ARACINIZIN FRENİNDEN SES GELİYORSA ?

Değerli kullanıcılar, otomobil tamirciliği yapan birisi olarak aracınızın fren Sorunlarından bahsetmek istiyorum. Bizim servise en çok frenle ilgili şikayet, frene basınca , genelde ince bir ses geldiğidir. Bu fren sonuçta, başka aksamlara benzemez ve herkes de bunun farkında olduğu için hemen ses geliyor diye servise geliyorlar. Teşhisi koymak için ;
    Aracı hemen lifte kaldırıp tekerleklerini söküp fren balata larının durumunu kontrol ediyorum. Genelde aracın fren balataları
bitmemiş vaziyette oluyor.
 Ama illaki seviyesi kullanımdan dolayı düşmüş durumda oluyor. Sesin Gelme sebebi frene basınca mutlak fren balatasıdır. İkinci sırada ise fren diskleri ve kampanalarıdır. Freninden ses gelen araçların genelde fren balata seviyeleri hala yarıda oluyor ama kullanımdan dolayı balata sertleşiyor. Sertleşen balata ise diske baskı uyguladığı için zamanla ses çıkartır.

 Bunun çözümü fren balatalarını değiştirmektir. Ama fren balatasının seviyesi iyiyse ve ses dışında hiçbir sorunu yoksa ? İşte ben burda müşteriye izah ediyorum diyorum ki sesin gelme sebebi fren balatasıdır ancak durumu iyi olduğu için değişmesine gerek yok daha uzun bi süre bu balataları kullanabilrsiniz. Sesin olmasına razı olursanız diyorum. Burada müşteri duruma göre tamam kalsın da diyebiliyor veya yok değişsin de diyebiliyor.

Yani siz de aracı servise götürüp böyle bi izahla karşılasırsanız kalsın deyip değiştirmeyin, eğer durumu iyiyse. Tabi bir de sesten rahatsız olmuyorsanız. Yok ben o sesle binemem arabama diyorsanız fren balatasını değiştirin diyecem de burada dikkat edilecek bi HUSUS da var. Ses geldiği için fren balatalarını değiştirirseniz, eğer fren diskinizin durumu kötüyse yani dairesel çizgi şeklinde oyulduysa yeni TAKTIRMIŞ olduğunuz balata bi kaç haftaya kalmaz o diskin şeklini alır ve ses yine yapmaya başlar. Bu durumda balatayla birlikte diski de değiştirmeniz veya kurtarır vaziyetteyse sildirmeniz gerekir.

 Burada bu kısma dikkat etmeniz gerek mazallah balatanız boşa gitmesin. Şunu da belirteyim Gelen ses balatanızın bitmiş olduğundan da yapabilir. Yani anlattığım gibi sadece sertleşmekle kalmayabilir. Özellikle japon malıysa arabanız balatası kesin bitmiştir. Çünkü onlarda diğer markalardaki gibi kablolu balata seviye ölçer yok diske yakın bir sac parça var. Balata seviye düştükçe o sac parça diske yaklaşır ve en sonunda sürtüp sesi yapmaya başlayarak balatanız bitti diye sizi uyarır. Çoğu japon gruplarında var.

2005 üstü çoğu araçta ve 2005 altı bazı araçlarda da kablolu dediğimiz uyarı sistemi var. Okuyuculu kablo ucu balataya takılır ve balata seviyesi düştükçe diske yaklaşır en sonunda diskle temas edince göstergeden park ikaz ışığı yanar veya marka ve modeline göre buluna balata lambası yakar.

NOT: Freninizden gelen ses yoğun kullanım sonrası gelmeye başladıysa ve ses ince tiz şeklindeyse korkmanıza felan gerek yok. Aracınıza rahatça binebilirsiniz. Müsait olduğunuzda servisinize götürüp disk ve balatalarını kontrol ettirirsiniz.

 Saygılarımla...

167 yorum :

  1. Güzel bir yazı olmuş tebrikler yararlı.

    YanıtlaSil
  2. daha iyi anlatılamazdı zaten.çok teşekkür ederiz verdiğiniz bilgiler için...

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim sağolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fort escort 1994 model clx arabam giderken sanki bisey surtuyo frene bastigim zaman bu ses dahada cok artiyor neden acaba aşıri ses geliyo önden geliyo ses

      Sil
    2. 2012 Renault Fluence Var Bu Gün İki Defa Başıma Geldi Yolda Giderken Hızım 30-35 Civarında Anı Fren Yaptım Önümde Araç Durunca Fren Tak Tak Tak Diye Vurdu. Ve Az Kalsın Vuruyodum Fren Tam Tutmadı Sanırım .. Bide Ara Sokakta Giderken Anı Fren Yaptım Gene Tak Tak Tak Tak Diye Ses Geldi . Sizce Sebebi Ne Olabilir Yardımcı Olur musunuz

      Sil
    3. Ani Fren Yapınca Tak Tak Tak Diye Ses Geldi Ve Araç Geç Durdu Ve Ayağımı Frenden Çektikten Sonra Aşırı Derece Sertleşmişti Tekrar Hareket Edince Düzeldi Sizce Sebebi Ne Olabilir?

      Sil
    4. Fren balatasını kontrol edin

      Sil
  4. Ben frene bastığım zaman tak tak tak tak diye ses geliyor ABS yok arabamda sorun nedir acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracınızın markası ve modeli nedir acaba? Frene basınca sadece tak tak tak diye ses duyuyorsanız fren kaliperleri boşluk yapıp titrediğinden gelebilir. Eğer ki sadece ses değil de fren pedalında ayağınızda da hissettiğiniz bir vuruntu oluyorsa fren diskleri eğilmiş demektir. Kısacası ses için kaliperlere, vuruntu için disklere bakılması gerekmektedir.

      Sil
  5. toyota coralla 1990 model :) illa söletecen yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla değil ama markasını modelini bilmem vereceğim cevabı kolaylaştırır :) Ses arkadan geliyorsa fren balata mekanizmasının bağlı olduğu sac ın vidaları gevşerse ilk frene bastığınızda tak diye ses yapar. Eğer ses önden geliyorsa, frene basınca kaliperlerin boşluk yapmasından gelir. Eğer pedal ayağınızda titriyosa fren diskleri eğilmiş demektir.

      Sil
    2. Hocam benim arabamda frene basınca sürtünme gibi ses çıkarıyor bunedendir acaba teşekkür ederim

      Sil
  6. 2012 Honda Jazz aracımın freninden her zaman değil ama ağır yük taşıdıktan sonra veya arabayla 5 kişi seyahat ettikten sonra bu cızırtı sesi geliyor. Ama ertesi gün ses kesiliyor. Ne yapmalıyım sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağır yük taşıdıktan sonra ses geliyorsa muhtemelen uzun yokuş indiğinizde felan da gelecektir. Bu da ısındığından dolayı sesin geldiğini gösterir. Ses öndense ön, arkadan geliyorsa arka fren balatalarınızı değiştirmeniz gerekir. Fren diskinde veya kampanasında da bozulma varsa sildirin veya taşlatın balata değiştirirken. Çünkü disk veya kampana yüzeyi bozuksa yeni balata alışınca tekrar ses gelmeye başlayabilir.

      Sil
  7. 2011 skoda fabia aracım var. Özellikle rampa aşağı durdugum zamanlanda frehe bastığımda kapı gıcırdaması gibi ancak tok ve kalın bir ses geliyor. Ne yapmamı önerirsiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba Naim Bey fren disk ve balatalarınızı bir an önce kontrol ettirmenizi öneririm, geçmiş olsun.

      Sil
    2. Teşekkür ederim en kısa sürede götürecegim

      Sil
  8. 96 model f kasa opel astram var. Dun baya kotu bir yoldan arabada kalabalık bir şekilde frene devamlı Basa basa indim. Baya uzun bir yoldu. Freni çok kullandigim icinmidir bilemiyorum ama o tiz ses cikiyodu az az. Arabami yeni bakımdan cikardim. Frenler iyi demişlerdi. Neden olabilir sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Frene basınca ses gelmesi için mutlaka fren balatalarının bitmesi gerekmez. Özellikle yokuş aşağı inerken yoğun fren kullanımı esnasında balatalarda ve diskin yüzeyinde ısınmadan dolayı yanmalar oluşuyor. Disk üzerindeki sementesini yitirerek frenin ses yapmasına neden oluyor. Veya balataların yüzeyi yine yüksek ısıdan dolayı sertleşiyor ve frene basınca ses yapmaya başlıyor. Yani bakıma götürdüğünüzde balataların seviyesi büyük ihtimalle yine iyi çıkacaktır ama dediğim gibi disk ve balatanın özelliklerinde değişime uğradığı için ses yapar. Balatayı değiştirip diskin yüzeyini kurtarıyorsa sildirmelisiniz veya da değiştirmelisiniz. Eğer diskte bişey yok diye sadece balata değiştirirseniz ses kesilecektir ancak kulanım durumunuza göre bir süre sonra ses yine gelmeye devam edecektir.
      Sebepler bu şekilde. Ama ben sesten rahatsız olmuyorum veya ses rahatsız edecek kadar çok değil diyorsanız o şekilde rahatça da kullanabilirsiniz balata bitene kadar.

