanıza debryajdaki sıkıntının ne olduğunu anlamasını isteyin. Muhtemelen baskı balatanın ömrü tükenmiş gibi bişeyler diyecektir.

      Sil
  76. ustam merhaba. öncelikle böyle bir hizmette blunduğunuz için teşekkür ederim. soruma gelince; 2006 ford fiesta 1.4 tdci aracım var. gaza bastığımda birde bıraktığım da bir hırıltı meydana geliyor. bunla ilgili bi bilginiz var mı? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba rica ederim sağolun.
      Ses araç durduğu yerde gaza basıp bırakınca mı, yoksa hareket halinde iken gaza basıp bırakınca mı geliyor acaba?

      Sil
  77. merhabalar. 2007 model fıat punto grande aracım vıtese zor gecıyor acaba sorun nedır.ve malıyetı yuksek mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hocam maliyet söylemek için önce sebebi bilmek gerekli. Sebebi bilmek için de bazı şeyleri öğrenmem gerek.
      Vitese her zaman mı zor geçiyor sadece sabahları veya soğukken mi, debriyaj pedalı tam ayırıyor mu, debriyaj kavrama noktası en altta mı yoksa ortalarda mı, vites kolunda anormal bi oynama felan var mı. Bunları belirtirseniz sebebi hakkında fikrimiz oluşabilir.

      Sil
  78. Sadece vites, şanzıman ve depriyaj gibi kavramlar hakkında bilgi edinmek istiyordum . Konuyu dağıtmadan ve birbiriyle karıştırmadan kısaca anlattığı için OTO Blog' a teşekkür ediyorum!

    YanıtlaSil
  79. selamün aleyküm

    ustam 96 model 1,4 r9 aracım 1. vitese zor geçiyordu. usta baskı balata değişmesi lazım dedi ve alman malı bir ürün taktı. ama sorun çözülmedi.sonra tekrar söktü ve valeo marka taktı. volan dişlisinin yüzeyini tornada yaptırdı. debriyaj pedalını söktü ,
    dişlilerini kontrol etti ve teli değiştirip tekrar taktı.vites ayarı da yaptı ama bütün viteslere takılarak geçiyor. özellikle 5. vitesten biraz daha zorlayarak çıkıyor.

    yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      R9 ların debriyaj pedalında plastik kurmalı dişli var. Baskı balatanın duruma göre kendisi halat boyunu ayarlar. Bu plastik dişli sıyırmış veya bozuk ise debriyajın ayırmasında yani vites geçişlerinde sorun yaşatır. Aklıma gelen diğer bir şey ise volanı tornada taşlanmış. Eğer sadece balatanın volana bastığı kısım taşlandıysa hata yapılmış olur. Balatanın taşlandığı kısımın taşlanan ölçüsü kadar baskının volana birleştiği yerin de taşlanması gerekir ki orantı bozulmasın. Sadece balatanın bastığı yüzey taşlandıysa orantı bozulmuş olacağından viteslerde sıkıntı çıkarır. Bu arada volan taşlanmasını hiç tavsiye etmem. Volanda bozukluk olduysa ki yoksa bile artık taşlandığı için olmuş, volanı değiştirmenizi öneririm. Taşlama yapılmamış orjinal bir volanı çıkma parçacılardan bulup değiştirmenizi öneririm. Yoksa ne kadar yeni ve kaliteli baskı balata da değiştirseniz bir işe yaramayacaktır.

      Sil
    2. ustam zaman ayırıp cevap verdiğin için öncelikle teşekkür ederim.
      debriyaj pedalında ki dişlilerde en ufak deforme olma yok. hatta yenisini aldık ama eskisini söküp baktığında deforme aşınma olmadığı için değiştirmeye gerek yok dedi ve geri taktı. ilk alman malı olan ürünü taktığında volana herngi bir işlem yaptırmadı.problem çözülmeyince ikinci kez söktüğünde valeo ürünü takmadan tornada sadece volanın yüzeyini yaptırdı. baskı balatayı kutudan çıktığı gibi taktı. yani tornada sadece volan yüzeyini yaptırdı. bide debriyaj çatalının bastığı beyaz plastik parça var onuda tornada yenisini yaptırdı. unutmadan şunu da ekleyeyim araba biraz ısındıktan sonra ışıklarda durup kalkarken sanki otobüs kamyon gibi sanki silkeleyerek kalkıyor.

      cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

      Sil
    3. Hocam öncelikle size soru sormak istiyorum. Debriyaj sistemi görevini yerine tam olarak getiriyor mu acaba. Yani debriyaj pedalı kavraması normal mi, tabandan kavrama var mı, vitesler aracı stop edince geçişleri rahatlıyor mu ?

