MOTOR RADYATÖRÜNDE VEYA SU KABINDA YAĞ OLMASI - SEBEPLERİ ve ÇÖZÜMLERİ

Motor suyuna yağ karışması
Motor soğutma su kabının veya radyatörünün içerisinde soframızda yediğimiz pekmezli tahin renginde ve kıvamında bir sıvı görülmesinin sebebi motor suyuna yağ karışmış olmasındandır. Motor yağı, motor suyu ile karıştığında pekmezli tahini andırır. Bu durum motorda ciddi bir sorun olduğunu veya kısa süre içerisinde olacağını gösterir. Peki motor suyuna neden yağ karışır, veya karışırsa ne olur hep birlikte bakalım.

Motor Suyuna (antifirizine) Neden Yağ Karışır

Motor yağının suya karışmasının birden fazla nedeni olabilir. O nedenlerden en sık rastlanılanlarından birisi de silindir kapak contasının görevini yerine getirememesidir. Resimde de belirttiğim gibi eğer ki yağ kanalı ile su kanalı arasındaki contanın bölümü yanar veya görevini yerine getiremezse o kanaldan yağ motor suyu içerisine sızar. Siz de bunu radyatör kapağını açtığınızda görürsünüz.


Yağ ve Su Kanalı 
Diğer bir neden ise yağ soğutucusudur. Motor yağının soğuması için yağ, küçük bir radyatör içerisinden geçer. Bu küçük radyatörün içinde ince kanallar ve petekler bulunur. Bu soğutucular genelde alüminyumdan yapılır ve zamanla veya herhangi bir zamanda hararet görmesinden dolayı delinir. Dolayısıyla yine bu durumda da yağ motor suyu içerisine sızar.


Motor Suyuna Motor Yağı Karışırsa Ne Olur ?


Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı motor suyuna yağ karışmış ise bunun bir çok olumsuz sonucu olacaktır. Yağ karışan suyun ısındığında basıncı artacağı için radyatör hortumlarının şişmesine hatta dayanıksız olanların patlamasına sebep olacaktır.

 Ayrıca pekmezli tahin kıvamına gelen motor suyu geçmesi gereken ince hortumlarda tıkanıklılık oluşturur. Bu da antifirizin devirdaim olmasını engelleyeceği için sık sık hararet yaptırırsınız.

Yine koyulaşmış olan yağlı suyu devirdaim pompası çeviremeyeceği için motor hararet yapacaktır ve devirdaim pompasına zarar verecektir.

Yazıyı kısa tutmaya çalıştım ancak sığmadı. Suya yağ karışmasının çözümlerini başka bir yazıda yayınlayacağım. ( Yayınladım. BURAYI tıklayarak ulaşabilirsiniz. )

Motor suyuna yağ karışma durumunda arızanın tesbiti ve yapılacaklar için tıklayınız.

Bu anlattığım motoru suyunun içerisine yağın karışmasıydı. Bir de motor yağının içine su karışma durumu vardır. Onu da başka bir yazıda yayınlayacağım. Görüşmek üzere.

25 yorum :

  1. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler..
    https://www.hatayarackiralama.net/

    YanıtlaSil
  2. 2004 ford focus aracımda hararet göstergesi normal yağ özelliğini kaybetmemiş fakat yağ çubuğuna baktım fazla yağ var lakin bunu araç atmış nerden attığını bilemedim rölantide çalıştırıp iki kere fan açmasını bekledim fan açtı motor suyu haznesinde yok denilecek kadar az yağ var ve motor suyu haznesinde çok ısınıyor bunun nedeni ne olabilir teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. 24 nisanda araç hararet yaptı ustaya gittik conta yanmış dedi değiştirdik 1 ay sonra motor suyuna yag karışmış nedeni ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SU SOGUTUCUSU PATLAMIS SUYU YAGDAN AYIRAN BI PARCADIR O DEGISIRSE VE DEPO TEMIZLIGI YAPILIRSA BISEHI KALMAYACAKTIR GECMIS OLSUN

      Sil
  4. Merhaba bende 2014 polo 1.4 tdı var.. Araç hararet 90 ı geçmiyor ama yanık yağ kokusu gibi bi koku geliyor.. Arıza ışığı yandığında usta motoru soğutmyan bi parçanın arızalı olfuğunu söylemişti.. Kısacası sorum şu Yağ soğutma pompasının arızalı olmadı su eksiltmeye sebep olurmu?

    YanıtlaSil
  5. merhaba, megane2 1.5 dizel aracımla uzun yolda giderken içeride gazoz şişesi açma sesi gibi ses geldi , antifirizden olabilecegini düşündüm 2 litre antifiriz ekledim , bugün kontrol için baktıgımda genleşme tankında antifiriz tereyağı kıvami almiş sarı renli köpüklü bir sıvıya dönüşmüş. bunun dışında uzun zamandır 90-100 km hizlarda özellikle yokuşlaesa araca gaz verdiğimde 1-2 saniye geç tepki verip sonrasında hızlanıyor.araçta 6 ay önce radyatör değişmişti.sizce sorunum neden kaynaklanıyor olabilir.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar 2009 Caddy .suya yağ karıştırdı.yag soğutucu değiştirdim.bugun sabah tekrar suya yağ karıştırdı.acaba contami yaktı

    YanıtlaSil
  7. İyi günler aracımın su eksilme problemi var ayrica motor soğutucu soyun içerisinde yağdan kapkara olmuş bu arızalar bir sebebten dolayi mi kaynaklanir.sikinti neyden kaynaklaniyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bendede aynı sorun oldu temizleme in en guzel bulaşık hapı kabına koydum 15 gun bindim hepsini ter temiz ettı

      Sil
  8. Güzel Paylaşım Teşekkür Ederiz.
    AmadaTECH Asansör ve Yürüyen Merdiven
    Asansör

    YanıtlaSil
  9. Paylasiminiz cok bilgilendirici. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  10. Merhaba renault kangoo 1.9 2000 model araç aldim motorunu ustaya baktırdım. Aldığım kis yeni motor yapıldığını söylemişti. Bugün baktığımda motor suyunun içinde siyah yag vardi . Hararet ışığı da yandı. Nedeni ne olabilir .

    YanıtlaSil
  11. Aracım skoda pikap bundan 5 gun ünce motor indirdim ve su kapına yag kacırıyor neden ne

    YanıtlaSil
  12. Merhaba abim 2005 fort transit aracım şu kabında yağ vardi ve aracım o yağı şu kanından atmış kısaca şu ve yağ biraz dükündu bende istop ettim hemen yarim saat sonra çalıştırdım çalışıyor ve gidiyordu ama gitmedim

    YanıtlaSil
  13. Su kapına yağ geliyor usta conta dedi değişti arac yine suya yağ kattı soğutucu iptal edilmiş bilok ta olsa kardele gider bence böyle bişe başıma ilk geldi tekrar ustaya gidecem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Motor bloğu yağ kanalı çatlak. Su kanalına yağ kaçırıyor büyük ihtimalle.

      Sil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.