      Sil
  9. merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Benim 2008 model toyota rav4 atacım var. Bugün bayağı şehir içinde kullandım aracı anca en son akşam eve dönerken frene yumuşak dokunduğumda gelmeyen ama hafif tatlı-sert tarif edilen aracın hızını kesecek şekilde basınca balatalardan geldiğini tahmin ettiğim çok ince tiz bir ses fark ettim. Konuştuğum kişiler frenlerin gün içinde çok çalıştığını havanın çok sıcak olduğunu ortamın tozlu olduğunu ve bu nedenle balataların ısınıp araya toz girdiği için ses yaptığını söylediler. Ancak söz konusu fren olduğu için insan ürküyor üstüne üstlük yaşadığım yerde servis de yok. Benim durumum için ne önerirsiniz. Verdiğiniz bilgiler ve vereceğiniz cevap için şimdiden çok çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Aracınızda disk fren sistemi bulunuyor. Öncelikle araya giren tozdan bahsedecek olursak, Disk frenlerde araya toz girip de ses yapma şansı yok denecek kadar azdır.
      Frenden gelen sesin sebebi sıcaklıkla alakalı olabilir. Gün içerisindeki yoğun kullanımız ve ortam sıcaklığının yüksek olması balata malzemesinin özelliğinde bozulmalara sebep oluyo. Buna biz balata sertleşmesi diyoruz. Balata sertleştiği zaman frene basınca ince tiz ses çıkarır. Hatta ucuz marka balataların ömrünün fazla olup ama ses yapmasının sebebi de sert olmasıdır. Ancak kaliteli balatalar da yüksek ısıdan sertleşebilr ve bu sesi çıkarır. Muhtemelen sizin aracın balataları da sertleştiği için bu sesi çıkarıyor olabilir.
      Diğer ihtimale gelecek olursak balata artık bitmiş de olabilir. Balata son bitme noktasına geldiği zaman da yüzey inceldiği için bu şekilde ses çıkarabilir, ancak bunu yoğun kulllanım sonrasında yaşamanız bu ihtimali azaltıyor. Çünkü bu olay zamanla yavaş yavaş oluşur.
      Size önerim korkulacak bişey yok, freniniz tutmaya devam edecektir yolda felan da bir sıkıntı çıkarmaz. Ancak bölgenizde servis bulunan yere gittiğinizde balata seviyelerini kontrol ettirin. Zaten sesin başlangıç evresinde freniniz. Bu zamanla balata bitiyorsa da sertleşiyorsa da ses daha fazla artarak gider ve zaten o zaman servise gitmeniz gerekiyor demektir. Söz konusu fren ama aracınızda sıkıntı yaratacak bişey yok rahatça binebilirsiniz.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İlginiz için ben teşekkür ederim iyi günler.

      Sil
    2. Çok yardımcı oldunuz çok teşekkürler. Zaten yazmayı unuttum son bakımın üstünden daha 3000 km geçmedi sanırım önemli bir sıkıntı yoktur. Yalnız sayfanızı çok beğendim bundan sonra sıkı bir takipçi edindiniz... :)

      Sil
    3. Rica ederim sağolun. Beğenmenize sevindim.Yoğun çalışmalardan zaman buldukça elimden geldiği kadar zaman ayırarak burada bişeyler yazmaya çalışıyorum :)

      Sil
  10. Tipo 96 model aracimda on disk ve on balatalari yeniledim. Tatlisert fren yaptgmda Sag arka tekerlekten demir demire surtercesine ses cikmaya basladi. Arkaya 4kisi bindirmek zorunda kaldim ve bagajda doluydu. Bu frene basinca sag arkadan gelen tikirti sesi amortisordenmi yoksa arka balata degisimi mi gerekiyor. Simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Muhtemelen arka fren balatalarınız bitmiştir. Önleri değiştirirken keşke arkaları da kontrol ettirseydiniz. Aracın içinde yük çok olduğu zaman frenleme kuvveti arka tekerleklere daha çok gider. Limütör kasanın çöktüğünden yükün ağırlığını algılar ve arkalara daha fazla fren gücü gider yani. O yüzden araba yüklüyken frene bastığınızda ses arkadan daha çok gelebilir.

      Sil
    2. Bugun karabuk kocaeli arasi 300 km kadar yol gittim araci park ettim. Aksam gezmeye ciktigimda ses hat safhadaydi ve iyice delirtti beni. Az once eve donerken frenlerim hic tutmadi az daha kaza yapiyordum. Yarin sabah ilk isim sanayiye gitmek. Arka fren balatalarim bitmistir diye dusunuyorum. Balata degisimiyle kurtarabilirim belki. Birde bir ayar yapmisti ustam fren pedalinin yumusakligni ayarladigni soylemisti. O ayardan sonra bu ses cikmaya baslamisti. Onuda bir kontrol ettircem o ayar yuzunden arka balatalarim cabuk bitmis olabilir. Bir hafta sonra yeniden balata degistrmek zorunda kalmiyim diye o ayarida yaptiricam. Yardimlariniz icin tesekkurler.

      Sil
  11. hocam meraba aracım frene basınca pedalda kasada direksyonda titreme vardı. Diskten dir deyip ön disk balatayı değiştim . değiştikten sonra frene basınca sola çekmeye başladı. Salıncakları değiştirdim amortisörleri değiştirdim Düzelmedi disk balata değişimi yaptılar yine düzelmedi . Bu araç böyle deyip işin içinden çıkmaya çalıştılar. bende pes ettim bezdim çünkü. En son geçen gün sol ön diske gress yağı sürdüm sola çekme geçti. ama gress özelliğini yitirince tekrar çekme başlıyor. fren testine sokmuştuk fren gücü sağ sol arasındaki fark kabul edilebilir limitlerde.Ancak gres sürünce sıkıntı ortadan kalkıyor.Sizce ne yapmalıyım ? fren pistonlarına da baktırdım sorun yok diyolar kafayı yemek üzereyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Fren pistonlarında eğer sorun yoksa fren kaliperlerine bakıldı mı acaba? Fren kaliperleri paslandığından veya içine pislik almasından dolayı sıkışır ve frenin sıkmasına sebep olabilir. Eğer fren kaliperlerinde de sorun yoksa sol tarafın fren hortumunu kontrol ettirin. Disk değişildiğinde merkez takılırken dönderilip takıldıysa hortum sıkıştığından içinden hidrolik zor geçer, fren tutar ama hidrolik geri bırakmadığı için diski sıkar bu da aracın sola çekmesine sebep olur. Sürdüğünüz gres sürtünmeyi azalttığı için geçici güzel bi çözüm olmuş :) Ama dediklerimden başka bir sebepten olamaz onlara baktırmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  12. merhabalar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.. Geçen hafta 2014 model hyundai i30 otomatik aldım sıfır olarak yalnız aracımda frene basınca yada ayağımı frenden kaldırınca bi ses geliyor servise sorduğumda otomatik araçlarda bunun normal olduğunu söylediler. Sizce de bu durum normal mi zamanla geçer mi yoksa bi problem var mı ? Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar aracınız hayırlı olsun güle güle kullanın. Gelen ses nasıl bi ses acaba frene bastığınızda sürekli gelen bi cizirti sesi mi yoksa başka şekilde mi. Otomatik arabalarda vites D konumundayken sürekli arabayı hareket ettirmeye çalışır siz bunu frenle tutarsınız. Dolayısıyla freni bıraktığınızda gırt diye bi ses gelir. Eğer bu sesi diyorsanız bu ses normaldir. Dediğim gibi tekerlekler dönmeye zorlandığı için siz de freni bırakınca diskin balatadan kurtulma sesidir. Ses bu şekildeyse kafanıza takılacak bi durum yok demektir. İyi günler.

      Sil
    2. aynen dediğiniz gibi gırç diye ses yapıyor.. cevabınız için teşkür ederim içimi rahatlattınız :) bu ses zamanla aracı kullandıkca geciyor mu peki ?

