KLASİK OTOMOBİLLER

Klasik Otomobiller

KLASİK OTOMOBİLLER

Klasik Otomobil denilince genelde akla ilk gelen Amerikan otomobilleridir. Chevrolet, Cadillac, Oldsmobile, Pontiac markaları vs. Aslında klasik otomobil sınıfı bunlarla da sınırlı değil. Mercedes, volvo, porsche, bmw ve birçok markanın da eski dönemlerde ürettiği ve klasik vasfını layıkıyla taşıyabilen arabaları mevcuttur. Bundan yaklaşık 3-5 sene öncesine kadar doğru düzgün kimsenin beğenmediği vosvoslar bile artık ayrı bir değer görüp klasik otomobil olarak anılıyor. Gerçi vosvos lar klasik otomobiller içerisinde daha farklı bir gruptur. Vosvosları daha sonraki yazılarımda ayrıntılı olarak ele alırım.

Peki bu klasik otomobillerdeki cezbedeci şey neydi ? Bu sorunun cevabı saymakla bitmez ancak ben size aklıma gelenleri dilimin döndüğünce anlatayım.


Günümüz araçları az yakıt, performans, pratiklik, özellik gibi konularda gayet iyi gibiler. Fakat şöyle bir geriye baktığımızda aslında günümüz teknolojisini şimdiki arabalarımız bize kullandırmıyor. Bunu ispatlayan klasik otomobillerdir.
Konfor, güvenlik, sağlamlık, kalite, güç, performans ve modeline göre çok çok iyi özellikleri klasik arabalar bize yıllar öncesi teknolojisini şimdilerde hala kullandığımız olduğunu gösteriyor aslında. 

Klima, elektrikli camlar, elektrikli koltuklar, açılır tavan, otomatik vites... Bunların hepsi 50 li yıllarda üretilmiş bir arabada bulmak mümkün. Geriye ne kaldı, abs esp airbag vs. İnanın o arabalarda böyle elektronik güvenlik sistemlerine ve özelliklerine gerek bile yok. Çünkü kasası süspansiyonu öyle bir üretilmiş ki bunların eksikliğini pek de hissettirmiyorlar. Yol tutuşları mükemmel, güç süper, konfor en üst seviyede... Eee geriye ne kaldı ? Tek eksik yanları fazla yakıt tüketmeleri olduğunu söyleyebiliriz. Yani onlarca yıldır gelişen teknolojide kullandığımız otomobillerin aslında tek artı yönü az yakıt tüketmesi, pratik olması...
1959 Oldsmobile Holiday sedan 98


Tabi bazı açıklamaları yapmadan yazımı bitirirsem de günümüz otomotiv mühendislerine de haksızlık etmiş olurum. Günümüz teknolojisinde üretilen çok harika otomobiller mevcuttur.Biliyosunuz Bugatti Veyron diye araba üretilmiştir ki saatte 400 km üzerinde sürat yapıyor.
 Her neyse anlatmak istediğim esas mevzu da günümüz teknolojisini sadece bugatti, ferrari gibi özel otomobiller kullanıyor. Geri kalan piyasadaki halkın kullandığı otomobiller ise tamamen ekonomiye dayalı olarak 50 li 60 lı yıllardaki arabaların ilerisinde değiller. Hatta kalite bakım tamir gibi konularla da çok çok gerideler.

1959 Cadillac Eldorado






Klasik Otomobillerle ilgili soru ve görüşlerinizi alttaki yorum kısmından yapabilirsiniz.

2 yorum :

  1. hocam klasik bir otomobil (favorilerim chevelle ss ve impala ss) ortalama ne kadar yakıt yakar ? lpg takılmasının zararları nelerdir ?

    YanıtlaSil
  2. Klasiklerin en büyük özelliği hikayesi ve ruhu olmasıdır...Yeni nesil hicbir arabada bunu göremez ve bulamazsınız...

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.