ARACINIZ ÇOK MU YAKIYOR ? İŞTE ÇÖZÜMLERİ..

            ARACINIZIN FAZLA YAKMA SEBEBİ

        
       Otomobil kulllanıcılarının en sık rastladığı problemlerden biri de araçlarının normalden fazla yakıt tüketmesidir. Özellikle ülkemizde petrol fiyatlarının yüksek oluşu, bizi arabamızın çok yakmasına tahammülsüz bırakıyor. Aracın yakıtını etkileyen bir çok faktörü aşağıda detaylıca anlatmaya çalıştım.


Aracın fazla yakıt tüketmesini iki başlık altında toplayabiliriz ;

1- Araçtan Kaynaklanan Sebepler ;


** Motor yağı değişim km sinin geçirilmesi yakıt etkileyen faktörlerden biridir. Motor yağını hem motor sağlığı hemde yakıt ekonomisi bakımından düzenli km lerde değiştiriniz.

** Hava filtresi yakıtı etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bir araba yakıtı çok tüketiyorsa ilk bakılması gereken yerdir diye düşünüyorum. Hava filtresinin kirlenmesi durumunda derhal değişitirilmelidir. Tazyikli hava ile falan da temizlenmeye çalışılmamalı.


Yakıt tasarrufu

** Aracınızın sübab ayarı manuel ise yani otomatik ayarlı değilse en geç her 20000 km de bir sübap ayarı yaptırın.

** Debriyaj balatasının kaydırması durumunda yakıtınız yine feci şekilde artacaktır. Bu durumda debriyaj seti ( baskı, balata, bilya) değiştirilmelidir. Debriyaj sistemi hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz. 

** Lastiklerin havası mutlaka tam olmalıdır. Havası az olan lastiğin yuvarlanması güç olacağı için yakıt tüketimini artırır. (% 5) Lastik özelliklerini ve kullanımını öğrenmek için buraya bakabilirsiniz

** Bujilerin yıpranmış olması veya buji tırnak arasının ayarsız olması yakıt tüketimini artırır. (% 10)  En geç 20000 km de bujilerininzi kontrol ettirin, hatta değiştirin.

** Aracınız karbüratörlü ise karbüratör ayarını her 5000 de bir yaptırın.

** Şarz dinamosunun ve akünün voltajlarını kontrol ettirin. Çünkü bobine gelmeyen yeterli güç yakıt sarfiyatına sebep olur.

** Frenleriniz sıkmadığından, tekerlerin rahat döndüğünden emin olun. Bazen fren ayarının sıkı yapılmasından veya fren merkezlerinde oluşan arızadan dolayı tekerler zor dönüyor olabilir. Tekerlerin rahat döndüğünden emin olun. Ha bi de el frenini indirmeyi unutmayın ve tam indirdiğinizden emin olun :)

** Rot ayarınızı her 10000 de bir kontrol ettirin. Rot ayarı bozuk araba da çok yakmaya meyillidir.

2- Kullanıcıdan Kaynaklanan Sebepler  ;


** Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin.Aracınızı sürekli olarak frenler ve gazlarsınız bu da arazınızın ortalam % 5 fazla yakıt tüketmesine sebep olursunuz.

** Uzun yollarda aşırı hızdan kaçının. Örneğin 150 km hızda gidenle 100 km hızla giden aynı aracın yakıtı tüketiminde çok fark vardır. Bazıları ''iyi de kardeşim ne alaka diğeri 100 le giderken diğeri 150 ile daha çabuk gidiyor ve araç daha az çalışmış oluyor'' gibi şeyler diyenler vardır. Onlara kulak asmayın fazla hız fazla yakıt demektir bunu unutmayın.

** Aracınız klimalı ise klimayı mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın. Ama sakın klimayı açmayıp da camları açıp gitmeyin. Çünkü camları açık giderseniz klima açmışdan pek farkı olmaz. En iyisi klimayı açın en azından dışarıdaki kirli havayı değil polen filtresinin temizlediği temiz havayı solursunuz.

** Depoyu daima dolu tutmaya çalışın. Çünkü az benzinde buharlaşma daha fazla olur. Ancak depoyu da ağzından taşana kadar doldurmayın hiç bi zaman.

** Aracınızı sabah ilk çalıştırdığınızda 1500-2000 devir arası 40 saniye çalıştırın ve 3000 deviri geçmeyecek şekilde hararet göstergesi normale gelene kadar aracınızla ilerleyin. Bu aracın yerinde normal sıcaklığa ulaşmayı beklemekten daha faydalı ve tasarrufludur.

** Soğuk motorda yakıt sarfiyatı fazladır bunu unutmayın ve aracın ısısını ona göre ayarlayın. Özellikle kışın kısa mesafe kullanımlarda aracın yakıtı % 30 a kadar artar. Eğer gideceğiniz yere kadar kışın aracınız ısınmıyorsa önüne gazete gibi bişeyler koyabilirsiniz.





13 yorum :

  1. Aracım 32000 km de ,2 yaşında . Arka sağ amortisörden ses geldi , servisim tek amortisörü değişiyor doğrumu?

    YanıtlaSil
  2. bende audi a4 2.7 tdi sedan araç var.yaklaşık 58 litre diesel alıyorum 450 km zor gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agr ventile baktir acilen.. veya lambdasonde yani oksijen sensörü

      Sil
  3. 1.4 hyundai blue 2017 100 km 14 lt yakıyor kamyonmu ya bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naptin haci sen ya. Bende 2.0 c max var
      8 lt yakiyor

      Sil
  4. Verdiğiniz bilğiler için tesekkür ederim
    Clio 2014 model var son zamanlarda abimdeyken ortalama 5 ken bende 5,5 oluyor yada 6 oluyor bende anlamadım gazada basmıyorum.
    Led ekran

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. 2006 model 1.9tdi Caddy aracım var. Kışın yakıt tüketimi artar biliyorum ama bende kış başından beiridir şöyle bir sorun var; Yol bilgisayarı şehir içi kullanımda 9,5lt/100km gösterirken, Depo doldur sıfırla, tekrar doldur km hesabına göre hareket ettiğimde yani fiili tüketimi 7.7lt/100Km oldu ki bu arabanın yoğun kısa mesafeli sürüşü kışın şehir içi tüketimi böyledir. Neden yol bilgisayarı yüksek gösterir acaba?

    YanıtlaSil
  6. 2010 model ford connect aracim, bakimlarini zamaninda yapmama ragmen, yakit tuketimi 6.5 litreden 8.5-9litreye cikti. Ayrica Pompa ve enjektor bakimlarinida birsene once yaptirmistim. Acaba neden artmis olabilir.

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.