      Sil
    3. Evet aynı sesten bahsediyoruz. Ses zamanla pek geçmez ama siz sese alışırsınız :)

      Sil
  13. meraba
    benim 2004 model nissan micra aracım var. ön takımdan sesler geldiği için sanayiye rot balance gittim usta rot başlarının ve rot kollarının değişmesini istedi ve değiştirdik. fakat ses hala devam etmekte. tekrar ustaya gittik test sürüşü yaptı ve sesin fren merkezinden kaynaklandığını söyledi. sizcede fren merkezinden kaynaklanan bir sorundan dolayı bozuk yolda giderken ön takımdan tak tak diye sesler gelir mi? yoksa sorun sizce ne olabilir?

    YanıtlaSil
  14. Evet başka ön süspansiyon parçalarında bozukluk yoksa fren merkezi ses yapabilir. Fren merkezinde bulunan kaliperler boşluk yapar. Bu da bozuk yolda tak tak diye ses yapmasına sebep olur. Kaliperlerin den olup olmadığını anlamak için de bozuk yolda giderken ses geldiğinde ayağınızı hafif frene basın. Kaliperden kaynaklıysa ses frene basınca kesilecektir. Kaliper hakkkındaki yazıya bu linkten bakabilirsiniz. http://otomobilimm.blogspot.com.tr/2014/03/fren-kaliperi-nedir-detayli-anlatim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cevabınız için teşekkür ederim. başka başka bir usta askı rotları ve fren disklerinin değişmesiyle problemin büyük ihtimalle düzeleceğini söyledi sizcede doğrumudur. şimdiden teşekkürker.

      Sil
  15. kusuruma bakmayim baska yazabikecek balik bulamadim. konudan bagimsiz buraya yaziyorum. cevap vetirseniz sevinirim. arabamin dreksiyon ayar kolu bozuldu. dreksiyonu sabitlemiyor. asagi yukariya hareket ediyor. saga sola hareket yok. sanayide bi usta 250 tl dedi. ankaraya da yeni geldim tanidigim usta yok. benimi yediler yoksa hakkaten okadar tutarmi. nedir cozumu. marka 98polo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Direksiyon sabitleme nin fiyatları ve tamiri hakkında maalesef bilgim yok. Ama tahminim herşey içinde 200- 250 tl den aşağı dokunmazlar. Yani fiyat o işleme göre normal gibime geldi.

      Sil
  16. Merhabalar,
    2011 model 20.000 de olan bi corsam var. Yogun bir yagmurda kalip yaklasik kapi seviyesinde suya girdikten sonra frene basinca gaaarc diye bi ses gelmeye basladi. Ayrica bazen arabayi ilk calistirdigimda ilk 50 metrede motordan surtme sesine benzer bi ses de geliyor ama bu her zaman olmuyor. Neden olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Frenden gelen ses balatalarınızdan geliyodur. Balatataların seviyesini ve diskleri kontrol ettirmenizi öneririm.
      Sabah ilk çalıştırdığınızda gelen ses ise genelde vantilatör kayış bilyalarından gelir. Bu ses için de V kayış bilyalarını kontrol ettirmenizi önerrim. Geçmiş olsun..

      Sil
  17. Mrhb.opel astra hb tw aracim var
    1~aracimi 1hafta once 1kac gun tozlu yollarda kullandim araca dokununca arac gacur gucur otuyodu.sebebi tozlami alakali acaba simdi yapmiyo pek
    2~sol on teker tarafindan normal suratteyden fasilali sekilde tikir tikir diye ses geliyor.hiz yapincada yapiyodurda ben duymuyorumdur3
    3~80.90 suratle giderken onume arac cikti frenle beraber abs devreye girdi 4 veya 5 kez abs vurdu.yaklasik 4 veya 5 km sonra arka sag tekerden frenden giyttttt diye ses gelmeye basladi frene basinca.bu kadar coookkk teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. MErhabalar.
    1- Tozlu yolda yapmanızla alakalı değil de ıslak zeminde veya kuru zeminle alakalı olabilir. Alt süspansiyon sistemi ıslanıp kuruduğunda bu şekilde ses gelir. Sebebi ise alt rotiller olur genelde.
    2- Ses normal düzez zeminde giderken mi geliyor yoksa yokldaki kasislerde aracın esnemesinde mi geliyor ? Eğer ki kasislere vs düştükçe geliyorsa alt rotilleri değiştirin zaten gıcırtı da yapıyormuş.
    3- Abs den kaynaklı değil de sert fren yaptığınız için balatanın yüzü serleştiğinden dolayı sonradan frene basınca sol arkadan bu şekilde ses gelmiş olabilir. Balatalarınızı kontrol ettrin. Balatalar yeniyse zımparalatıp taktırın, bitmişse değiştirin.
    Rica ederim.

    YanıtlaSil
  19. merhaba bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.aracım kia sorento balataları 1 ay önce değiştirdim.frene basınca problem yok ancak frene basıp tam araç durduğu esnada vurma sesi geliyor.bu 10-15 km yapıyor daha sonra yapmıyor ancak hergün aynı problemle karşılaşıyorum

    YanıtlaSil
  20. 2003 model opel astra enjoy modeli aracım var balatayı değiştireli daha 1 ay oldu disk'ide sildirmiştim.
    Ancak aracımla bir süre gidince frene hafifte dokunsam ses yapıyor düdük sesi gibi cırıltılı çıkıyor rahatsız edici bir hal alıyor nedendir acaba bir bilginiz varmı?

    YanıtlaSil
  21. merhaba benim fiat siena 2000 model arabam var bazen ara ara ses geliyor beni rahatsız ediyor frene basınca ses kesiliyor 2 dakika sonra ses gene geliyor bazende arabaya bindiğim zaman hiç ses gelmiyor bana yardımcı olabilimirsiniz şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Merhaba, benim golf 4 var 2001 model. Bayan olarak fazla anlamiyorum,Benim problemim Araci kullanirken dahi tekerlerden ses geliyo sanki birsey surtuyo donerken. Frenlerken ise cok fazla gicirdiyarak ses geliyo oyle boyle deil. Balatalari 8 ay olmadi bile degistirdim ikihafta once servise goturmustum yuvarlak bi metal parcasi kirilmis dediler degistirildi ve bana dediler 18lik teker takili arabamda , bidahakine tavsiye etmiyoruz yuksek teker arabaya zarar veriyor? Tekerlerden kaynaklaniyomudur bu sorun? Parca degistikten sonra bi ikikez kullandim problem olmadi tekrar kullaninca bu problemle karsilastim sorun ne olabilir? Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba, benim golf 4 var 2001 model. Bayan olarak fazla anlamiyorum,Benim problemim Araci kullanirken dahi tekerlerden ses geliyo sanki birsey surtuyo donerken. Frenlerken ise cok fazla gicirdiyarak ses geliyo oyle boyle deil. Balatalari 8 ay olmadi bile degistirdim ikihafta once servise goturmustum yuvarlak bi metal parcasi kirilmis dediler degistirildi ve bana dediler 18lik teker takili arabamda , bidahakine tavsiye etmiyoruz yuksek teker arabaya zarar veriyor? Tekerlerden kaynaklaniyomudur bu sorun? Parca degistikten sonra bi ikikez kullandim problem olmadi tekrar kullaninca bu problemle karsilastim sorun ne olabilir? Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu probleminizi servisine anlatmanız gerekir. Çünkü tekerlek dönerken ses gelmesi bir çok sebepten olabilir. 8 ayda balataları bitirmiş de olabilirsiniz. ( Aracı kullanmanıza bağlı olarak)
      Orjinalinden büyük lastik ve cant kullanmak tabi ki araca zarar verir. En azından görsellikten başka faydası olmaz. Zararı ise süspansiyon sertleşir, yakıt artar, aracınız hantallaşır. Ama tekerlerin büyük oluşunun sesle alakası olacağını düşünmüyorum. Balata ve balata sekmanları diske sürtüyor olabilir. Serviste bakılması halinde sorun kolaylıkla tespit edilecektir. İyi günler.

      Sil
  24. teşekkürler mükemmel bir yazı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için, eksik olmayın.

      Sil
  25. Aracım 2014 model golf7. Km 5100 de. Bu hafta aracı kullanırken hareket halinde iken frene bastgmda gıcırtı gelmeye başladı. Açıkcası sıfır bir arabada bu nasıl oldu bilemedim. Trafik dışında park halinde iken frene basınca hiçbir problem yok. Gıcırtı hareket halinde iken hafif fren sonucu oluyor. Kırmızı ışıkta dururken millet bakacak diye utanıyorum valla. Sebebi nedir acaba?