      Sil
  80. Ustam merhaba tüm yazilanlari okumaya calistim dehsetsiniz :) verdiğiniz cevaplar kullandiginiz üslup ve dil iste insan iste usta dedirtiyor sağolun var olun kalpten teşekkürler. Benimde bi sorum var şöyle ; esimin ehliyeti ve direksiyon bilgisi olmamasına rağmen arac kullanmaya hevesi yuzunden benden habersiz araci almis calistirip 3 km ye yakin yol almis nasil ve ne şekilde gitti inanin bilmiyorum diyor bise olmadi ancak araci bulunduğu yerden gittim aldim kullanırken özellikle ikibin devirden sonra araç kesik kesik gidiyor uçuncu vitesten sonra daha belirgin bir hal aliyor yani gaza yuklenince garip şekilde hizlaniyor (vuruntulu) acaba ne olmuş olabilir tahmininiz ne yönde? Aracim 2006 1.2 fiat albea manüel vites Şimdiden çok teşekkürler saygilar sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim, eksik olmayın.
      Aracınıza gelince, eşiniz acaba arabayı yarım debriyaj diye tabir edilen şekilde kullanmış olabilir mi acaba. Yani ayağı sürekli debriyaj pedalına biraz basılı kalmış olabilir. Bu durumda baskının yüzeyi ve debriyaj balatası fazla ısınacağından yanmış olabilir. Veya da balata bitme düzeyine gelmiş olabilir. Arabanın sizin tarif ettiğiniz şekilde hızlanması da debriyaj kaçırdığını gösterir. Yani önce debriyajın kaçırıp kaçırmadığını bi öğrenin, eğer kaçırma yoksa başka sebeplerden arızayı bulmaya çalışalım.

      Debriyajın kaçırıp kaçırmadığını anlamak için ise, arabanın el frenini sonuna kadar çekip, vites 2 de arabayı gaz vererek kaldırmaya çalışın. Araç ya stop eder ya da arka tekerleği sürükleyerek kalkarsa debriyaj kaçırmıyor demektir. Eğer araç yerinden hareket etmiyor, debriyajı komple bıraktınız ve de stop etmediyse debriyaj kaçırıyor demektir.
      Başka türlü de yolda giderken 4. viteste devir 2000 binde olsun. Sabit hızda g,derken birden gaza basın. Eğer devir saati belli bi miktar pat diye bi anlık yükselirse yine debriyaj kaçırıyor demektir. Biraz uzun oldu ama bunları bi deneyin. Duruma göre başka sebepler de arayabiliriz. Cevabınızı bekliyor olacam iyi günler dilerim.

      Sil
  81. Merhabalar Hocam,
    2008 model Megan 2 aracımın geçenlerde debriyaj üst merkezi kırıldı.
    Biz onu yaptırdık fakat 1 gün sonra debriyaj pedalı yine aşağıya düştü.Eğilip baktıgımda üst merkezle pedal bağlantısının çıktıgını gördüm.Elimle taktım ve yoluma devam ettim.Yine çıktı yine taktım derken aracın yapıldıgı ustaya gittim.Oda klips ve bakır telle orayı sağlamlaştırdı.Fakat bu dogru bir çözümmüdür.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Aslına bakarsanız tabi ki doğru bir çözüm değil. Kırılan parçalar her ne ise yenisi bulunup değiştirilmesi gerekli. Ama eğer ki gayet sağlam sabitlendiğine inanıyorsanız sıkıntı olmadan kullanmaya devam edin. Zaten yolda kaldığınızda kendiniz yerine takıp devam edebiliyo muşunuz sıkıntı olmaz :) Saygılarımla..

      Sil
  82. Ustam Merhabalar aracımın geçen hafta yolda baskı balatası bittiğini farkettim devrinde gitmiyordu arac bağırıyodu özel servise götürdüm baskı balata bitik dediler baskı balata debriyaj bilyası degistirildi fakat gaza bastigimda hafif bi uğultu sesi geldigini farkettim 2000 devir 3000 devir ve özellik le 5000 devirde dahada belirgin oluyo araç rolantide çalışırken gaza bastigimda ayni sekilde söylediğim devirlerde geliyo ses ara ara gelip kesiliyo ses geldiğinde ayağımi pedala sabitliyorum ses gelirken debriyaja basiyorum ses degisiyo ama kesilmiyo acaba şanzıman danmi bu arada araç 99 model honda civic 1.4

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Evet ses şanzımandandır. Ancak takılan debriyaj setinde mi bir problem var yoksa prizdirek bilyası falan mı bunu anlamak için şanzıman inip bakılması gerekir.

      Sil
  83. merhabalar
    öncelik süper veriler paylaşılmıs
    ğımda
    benim getz 1.4 benzinli manual aracım var aracımda gecen sabah kalkıstan 5sn sonra lastikler kilitlendi sonra debriyaja bastıgımda vitese gecmedi geri vitese gectikten sonra toparladı. sabahında yağ aktığını gördümmm sıkıntı ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Şanzımanda anormal bir var gibi bir an önce servisinize göstermenizi tavsiye ederim. Zira yağ da kaçırıyorsa ufak bir sıkıntı da olsa yağsazlıktan dolayı sıkıntı büyüyebilir.

