ARACINIZIN ÖN TARAFINDAN GELEN TİTREŞİM SESLERİ ??

        Merhabalar. Özellikle fransız araç gruplarında felan torpidonun arkasından, aracın göğsü ile ön camın birleştiği yerlerden veya göğsün içinden gelen titreşim ve zırıltı sesinden bahsedeceğim. Bu rahatsız edici sesi bozuk yollarda, tırnaklı asfaltta ilerlerken veya aracı düşük devirde kaldırmaya çalışırken duyarsınız.


Bu sesin elbette bi çok sebebi olabilir. En basit tam sıkı kapanmayan bir
torpido kapağı bile bu sesi yapabilir. Ama çoğu zaman da bu kadar basit olmaz sesin geldiği yer. 
   Göğsün altında bulunan kalorifer kazanının bağlantı vidaları gevşediğinde, bağlantı ayaklarıyla bağlandığı aracın kasası arasında boşluk oluşur. Bu bi kaç milimlik boşluktan dolayı siz aracı kaldırırken titreşim yaparak ses çıkarabilirler.  Aynı şey kalorifer motoru için de geçerlidir.
   Egsoz askı lastikleri çürüyüp sarkmışsa vs. egsoz motora veya kasaya temas edip titreşim oluşturabilir ve bunu göğüsün arkasından gelen ses olarka bile algılayabilirsiniz. Egsozun üzerinde koruma sacı nın vidaları gevşemiş veya sac eğilmiş vs ise o da sesi yapabilecek unsurlar arasındadır.
   Klima nın, aracın göğsünden çıkıp motor evine giden borularının tam motor evine geçtiği yerde genelde boruların etrafında lastikten bir koruma olur ses yapmasın diye. Zamanla bu lastik gevşer, çürür, yırtılır veya da düşerse klimanın alüminyum borular kasaya değerek yine titreşime neden olur, bu da size ses olarak yansır tabi.
Eğer ses aracın sol tarafından ve göğse nazaran daha uzaktan geliyorsa muhtemelen fren hidroliği boruları ve klimanın boruları aracın kasasıyla temas ediyodur. Bu temas da titreşimden dolayı ses olarak size yansıyabilir. Ayrıca direksiyon kutusundan çıkan borular da buna sebep olur.
   Tabi bu bahsettiklerim tahminen söylediğim sesin gelebileceği alternatir şeylerdir. Bunu tespit etmek için birinci doktor siz olup, dinleyip arayarak sesin nerden nasıl geldiğini daha iyi bulursunuz. Size birisinin el frenini çekip vitese takıp aracı kaldırır gibi yaparak sesin gelmesini sağlayarak yardımcı olması gerekir. Sesin geldiği yeri ararken büyük faydası olacaktır. Konuyla ilgili aklıma gelenler bu kadar :)
 Buradan sizlere kolay gelsin diyor, konuyla ilgili neticelerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bekliyorum, saygılarımla..

Elektronik El Freni Hakkında Detalı Bilgi İçin Tıklayınız

Toyota Land Cruiser Hakkında Yazısı İçin Tıklayınız..

Triger Kayışı Hakkında Yazıyı Okumak İçin Tıklayın..

Z Rot ve Arızaları Hakkında Bilgi İçin Tıklayın..

Debimetre (Hava Akış Sensörü) Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın..

8 yorum :

  1. İyi günler, fluence aracımın torpidosu özellikle sabahları, cam birleşim yerlerinden tıkırdamakta, bu sesi parmağımı cam ile torpido arasına sokarak kestiğimden (teşhis), kalıcı çözüm olarak bir kaç yere tek taraf yapışkanlı fitil koyarak kestim fakat bu sefer torpido hafif gerildiği için tıkırtılar lastik olmayan yerlerden başladı, sorum şu cam ile torpido arasına boydan boya lastik çekmek istiyorum, nasıl bir malzeme kullanmalıyım ? Çünkü bu aradaki boşluk homojen değil özellikle orta kısım kenarlara göre baya bir açık kalıyor. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde aracım fluence on taraf tam göğüs ortasından bi ses geliyor özellikle parkeli yollarda aşırı gleiyor ne yapmaliyim hangi servise gitmeliyim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

      Sil
  2. 3M' in siyah ve sert, kendinden yapışkanlı lastikleri var. Seneler önce bulabilmiştim; ancak bu tür şeyler Türkiye' de genelde zor bulunuyor. Bunlardan kullanırsanız sesi keser ama tüm aksamı sökmeden sağlıklı bir uygulama yapabileceğinizden emin değilim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba , direksiyon alti on konsoldan gelen bir cizirti sesi var. Aracim chevrolet aveo 2013 dizel. Ses bazen geliyor bazen de gelmiyor. Arac hareket halindeyken devir yukseldiginde geliyor. Surec Koc.

    YanıtlaSil
  4. Aynı sorun bende de çıktı nasıl çözdünüz acaba?

    YanıtlaSil
  5. Ya size soyle soyleyım benim arabam dacia sandero stepway 2016 model arabının sol tarafından gögusten cızırtı sesi geli kötu yollarda yada 3 bin deviri gecınce gelıyo sorun ney sizce

    YanıtlaSil
  6. Araca gaz verirken ön konsolda bahsettiğiniz sesler geliyordu. Aracım Passat Volkswagen servise götürdüm kalorifer kazanının gevşediğini ve ön konsolda zırıltı yaptığını söylediler kazanın komple değişmesi gerekiyormuş

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar benim araçta iki gündür birinci viteste takıp tam kalkarken ön konsol tarafından esneme citirdi geliyor bir türlü çözemedim yeminle arabadan soğudum başına gelen oldumu hiç yapmadığım işlem kalmadı biryardimci olabilirmisiniz

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.