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar aracım otomatik 2011 C5 cumartesi günü arka balatalarım değişti. TRW markası.. Bugün farkettim hafif yavaşlayıp motor freni devreye girip ben ayagımı frene bastığımda sanki aracın altına teneke girmişde sürükleniyor gibi cok yüksek ses gelmeye başladı.eve geldim 1 saat sonra tekrar bindim balatalar 2 kmde bu kadar cabuk ses yapmasını ısınmadan sogukkenmı oldu die düşünürken 15 20 dk yol yapptım ısınınca acaba ses yine geliyormu diye aynen devam ediyordu ses. petrole girdim indim balatalara tekerin altına baktım birşeymi girmiş mi diye hiçbirşey yok kapıyı acıyorm gaza basıyorm hemen frene basıyorum arkadan ses geliyor.. daha 3 gün oldu balataları degiştireli ve bu 3 günde toplam 20 km yol yapmamıştır araç neden olabilir bu ses ustam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Aracınızın fren balatalarını takma esnasında balata sekmanı veya kablo veya herhangi bir parçası diske sürtüuyor olabilir. Ama eğer ses sadece frene basınca geliyorsa bu ihtimal düşüktür.
      Disklerinizde çizikler oluşmuş ise balatayı yeni takmış olsanız bile frene basınca ses yapabilir. Diskin durumu nedir ona baktırmanız gerekli. Eğer çizikler veya oyuklar oluşmuşsa diski sildirin veya değiştirin ses kesilecektir.

      Sil
    2. Tşk ederim üstadım. Dün sabah erkenden sanayiye gittim değiştiren ustanın yanına. balatanın altındaki küçük saç eğilmiş düzeltmeden balatayı yerleştirmiş o da diske zarar vermiş diskde çizikler oluşmuştu. söktüler balatayı altta kalan küçük sac parçasını değiştirdiler, diski de tornada sildirdiler.şimdilik ses kesildi..

      Sil
    3. Çok faydalı bir bildirim ve yanıt olmuş. Sağolasın ustam.

      Sil
  27. 2014 toyota auris 2700 km de frenden cok ince ses geliyor. Arac ve daha cok yeni oldugundan servise goturmeden kullanici tarafindan yapilacak bir mudahale soz konusu olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Frenden gelen sese kullanıcı tarafından müdehale edilemez. Aracınız garanti kapsamı dışında kalır. Yetkili servise gitmenizi tavsiye ederim, 2700 km deki araçta bu tip bir arızayı gidermek için ücret de talep etmeyecelerdir.

      Sil
  28. merhabalar..
    sabah arabayı çalıştırdığımda çok ağır bi yanık lastik kokusu geliyor. balatadan mı disklerden mi yoksa motordan mı bilemedim. yardımcı olursanız... teşekkürler

    YanıtlaSil
  29. Merhaba her zaman değil ama bazen frene bastığımda pedaldan kapı gıcırtısı gibi ses geliyor neden olabilir acaba pedal üzerinden geliyor ses.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Hocam arabanızın marka modelini bilmeden ne desem boş. Ama tahminimce pedalın bağlantı yerinde bir sıkıntı var gibi. Wd40 ile veya sıvı sprey gres ile bu sorunu çözebilirsiniz saygılar.

      Sil
  30. Merhaba.
    öncelikle faydalı bilgileriniz için teşekkürler.

    2012 fabia var 22,000 km de. bir kaç ay önce tamircim ön düzeni komple değişdirtti. diskler eğilmiş, balatalar kırılmıştı.vs. (benden önceki sahibi kaza yapmış.) şu an ABS eşiğinin çok yukarıda olduğunu fark ediyorum. yani frene çok aşırı baskı yapmasam bile hemen absleri açtığını fark ettim. özellikle yağmur, kırağı ve çamur da sanki buzda kayar gibi bi his veriyor. yani abs devreye hemen giriyor ve frene mesafesi uzuyor gibi. ama kaymıyor. 2. olarak da bazen araç giderken veya gitmezken frene ayağımı attığımda titreşimli bir şekilde kademe kademe "zırrrrr" diye aşağıya iniyor. fren tutmasında ve sertliğinde sıkıntı yok. sadece böyle titreşim ve ses geliyor. bir kaç kere pompalayınca düzeliyor.

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Murat bey öncelikle aracınızdaki arızanın aynısı Peugeot 307 de ve 407 de başıma gelmişti. Sizin de sıkıntınız muhtemelen bundandır.
      Genelde tekerlek kısmından kaza yapan araçların porya bilyası yani tekerlek bilyası da bozulur ve değişilir. Abs olan araçlarda bu bilyanın dış kısmında bilyayı tutan bir çelik segman bulunur. Abs nin okuyucusu da bilyadaki mıknatıstan manyetik olarak okuduğu için okuyucunun ucu bilyaya çok yakındır. BU segmanın takılması esnasında ağzı açık tarafı abs ye gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde segmanın metal kısmı abs okuyucusuna denk gelirse arabada erken abs meydana geliyor. Size tavsiyem hiç bir şey yaptırmadan önce bu segmanın ve abs okuyucusunun uzaklığını kontrol ettirin. Eğer segman abs okuyucusuna yakınsa, segmanı döndererek açık ağzını abs okuyucusu tarafına getirin, frendeki tüm sıkıntılarınız bitecektir, olumlu yada olumsuz cevaplarınızı bekliyorum saygılar.

      Sil
    2. Merhaba mehmet bey,

      Yazdığınız yazı ustama okuttum. oda volkswagen grubuna ait araçlarda bilya abs ve segmanın herhangi bir şekilde denk gelmeme gibi durum söz konusu olmadığını izah etti. kendim kontrol ettiğimde bütün parçalar bir yap-boz un parçaları gibi hepsi sırasıyla oturuyor.

      orjinal porya ve bilyayı değiştirmesini istedim. gözümün ününde değiştirdi ve frene araç yürürken ve dururken bastığımda kademe kademe aşağıya doğru gelen bir titreşim vardı o sıkıntım tamamen bitti.

      yalnız aracın tutunamama sorunu devam ediyordu. ordaan çıkıp meşhur frencilere uğradım. teste soktum. değerlerin normal olduğunu ve lastikleri değiştirirsem düzeleceğini söyledi. lastikcilere sordum onlarda en tabi olarak lastik satmak için doğal olarak hemen değiştir dediler. hemsi ağız birliği yapmış gibi Kumho marka yı önerdiler.

      daha iplikleri dahi duran 26.000 deki fabrika çıkışlı dunlop marka lastikleri bu arkadaşların aklına uyarak değiştirdim. 205/45 R16 kumho marka lastiğe 750 tl para verdim. ama sonuç yine aynı. araç nedenini bilmediğimi bir şekilde tutunamıyor...

      aklımda fren hidroliği sıvısını değiştirmek var.

      başka aklıma bir şey gelmiyor. ne önerirsiniz...

      Sil
  31. merhaba öncelikle çok faydalı bir blog.yapanların ellerine sağlık diyorum.ben bu gün ilk defa trafiğe çıktım.kavacıktan kadıköye aracımı getirdim.(tabi daha önce 2 hafta kısa yollarda çalışmıştım) aracımın frenlerini kontrol ettirmiştim iyi dediler.muayeneden geçeli 2 ay olmuş.fakat bugün getirirken geri geri giderken frene bastığımdaibide minik minik frene bastığımda hafif bir ses geldiğini duydum.sanki arkadan bidon çarpar ya bagajdan onun gibi bir ses.neden olabilir acaba.tşk ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba teşekkürler.
      Hocam aracınızın markasını söyleyebilir misiniz acaba ?

      Sil
  32. Merhaba aracım Nissan micra 2010 model 56000 kmde yaklaşık 2500 km önce aracimin balatalari komple degişti diskleri taşlandı frenler ilk önce iyiydi usta 1500 -2000 km sonra gel ayar yapalım dedi .Fakat ayar yapıldıktan sonra frenleme yapyaptığımda ince bir ötme sesi arada bir kazıma sesi gibi garzz diye bir ses geliyor ve surekli devam ediyor yani Birkaç frenleme veya pompalamadan sonra kesilmiyor.Cevabınız için simdiden tşk ederim

    YanıtlaSil
  33. merhaba;
    1997 opel corsa gls.frene baıldığında ses geliyor.gıcırtı.eski yaylı divanlardan çıkan seslere benzeyen bir ses :) ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba. Ses frene basıldığında fren sisteminden değil de, frene basıldığı için aracın esnemesinden dolayı geliyor olabilir. Alt rotillerler vs kontrol edilmesi gerekir.