      Sil
  84. ustam mrb bende2001dogan slx var aracinsazumandan ses geliyordu ikiyede zor geciyordu puruz direk bilyasi ve vites kol takimi yenilendi.usta biyayi sokmekte bayabi zorlandi cekicle levyeyle ugrasti olmadi sanzumani parcaladi degisti toplandi takildi sesler kesildi ama yeni bi ses cikti tikir tikir otomatik saat gibi rolantida calisirkrn debraja basinca kesiliyo seyirhakindeyken ses kesimiyor ama belli belirsiz aama bosa aldinmi debreyaja bassanda basmasanda kesilmiyo ilgilenirseniz zevinirim saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba
      Hocam ustanız şanzımanı dağıtıp toplamış ondan sonra olmuş arızanız, yani ne şekilde topladı nerede bir hata oldu onu buradan bilemem. Muhtemelen prizdirek bilyasında ya bir kasıntı ya birboşluk oluşmuş. Yaptırdığınız ustaya götürürseniz kendisi daha bilecektir.

      Sil
  85. Merhabalar hocam benim araba palio 1.3 multijet 2006 model aracın sorunu birinci vitese önceki gün geçmiyor nadiren zorla geçiyordu ondan sonraki gün ise geri vitese alıp ayağımı debriyajdan çok az veya hiç çekmediğimde dahi arac kendiliğinden geri gidiyordu
    sonra aniden geri vites sanki boştaymıs gibi çalışmaz oldu baskı bakata bilyesini değiştirmeyi düşünüyorum acaba sanzıman zarar görmüşmüdür tahmini ne kadar tutar
    İLGİLENİRSENİZ SEVİNİRİM SAYGILAR ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Muhtemelen baskı balata ve bilya üçlüsü ömrünü doldurmuş. Multijet fiat larda tabandan kavrama hastalığının sebebi genelde budur. Şanzıman inip debriyaj setinin değişimi gerekli. Maliyet olarak da ortalama 350-600 tl arası masrafınız çıkacaktır, saygılar.

      Sil
  86. Merhabalar bende renult clio 1.4 renult clio var şanzımandan ses geliyor 3 ve 4 viteste sizce sorunu nedir nekadar masraf cıkar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Ses uğultu şeklinde mi, sadece 3 ve 4 üncü viteslerde mi yapıyor ?

      Sil
  87. ustam benim sorum çok mu zor oldu yahu:)))
    ustalarım o değerli fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor olduğundan değil buaralar yoğun iş sebebiyle burayla ilgilenemedim o yüzden. Yanıtı sorunuzun altına yazdım saygılar :)

      Sil
  88. evet ben de bekliyorum yardımcı olursanız mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hyundai i20 2012 model 1.2 benzinli 14400 km de aracım var. Her zaman olmamakla birlikte geri viteslerde devriyajdan ayağımı çekerken belli bir seviyede vızıldama sesi geliyor. Biraz daha çekince ya da itince ses kesiliyor. Hafif rampada geri manevra yaparken sanki biraz daha anlaşılır bu ses. Servis bir sorun yok dedi. Ben de aslında sorun etmiyorum ama sizin fikrinize de ihtiyaç durmuyor değilim, zira eğer bu bir soruna işaret ediyorsa aracımın garantisi bitmeden servisin kapısını çalacağım. Şimdiden teşekkürler

      Sil
    2. Sizin sorunuzu bulamadım tekrar yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım saygılar.

      Sil
    3. Merhaba.
      Bahsettiğiniz arızada maalesef pek fikrim oluşamadı. Bu tip arızalar kronik olmadığı için görmeden bişey demek yanlış olur. Debriyaj bilyasından vs dicem ama sadece geri viteste yapmaz. Şanzımanın içinde geri vitesin senkromecinde veya maşonunda problem olabilir. İhmal etmeden ve garanti dışı kalmadan servise götürmenizi tavsiye ederim.

      Sil
    4. Çok teşekkürler Mehmet ustam. Allah razı olsun.

      Sil
    5. Sağolun ben teşekkür ederim saygılar..

      Sil
  89. usta merhaba araç 70 den sonra bir boğulma sesi geliyor.hız artıkça çoğalıyor.
    aracım hızlı giderken fren bastığımda fren pedalım titriyor.
    son olarak 90 sonra aracımın direksiyonu titreme oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Tekerlek bilyalarınız bozuk olabilir, eğer bilyalarda boşluk varsa frene basınca titreme yapmasına sebep olur. 90 dan sonra titreme içinse lastiklerin balansı bozuk olabilir.

      Sil
  90. Merhabalar benim arabam land rover freelander 2000 model arabamdaki sıkıntı ,bildiğiniz üzere 4×4 her zaman üstündedir yardımcı şanzıman dedikleri arazi şanzımanı yolda giderken kırdı parcanin 2. Elini alip tekrar taktirdim ertesi günü geri kırıldı .bazilari diyorki lastik ebatlarınin ayni olmamasindan baktim hepsi ayni ebatta yaziyor lastikler.sizce sorun nedir bu parçayi kirmasindaki sebeb ?veya hangi parçadan dolayi kiriyor olabilir ?

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.