      Sil
  34. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaygan zeminde ABS çok erken devreye girer. Siz de ABS nin sesini duyuyor olabilir misiniz acaba ?

      Sil
  35. Merhaba aracım corsa d 1. 4 ov aracımin diski ve balataları yeni değişmiş aracım 50 km üzerinde frene bastigimda aracinin önünden tak tak diye nitelendirebilecegim ses geliyor sanki Abs devreye girermis gibi ses neden gelir konu hakkinda görüşlerinizi rica ederim tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araçlar erken abs diye tabir edilen bir sorun vardır. Frene normal düzeyden biraz sert basıldığında abs devreye girermiş gibi pedaldan tak tak ses gelir. Erken abs nin sebebi de abs okuyucaların birinin ucunda metal bişey yaklaşmış demektir. Sizin de arızanız bu olabilir. Tekerleklerdeki okuyucuların uçlarını kontrol ettirmeniz gerekir.

      Sil
  36. mehmet bey 2014 corolla advence aldım araç 3000 km soğuk havalarda fren yapınca durmaya yakın zamanda frenlerden rahatsız edici bir ıslık sesi çıkıyor yeni araçta bu neden olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracınızın garantisi devam ediyorsa servise gösterin balatalar bitmemiştir ancak kalite problemi vardır. Balatalar değişince ses kesilecektir.

      Sil
  37. Selamlar Mehmet bey, Aracım park halindeyken yani hareket etmezken, frene basınca veya ayağımı çekince İNCE TİZ bir ses geliyor, sanki tel sürtüyormuş gibi, neden olabilir acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. slmlar iyi günler aracımın ön ve arka fren balatalarından ses geliyordu üzerinde orijinal ve bitmemiş olmasına rağmen daha yumuşak bir balata ile değiştirttim. ancak yeni balatalar da belli bir süre sonra frene basınca ses yapmaya başladı. diskleri mi sildirtmek lazım (fiyatı ne kadar olur tahminen) veya fren disk yağı spreyi iş görür mü? araç 96 escort

      Sil
    2. slmlar iyi günler aracımın ön ve arka fren balatalarından ses geliyordu üzerinde orijinal ve bitmemiş olmasına rağmen daha yumuşak bir balata ile değiştirttim. ancak yeni balatalar da belli bir süre sonra frene basınca ses yapmaya başladı. diskleri mi sildirtmek lazım (fiyatı ne kadar olur tahminen) veya fren disk yağı spreyi iş görür mü? araç 96 escort

      Sil
  38. merhaba 1.6 fiat linea aracım düşük hızlarda fren ile dönüş yaparken fren pedalı abs devreye giriyormuş gibi hafif hafif pedal vuruyor yalnız direksiyon düz iken bunu yapmıyor sadece kasis ve cukur gibi yerlerden gecerken direksiyon düzde olsa yapıyor tabi frenle gecersen kasisden yarı fren gibi nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Disklerde eğiklik olması durumunda fren pedalı ayağınıza vuruntu yapar. Diskleri söktürüp tornaya bağlatarak kontrol ettirmenizi öneririm.

      Sil
  39. Merhaba,

    2004 palio aracım ilk kontakta yada çalışırken frene bastıgımda tiz bir elektriksel ses geliyor.Araç hareket halinde olsun yada olmasın frene basınca direksiyonun altından tiz bir elektirksel ses geliyor.Acaba bu neydir?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  40. on fren balatalari degistirdim..arkalar iyi demisti...simdi frene basinca ses geliyor...acaba arkalar yarimdi..nasil oluyor

    YanıtlaSil
  41. merhabalar 1 ay oncesinde..2006 golf aracimin ikaz fren balatasini onler bitmis oldugu icin degistirdim BOSCH marka..yanliz usta life araci ksldirmadan 4 tekeride kontrol etti el lambasiyla...arkalar yarim diyerek gerek yok dedi..fakat frene basinca ses geliyor..arka mi ön mü kestiremefim.lutfen yardimci olurmusunuz ?

    YanıtlaSil
  42. merhabalar 2009 model benzinli 1.6 manual toyota avensisim var. aracım hafif rampalarda bile park halindeyken el freni çekili değilken hafif hafif
    öne kayıyor,durmuyor. araç 1. viteste iken oluyor.aydınlattığınız için şimdiden tşk.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba benim aracim 2005 ford fiesta dizel frenden ayagimi cekince giyk diye bir ses geliyor nedeni nedir acaba

    YanıtlaSil
  44. Mrb ustam 2011 honda civic sedan aracim var otomatik.ankara-kirikkale arasi elmadag rampa asagi inerken frene bastigimda direksyonda ve fren pedalinda vuruntu titreme ve ses yapti 1 aydir bu ses yoktu 2.3 gundur duz zeminde yine yapmaya basladi direksyona titreme yaptiriyor sikinti nedir acaba?

    YanıtlaSil
  45. Arkadaşlar uzun süredir işlerimden dolayı siteyle ilgilenemedim. Haliyle bir çok soru gelmiş ancak soru sahipleri muhtemelen takibi bıraktığını düşündüğüm için tek tek cevap yazmıyorum. Eğer hala takipte olan varsa soruyu tekrardan ulaştırırlarsa cevaplamaya çalışırım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. ustam iyi geceler . aracım 2004 model corolla otomatik. racımda fren yapınca tiz bir ses geliyor fakat her zaman değil yakında uzun yola çıkacağım bir ustaya götürsem mi diye kararsız kaldım sizin yorumunuzu alabilirmiyim. şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Aracınızın fren balata seviyesi düşmesinden dolayı böyle bir ses duyuyor olabilirsiniz. Yola çıkmadan önce fren balatalarını kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  47. Merhaba,aracım 2004 hyundai accent admire,Abs yok,sadece önler disk sistemli. 2 gün önce frene bastigimda ince asiri rahatsiz edici ses gelmeye basladi, sanki diskin arasina tas kacmista frene basinca sıkıstiriyor gibi.fakat su da var ki frene basinca bazen durana kadar bazende 2sn araliklarla o sesi duyuyorum,nasıl birşeydir bu anlamiyorum,sizce neden olabilir? Bu arada frene basinca titreme felan olmuyor ses disinda hersey normal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balata seviyelerini kontrol ettirdiniz mi ?

      Sil
  48. Kolay gelsin. Bende 2004 accent admire var. Güvenlik paketi olmayan model. 2 gün önce abime emanet verdim aracımı. Trafikte sıkıştırmışlar ve frene basarak ön tekeri kaldırıma çarpmış. Aracı rot balans a götürdük jant cok eğri düzelmez yenisiyle değiştirelim dedi değiştirdik. Rot balans ayarı yapıldı. Aks taşıyıcı 2 cm eğilmiş ti onu da düzeltti. 2 gün kullandım sıkıntı yoktu. Taaki bugün ani frene basana dek. Bugün 40 km hızla giderken önüme köpek çıktı ani fren yaptım ve tak tak tak diye 3 defa ses geldi. Aracta abs yok. Pedal abs gibi oldu ve sanki alt takım önden ikiye bolunecek gibi hissettim. Saat geç olduğu için servis e goturemedim. Acaba jant degisti diye mi disk balatadan mı yoksa aks dingil vb. Baska bi parcadan mı geliyor bu ses.? Olayın üstüne bikaç deneme yaptım. 1.vites te giderken 20 km de bile frene ani basınca aynı şeyler oluyor. Lütfen en kısa sürede cevaplarsaniz sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu tip arızları görmeden net birşey demek nerdeyse imkansız. Bijonlar gevşek olunca böyle bişey yapabilir, fren kaliperleri kırılmış vya çıkmış gibi bir durumdaysa yapabilir vs. Tavsiyem bir an önce fazla hız yapmadan servise ulaşın.

      Sil
  49. Bir çok kişiyi ilgilendiren bir fren sesi problemini dile getirmek istiyorum.

    28 Temmuz 2015 tarihinde Nissan bayisinden Xtrail 1.6 otomatik satın aldım. Aracı aldığım günden itibaren, frene basıp durdurduğum zaman ve ayağımı frenden kaldırıp harekete geçirirken her zaman müthiş bir gıcırtı sesi geliyor. Sesin düzeyi o kadar rahatsız edici boyutta ki, problemin giderilmesi için birkaç kez farklı Nissan servislerine gitmek zorunda kaldım. Araç üzerinde yapılan çeşitli işlemler sonucunda ses giderilemedi. Bu süreçte, bayilerde ve arkadaşlarımda test etme fırsatı bulduğum otomatik şanzımanlı Nissan 2014-2015 sıfır ve kilometre yapmış araçlarda da aynı sesin mevcut olduğunu gözlemledim. Sesin disk-balata birbirine sürtme sesi olduğu söylendi. Bu sesi gidermek için ne yapabiliriz?

    Kronik bir sorun, Nissan normal deyip geçiştiriyor, çözecek usta bulamadım henüz.

    YanıtlaSil
  50. Mrb 2004 vw bora aracimdan frenlerden otme sesi surekli geliyor frene dokundugumda kesiliyor burada okuduklarimin tersi bi durum sesbebi nedir acaba smdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  51. Selam 2004 opel astra g aracim var. Araba ilk hareket edecegi zaman sanki el freni biraz cekikmis gibi sol arka kampanayi tutuyormus gibi yapiyor hareket ederken gicirti sesi geliyor ve harete hizlaninca ses kesiliyor sag arka balata soguk sol arka balata hafif kizil cok sicak el freninin pacuclari kanpanayi tutma ihtimali yada sikma ihtimali nedir yada biri neden bole oldugu konusinda yardimci olabilir mi ... hafif yokus asagi biraktimda kaymasi gerekiyor ama kaymiyor sol arka lastik yada kampana arabayi tutuyor acil yardim lutfen.. saygilar

    YanıtlaSil
  52. Merhabalar Mehmet benim 96 model Opel Corsa 1.6 GSİ aracım var frenlerimle ilgili bir soru sormak istiyorum size yardımcı olursanız sevinirim hızlı giderken frene bastığımda herhangi bir sorun yok fakat durma hızına yaklaştığımda frenlerde vurma sesi geliyor rahatsız edici bir ses daha 2 gun önce fren disk ve Balatalarini değiştirdim sorun düzelmedi abs beyninden olabilir diyorlar ne yapmalıyım sizce hızlı giderken çok güzel yavaşlıyor ama durmak istediğimde tak tak tak vuruyor yardımınızı bekliyorum . Şimdiden teşekkürler (not: aracımın orjinal jant lastikleri 14 ama ben 15 jant lastik taktım sorun lastikten kaynaklı olabilir mi? )

    YanıtlaSil
  53. Merhaba aracim 2006 model pejo 207 sorunum arac seyir halinde giderken frene basip durdurdugum zaman aracin altindanmi yoksa motorundanmi cozemedim iki defa vuruntu sesi geliyor. Tak tak radyo acikken duyamiyorum acaba sorun balatalardami

    YanıtlaSil
  54. Merhabalar aracim 2006 model dizel 207 soyle bi sorunum var ve cok can sikici araci frene basip durdurdugumda aracin altindanmi motorundanmi bilemiyorum iki sefer tak tak vuruntu sesi geliyor her frene basip durdurdugumda bu sekil acaba balatalardan olabilirmi radyo acikken duyulmuyo

    YanıtlaSil
  55. Merhabalar bende 2005 megane2 var arabayi 4 ay once aldim 2.el.frenebasinca takirti ses hissediyorum ayagimda.cok nadir oluyo herzaman deyil.neden olabilir acaba tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fren disklerinde problem var muhtemelen eğilmiş. KOntrol ettirin, sorun varsa değiştirin, taşlatmayın !

      Sil
  56. Bizim aracta o ses heo vardi fakat suan araba 50 km hiza ulasana kadar ses kesilmiyor ve asiri gurultu yani isligi filan gecti bayag ses cikiyor frene dokundugum an kesiyor ama birakinca devam ediyor ses duracak olursam da yine otuyor cozemedim carsida filan gezemez oldum bana bi yardim edebilecek birisi var mi bu konuda

    YanıtlaSil
  57. Merhaba 2014 tsi manuel golfum var. Arka balatalardan ozellikle motor sogukken fren debriyaj gaz hangisine basarsam basayim ya da hic basmasam bile ilk calistirmada harekete baslarken yuksek sesli tiz balata sesi geliyordu, sonra kayboluyordu. Serviste arka balatalari degistirdiler ve diski temizlediler. Ilk 1 hafta ses hic yoktu. Ondan sonra ise simdi zaman zaman sadece frene basinca yine cok yuksek seste arkada bu sefer kalin bir ses gelmekte. Sanki vapurlarin cikardigi ses gibi. Seslerin videosu da var. Bir mail adresi verirseniz size yollamak istiyorum.

    YanıtlaSil
  58. Mrblar
    Benim aracım 2004 fabia
    Aracim her seferinde çalıştırıp ilk bastığım fren boşaliyo dibe kadar iniyor
    Sonraki basislarmda siserek normale dönüyor
    Önceden böyle değildi nedendir acaba

    YanıtlaSil
  59. Hocam yardimlarin icin simdiden Teşekkürler aracim toyata Auris 2014 otomatik model son zamanlarda frene her basisimda tak tak diye arkadan ses geliyor sadece frene basinca oluyor bu ses cukurlarda yada herhangi birseyde olmuyor balatalari bir ay once degistim sesi bulamiyorum bir turlu frene basinca tak tuk diye ses geliyor birakinca da yine ayni ses geliyor iskenceye dönüştü resmen arabami esniyor frendenmi geliyor tam kestirmis degilim araba esniyor olsa cukurlarda felanda ayni sekilde esnemesi gerek diye dusunuyorum ama cukura girsemde ses gelmiyor sadece frene basinca ve frenden cekince ayagimi sanki bagajda birsey var yuvarlanip saga sola vuruyor gibi bu sorun 1 km hizdada ayni 100 km hiza ciksamda ayni sizin bilginiz varmidir cevabiniz icin tesekkurler simdiden takip ediyor olacagim cevabinizi.

    YanıtlaSil
  60. Merhabalar. Aracım 2006 peugeot 206 hdi aracımın önceki sahibi sol ön jantı bir kaza sonucu kırmış. Sonra tüm jantları 14 lük jant olarak taktırmış. Aracı aldığımdan beri sol ön tekerden cık cık diye sürekli ses geliyor. Hafif frene dokununca hem pedale vuruyor hem direksiyona vuruyor. Ancak daha güçlü basınca herhangi bir vurma yok ama araba dururken kademeli duruyor. Arka kampnaları bilyadan sabitleyip tornalattık. Ön içinde nereye götürsem disk eğri deyip değişiyorlar. 2 kere disk değiştirdim ancak disk eğri değil bu konuda eminim. Son servise gittiğimde ise alt salıncakları değiştiler. Değişen parçalar şunlar; rot başları porya bilyası alt salıncak diskler balatalar. Ancak sorun kesilmedi. Yardımcı olabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  61. Aracm 2008 model 150000 km de
    Bugun fark ettim yolda giderken sol arka lastikten ses geliyor arada bir bazen uzun da sürdüğü oluyor bu sesin yavaslayinca ses kesiliyor
    Bide arac calir vaziyette ama dururken 4 lastik fren disklerinden zzzzzzz die hafif bi ses geliyor arı sesi gibi bu neden kaynaklaniyor bilgi verirmisiniz
    Simdiden teskkrler

    YanıtlaSil
  62. Merhaba ustam broadway aracimin ön balatasini 500 km önce değiştirdin dün yolda giderken birden bire arabadan koku gelmeye başladı ve gaza basmaya rağmen 80 km hızı geçmedi araba..arabayı kenara çektim vitesi boşa aldım gaza yuklendim herhangi bir sorun yok gaz yiyordu araba..yeni balata bunu yaparmi ustam

    YanıtlaSil
  63. Merhaba iyi günler 2012 fluence otomatik şanzıman araç aldım frene her bastıgımda ses gelıyor nedeni nedir bu arada aracı aldım adam dediki fazla hız yapma araba geç duruyor dedigi gibide cıktı ilk defa fluence kullanıyorum bunlar neden böyle

    YanıtlaSil
  64. Merhaba benim aracım fluence 2012 otomTik şanzıman frene her basınca ses gelıyor her basınca bu benı cok rahatsız ediyo ve aracla hız yapınca durdurmakda bıraz zorlanıyorum durdurken araclarla aramda mesafd bırakmam gerekıo bu neden anlam veremedım

    YanıtlaSil
  65. Merhaba 2010 nissan qashqai 1.6 platinum
    Frene hafif bastigimda ya da yokus asagi giderken bazende duz yolda frene dahi basmadan sol arkadan geldigini dusundugum tak tak vuruntu gibi cekicle hafif vurur gibi bir ses duyuyorum.ozel bi servise durumu anlattim diskleri sildiler balatalari değiştirdiler ses gecer dediler ancak o gıcık ses hale devam ediyor ve bu ses beni neredeyse arabadan soguttu acilen yorumlarinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
  66. 98 hyundai accent lx sag on tekerden tiz sesi geliyko frene basinca srs gidiyo tekrar basliyo ne yapmam laxim uzun yola gidecem

    YanıtlaSil
  67. merhaba.. daihatsu cuore 2005 model aracımdan frene basıldığında ve de seyir halindeyken tarifi nasıl olur bilmiyorum ama bir ses geliyor bazen yüksek bazen de az bir ses oluyor ustaya gösterdiğimde fren balatalarının değişmesi gerektiğini söyledi acaba sadece balata sorunu mu vardır ve de hemen değiştirmezsem ne gibi sorunlar çıkar? şimdiden teşekkür ederim saygılarımla.

    YanıtlaSil
  68. Ustam 2001 golf Comfortline aracim var, frene bastigim zaman ıslık calar gibi ses cikiyor yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  69. Ustam 2001 golf Comfortline aracim var, frene bastigim zaman ıslık calar gibi ses cikiyor yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  70. Slm benim aracim 2003 model opel astra elagance tam otomatik aracim geri viteste giderken frene bastigim yuksek bi ses seklinde kat kat diye bi ses geliyor sanki butun demirler bir birine girmis gibi sanayide sorunu bulamadilar on akisi komple degistim ama ses yinede var yardimci olursaniz sevinirim tsklr simdiden

    YanıtlaSil
  71. Verdiğiniz bilgiler için tşk ederim şimdiden. Benim araç 2006 megane2 4 ay önce aldım frende bir boşluk var disklerin ve balataların hepsini yeniledim fren ana merkezini değiştim en az 4 kutu hidrolik yağı aldım sürekli boşaltıp yenilediler ama hala frende sıkıntı var ve hiç bir değişiklik yok frene basıyorum en sonda tutuyor bazen acayip hassaslaşıyor ve aniden tutuyor .ne olur yardım edin bana en az 10 ayrı ustaya götürdüm hava alıp yolladılar .. Saygılar

    YanıtlaSil
  72. Merhaba beni aracımda giderken tak tak diye ses geliyor yalnız frene basınca bu ses çok daha fazla artıyor sebebini bilen varsa yardımcı olabilir mi ? Teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba benim aracım 2004 bmw 316 normaö giderken araçta tak tak diye ses geliyor yalnız frene basınca bu ses daha çok artıyor sebebini bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim teşşekür ederim, iyi günler.

    YanıtlaSil
  74. Merhaba aracım 95 volvo gle uzun bir süredir frenlerde ses var balataları değiştirdik ince ses azaldı ama kesik kesik sürtme sesi ve uğultu geliyo bayada kullandım o şekilde acaba kampanadanmı yoksa balatalardanmı kampanaysa diske zarar verirni ?

    YanıtlaSil
  75. Merhaba herkese benim çok ciddiye aldığım bir problem var sizlerle paylaşmak isedim ve önerisi olan lütfen yardım etsin.
    1.6 dizel otomatik insignia 2015 model aracı sıfır olarak aldım ve yaklaşık 6000 km de aracımdan balata sesi gelemeye başladı ve servise götürdüm değiştirdiler.
    Ama aynı ses 5000 km olmadan tekrar aynı ses gelemye başladı ve servise gittim 15000 bakımına az kalmış dediler 15000 bakımına kadar idare ettim ve bakımda değişmiyormuş temizlik yapılıyormuş yaptılar ve denemek amaçlı aracı verdiler.
    1000 km yapmadan ses gelemeye başladı ve gittim tekrar değişmesi gerekiyor diyip değiştirdiler.
    Bu kez de 2000 km olmadan tekrar ses gelemeye başaladı servise götürdüm evet balata problemli değişmesi gerekiyor dediler ve genel müdürlükten onay alacağız dediler ve onay gelmemiş sebebi garanti kapsamına girmiyormuş şimdi aracımı aşırı derecede ötüyor ve böyle geziyorum sizce ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
  76. Sabahları ilk iki üç fren esnasında ses geliyor.Daha sonraki frenlerde bu ses kesiliyor. Ayrica sert frene bastığimda araba sağa dogru cekiyor. Aracim kia rio abs yok.

    YanıtlaSil
  77. Slm
    Aracım 2005 Mazda 3 otm.
    4 fren balatası değişip ve 4 fren disk tornalandıktan 1 hafta sonra frene yumuşak bakışlarda tiz sesler geliyor
    Ayrıca tam durmaya yakın arkadan da tok demir sürtme sesi geliyor
    Neden yapar bilgilendirir misiniz

    YanıtlaSil
  78. aciiiilllll abi aracım 2004 model megan dinamik aracım firene ani ve sert basınca rahatsız edici bir ses geliyo ve firen tutmuyo neden olabilir

    YanıtlaSil
  79. aracım abs li firene sert ve ani basınca takır takır ses geliyo ve firen tutmuyo neden olabilir

    YanıtlaSil
  80. Selam bnm aracim 93 model brodway uzun 20-30 km kadar kullanımdan sonra disklerden ses geliyor ve muhtemelen balatalar disklere surttüğü için araçda frenleme oluyor bunun sebebi nedir?

    YanıtlaSil
  81. Merhaba hocam 2006 model triptonic opel meriva aracta yokus asagi giderken tekerlere tas sıkısmıs gibi ses geluyor kütur kütür. Ne yapmam lazim yardimci olursaniz sevinirim..tesekkurler..

    YanıtlaSil
  82. Benim arac 1994 model brodway sprigk araci calistirdigimda tisilti geliyor ama frene basinca kesiliyor bu ne anlama geliyo ustalar

    YanıtlaSil
  83. Henüz 1 ay önce sıfır aldığım toyota corolla 1.4 advance aracımdan balata sesi geliyor. Servise götürdüm zamanla geçer dediler ancak araç 2.000 km olmasına rağmen ses hala zaman zaman geliyor. Bu durumda araçta hatalı uretim söz konusu mudur yoksa genel bir sıkıntı mı bu?
    Ayrıca şunu da belirteyim bu benim 2. Toyota marka aracım daha önce de auris kullandım onda bir sıkıntı yoktu ancak corollayı kesinlikle önermiyorum paranızı çöpe atmış olursunuz

    YanıtlaSil
  84. Merhaba aracım 94 model skoda forman. Aracı daha yeni aldım.önceki sahibi frenleri yaptırıp muayeneye öyle gitmiş. İlkinde frenlerden dolayı geçmemiş araç. Aracı ilk aldığım günlerde frene daha basar basmaz dururdu araç. Sanki disk ile balata arasında hiç boşluk yokmuş gibi. Ama şimdi frene basıyorum sonlara doğru tutmaya başlıyor. Ses geliyor ince tiz bir ses. Bazen de sanki frene basmış gibi oluyor araç. Yokuş aşağı boşa atıyorum araç hemen hızlanması gerekirken yavaşlıyor bunun sebebi ne olabilir. Daha onbeş gün oldu aracı alali. Önceki sahibi baltalari yeni değiştirdim dedi. Bu kadar çabuk biter mi acaba. Yada fren yapmış gibi olmasının sebebi ne

    YanıtlaSil
  85. Merhaba
    Aracım 2011 fiesta sağ ön tekerlekten frene bastığımda bazen bi homurtu bazen bi sürtünme bazende malum bu ince ses geliyor.
    En çok aklımı kurcalayan bu homurtunun sebebi nedir.
    Simdiden teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  86. Merhaba pejo 206 1.4 xr aracim var aracimdan inanilmaz sinir bozucu ugultu seklinde ses geliyor ama herzama degil basladigi zaman susmuyor ama frene bastigimda kesiyor ayagimi frenden xektigimde devam ediyor acaba neden olabilir

    YanıtlaSil
  87. Merhaba Aracımda yokuş asagi frenle inerken on taraftan sürtme sesi geldi .. Yoğun bir şekilden frenden ayağımı kaldırınca ses azalarak kesildi. Sanki bir pervaneye bişe surtuyorlar tak tak diye . Fren disk ve Balata değişti .. ayni sese benzer bir ses bugun de oldu yokuş asagi fren yaparken daha değiştirelim bir hafta oldu

    YanıtlaSil
  88. Merhaba aracım 2000 model 5.20 20 km suratın altında frene bastığım zaman tak tak tak diye sesler geliyor aracın kasası bile titriyor ama daha yüksek suratletde problem yok abs ve asc ışığı yanmıyor ve bu sistemler gayet güzel çalışıyor problemim ne olabilir acaba Teşekkürler

    YanıtlaSil
  89. Bende aracimda fren balatalarino degistirdim. Ses 15 gune gider dediler. Fakat devam etti. Bu seferde diskler asinmis dediler. Bu sekilde devam etmemde sakinca varmi. Acil yaptirmam gerekirmi.

    YanıtlaSil
  90. Bende aracimda fren balatalarino degistirdim. Ses 15 gune gider dediler. Fakat devam etti. Bu seferde diskler asinmis dediler. Bu sekilde devam etmemde sakinca varmi. Acil yaptirmam gerekirmi.

    YanıtlaSil
  91. Bende aracimda fren balatalarino degistirdim. Ses 15 gune gider dediler. Fakat devam etti. Bu seferde diskler asinmis dediler. Bu sekilde devam etmemde sakinca varmi. Acil yaptirmam gerekirmi.

    YanıtlaSil
  92. Arkadaşlar herkese tekrardan meraba. Bir çok defa gerek mesajla, gerek maille, gerekse de yorum ile iş yerim çok soruluyor. Buradan söylemek istiyorum. İstanbul Büyükçekmece de New Auto Servis benim iş yerim. Aracını getirmek isteyen arkadaşlar veya çayımı kahvemi içip tanışmak isteyenleri beklerim.
    İşimin yoğunluğundan dolayı buradaki soruların hepsine yanıt veremiyorum. Herkese iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  93. Merhaba 2011 model toyota auris marka arabam var.Frene basınca cızır cızır ses geliyor sebebi nedir acaba

    YanıtlaSil
  94. Merhaba 2011 model toyota auris marka arabam var. Frene basınca cızır cızır ses geliyor.Sebebi nedir


    YanıtlaSil
  95. arabam düz yolda giderken ön sağ tekerden frene basar gibi ses geliyor frene dokunur dokunmaz ses kesiliyor hızlandığımda da ses gelmiyor ses uğultu şeklinde acaba nedir

    YanıtlaSil
  96. arabam düz yolda giderken ön sağ tekerden frene basar gibi ses geliyor frene dokunur dokunmaz ses kesiliyor hızlandığımda da ses gelmiyor ses uğultu şeklinde acaba nedir

    YanıtlaSil
  97. aracım daha 3000 km'de ama 10 km hız altında fren yaparken ince tiz bir sürtme sesi geliyor ya da ben o hizlarda farkedebiliyorum normal midir bu?

    YanıtlaSil
  98. aracım daha 4000 km'de fakat frene basınca ön taraftan ince tiz bir sürtme sesi, çok az basincada ıslık sesi geliyor normal midir bu?

    YanıtlaSil
  99. Merhaba
    Aracım 2000 model ford focus balatalarını yeni değiştirdim frene bastığımda durmaya yakın tak tak diye bi parça kopacak gibi ses geliyor neden olabilir

    YanıtlaSil
  100. Merhabalar. Aracım 2011 model symbol 1.5 dizel. Frene bastığımda sağ kapı tarafından cizirti duyuyorum. Bazen gaza basarken de yapıyor. Fren balataları ve diskleri 3 ay önce değişti.

    YanıtlaSil
  101. Mrb benim aracım i30 2011 model balatalardan kuş sesi gibi ses geliyor ama frene bassam da basmasam da geliyor bu ses neden acaba

    YanıtlaSil
  102. Merb benim aracım i30 2011 model balatalardan ses geliyor gıyç gıyç diye neden acaba

    YanıtlaSil
  103. Hundai accent 2011 1.5 dizel arabanın disk ve balatasini 2 3 ay oldu takali firene dokunduğumda gıc gıc gıc diye ses geliyor ne yapmam lazım tesekkurler

    YanıtlaSil
  104. Ustacım ağzına sağlık allah razı olsun belliki işini allah korkusuyla yapan abilerimizden birisin cok sağlıklı açıklama yapmışsın riya yok aldatma yok sagolun var olun sizin gibi ustalara ihtiyacı var bu tamirhane aleminin...

    YanıtlaSil
  105. Selamün aleyküm benim bi sorum olacaktı bende Hyundai Accent 2000 model milenyum 1.5 gls var araba yürürken hafiften frene basınca gurt gurt diye ses geliyor neden yapar aks yaparmı

    YanıtlaSil
  106. Mrb ustam fiat linea 2012 model bi aracim var. Tam cozemedigim sag arka tekerden ritmik cik cik sesi geliyor frene sert ani bastigimda kesiliyor normal basarsam devam ediyor balatalar degiseli 2 ay oldu
    neden olabilir

    YanıtlaSil
  107. Ustam kolay gelsin okuduguma gore çok geçerli yanıtlar verip bir cok kisinin sıkıntısını çözmüşsünüz ALLAH sizden rai olsun ustam benkm toyota carina aracım var firene basınca gırç gırç ses geliyo yapmadıgım şey kalmadı kesenedim sesi sadece firen merkezleri kaldı ama onlara nasıl bi işlem yapacagımı anlayamadım bu ses bana kafayı yedirtti tam 1500 lira para harcadım ön taım kompile ne varsa yapildi yok kesemedim sesi yardımcı olursanız sevinirim aracim otomatik diyelimki normal bi sekilde seyrediyorum ayagimi firene koydugum anda tatlı firende
    gırç gırç diye ses yapıyor

    YanıtlaSil
  108. Merhaba,
    2014 model toyota auris aracım var 46.000 km de. Yolda hafif bir kasisten geçerken veya yol üzerindeki batçık girişlerine yapılan beyaz şeritlerin üzerinden geçerken frene basmadığım halde cızırtı şeklinde bir ses gelebiliyor. Bu ses daha önceleri yokken son zamanlarda dikkatimi çekmeye başladı. Her seferde de yapmıyor. Yola çıktığım ilk 20 dk kendini bariz hissettiriyor daha sonra sesin oluşma sıklığı azalıyor. Nedeni hakkında bir fikriniz var mıdır ?

    YanıtlaSil
  109. Mrb ben arac trenine basınca tiz sesi değilde sanki bir yerlere takılan birşey gibi ses geliyor tiz seside far ama farklı bir seste var yardımcı olursanız çok sevinirim tsklr

    YanıtlaSil
  110. Benim 1.3albea sole aracimda frene hafif basinca kirk kirk ses geliyor ustaya goturdum diskler ve balatalar degistirdi ama ses yine devam ediyor poryo bilyasindan olabilir dediler sizce tespit dogrumu

    YanıtlaSil
  111. 2013 1.4 dsg polo. Frene basınca çıt diye bir ses geliyor herzaman olmuyor.

    YanıtlaSil
  112. arkadaşlar opel asra 2003 model astra g arka blataları yeni degiştim ve kampanayı tornada sildilr 2 gün ses yotu şimdi firene basınca tak tak ses var nexen teşekkür

    YanıtlaSil
  113. Merhaba bugun frene hafiften basarak dönüş yaparken tak diye Bi ses geldi ve araç motor arıza ışıgı yaktı balata lar yeni kaliper pimleri sıkıyor dediler torna oldu abs kablosu kopuk idi yapıldı ancak o ses geldi ve ışık yaktı

    YanıtlaSil
  114. Merhaba iyi gunler ford courier 2020 model aracım var daha 200 km de tarfikte dur kalklardq frene bastigim zman gart die ses geliyor ama duz yolda araci yavaş yavaş durdurup frene bastigimda ses gelmiyor bunun nedeni ne olabilir acaba simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  115. Frene basınca gelen sesler için https://arabanakit.com/frene-basinca-gelen-ses-nedir/ sayfasına göz atabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  116. 2010 Hyundai Getz firene basınca sorun yok bırakınca ğart diye bir ses geliyor normalmi yoksa firenlerde balatalarda sıkıntımı var ltfn bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil
  117. Slm abi citroen xsara var aracımi muaiyneye soktum arka sol kampana yagli dedi fren hortumlarni degiştim ve orantısız tutmuyo fren dedi frencide yaptirdım arka fren papuç balata kampana taşlandı arka fren merkezi degisti aracı kullaniyorum frene giderken arka solda tamir olan yerden ses geliyo frene basayım veya basmayim neden ses gelir yardımci olursanız,sevinirim

    YanıtlaSil
  118. S.a ustam benim 97 slx kartal var araç debriyaj birakirken kavrama noktasina gelince ilk kalkista arka sol tekerde tak diye ses geliyor bu durum arac park halinde calisirken freni pompalarken arka sol tekerde tak tak diye ses geliyor bunu sebebi nedir ustam

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.