KİA RİO 1.5 CRDİ EGSOZDAN ÇIKAN BEYAZ DUMAN ( SORU - CEVAP )

SORU ;

Merhaba. 2008 model kia rio 1.5 crdi comfort bir aracim var. 130.000 km de. Sikintimiz su. Araci ilk calistirdigimda yaklasik 1 dakika kadar geniz yakan kotu kokulu beyaz duman atiyor. 10 saniye kadar aracin rolanti bozuk sekilde calisiyor stop edicekmis gibi daha sonra duzeliyor ve dumanda kesiliyor. Yolculuk esnasinda gözüm surekli dikiz aynasinda oldugu icin gaza her bastigimda ayni dumanin biraz daha kirli halini goruyorum. Griye yakin bir duman atiyor. Bunu ber gaza bastigimda yapiyor. Motoru sikistirmasam bile yapiyor. Performansda hicbi dusus yok. Goturmedigim usta kalmadi. Care bulamiyolar yada ilgilenmek istemiyolar. En son kia servise goturdum. Usta bindi tur atti ve enjektorlerin temizlenmesi gerektiğini ve bu yuzden duman attigini soyledi. Baska bi yerde temizlettim ve dumanda gram eksilme olmadi. Cevremdekiler aracin yag yaktigini soyluyor. Asiri bi yag tuketimi yok. Her aracin eksilttigi gibi benim aracimda eksiltiyor. Lutfen yardimci olun. Takintiliyim zaten��bu arada araci ilk aldigimda ayni dumani atmaya baslamisti. 1 sene sonra turbo arizasi verdi uzun yolda. Turboyu yaptirdim ve duman kesildi 5 ay sonra tekrar duman basladi. Turbocu turbodan kaynakli olamayacagini soyledi. Simdiden tesekkur ederim.


CEVAP ;

Merhaba. Bahsettiğiniz dumanın sebeplerini olabilme ihtimallerini söyleyeyim öncelikle;

1- Subap lastikleri ( subap keçeleri ) bozulmuştur, araç süre çalışmayınca yani sabaha kadar durunca, subap lastikleri üst kısımdaki yağı sabaha kadar yavaş yavaş silindir içerisine yani piston üzerine kaçırıyodur. Siz de aracı ilk çalıştırdığınızda o dumanı görüyorsunuzdur.

2- Enjektörleri temizlettim demişiniz ama nasıl temizlettirdiniz bilmiyorum. Yani enjektörler pompacı tarafından açılıp sağlam olup olmadığı kontrol edildimi vs. Enjektör bozuk olursa halk tabiri ile işeme yapar. Yani aynı subap lastiği gibi enjektör de mazotu silindir içerisine kaçırır ve sabah duman atar.

3- Silindir kapak contası yanık olur ise, veya da silindir kapağında çatlak vs olur ise yine uzun müddet araç çalışmayınca silindir içerisine su alır. Yine piston 
üzerindeki su da ilk çalıştırdığınızda beyaz duman atmasına sebep olur, hatta tekleme yaptırır.

4- Turbo bozuk olsa normalde gaza basınca duman atar ancak araç ilk çalıştığında duman atıyo ve tekliyor ise turbo arızalı olma olasılığı ortadan kalkar.

Bu yazdıklarımdan biri veya bir kaçı aracınızda ilk çalışmada çıkan dumana sebep olabilir. Ancak aracı görüp inceleyerek ve bilerek buna karar vermek gerekir. Örneğin aracınız hiç su eksiltiyor mu ? Eğer su eksiltiyorsa 3. maddedeki açıklama arıza sebebidir. Eğer ki su eksiltmiyorsa 3. maddeyi eleyebilirsiniz. 

Aracınızda yağ eksilmesi her araç kadar demişiniz ama miktarı tam olarak ne kadar? Örneğin 1000 km de 1 litre mi yağ eksiltiyor, yoksa 5000 km de yarım litre mi ? 

Egsozun ağzında yağ kurumları var mı yoksa sadece sıradan hafif bir is mi var ? Enjektörlerde şakırtı vs harici bir ses var mı ? Ustanız binip bir tur atmayla enjektörlerin temizlenmesi gerektiğini söyleyemez. Öyle bir ustalık yok. Bozuk olduğu anlaşılır, ses yaptığı anlaşılır ancak temizlenmesi gerekir diyemez. Burda hiç bir ustayı kötülemem ama orası yetkili servisse de gitmeyin bir daha. 

Aracınızda daha önce motoruna işlem yaptırdınız mı ? Örneğin silindir kapak contası değişimi, kapak silinmesi vs. 

Tüm bu soru işaretleri aracınızda incelenir gözlemlenirse ancak o zaman arıza bulunabilir. Ben burdan ''şurası bozuk ondandır '' desem de inanmayın, oradaki ustanız bir tur binince de dediğine inanmayın. İyi bir ustaya götürüp güzelce incelemesini sağlayın ancak o zaman probleminiz çözebilirsiniz. 
Benim söyleyebileceklerim bu kadar. Umarım en kısa zamanda arızanız bulunup çözülür. Bende buradan ufak da olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Geçmiş olsun.

Gönderen : Okan ÇAYLI

11 yorum :

  1. Aracin motoruna herhangi bi islem yapilmadi. Su eksiltme yok. 1000 km de.ortalama yarim litre yag eksiltmisti gecen baktigimda. Dumani araba rolantide calistiginda ara ara goruyorum. Hava sogukmus gibi ara ara atiyor.subaplar kontrol edilmis temiz oldugu soylenmisti. Bu arada dumani sadece sabahlari görmüyorum yokculuk esnasinda da görüyorum . Tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Bu arada egzosun ucunda siyah his seklinde izler var. Kurum seklinde degil

    YanıtlaSil
  3. Merhaba hocam bizim araç ta lpg yarıya geldiği zaman benzine geçiyor yani geriye kalan lpg yi kullanamıyorum gazçı ya gittim şamandıra bozuk dedi içindeki gazı bitirmen lazım dedi yolda giderken de kullanmadım için depodaki gazı nasıl bitircez rolentide çalışıyor ama kaç gün çalışçak da yarım depo gaz bitecek bir çözüm bulun tşkler (megan 1 sıralı sistem)

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. siteniz harika konular süper hergün ziyaret edeceğim başarılarınızın devamını dilerim www.bodrumkiralikarac.net

    YanıtlaSil
  6. Sa aracım 2001 opel vektra genşleme kabı su eksiltiyordu hergün 1 litre yakın su katıyordum ustaya görürdüm conta gitmiş dedi contayı değitrdüm 45 tl egzoz contası 15 tl su eksiltmez oldu ancak bu sefer beyaz duman atmaya başladı ilk çalıştığında ve hafif damla şeklinde su var eksoz da sebebi nedir yardımcı olurmusunuz tşerler

    YanıtlaSil
  7. Sa araç 2001 opel vektra

    YanıtlaSil
  8. Sa arac opel vektra c kasa 2001 genşleme kabı su eksiltiyordu ustaya götürdüm contası gitmiş dedi 45 tl egzoz contası 15 tl değiştirdi ancak değiştik ten sonra egondan beyaz duman geliyor ilk çalıştığında sonra normale dönüyor ve egzoz da su damlacığı gibi bişey var sizce sıkıntı nedir ve ne kadara mal olur tşkrler...

    YanıtlaSil
  9. merhaba ustam benim 2001 focus aracım var beyaz duman atmaya başladı çok hafif su eksiltme var birde 5.30 yagın üzerine 10.40 yag ekledim sorun nedir acaba alttan damlama şeklinde yag kaçagı var

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim ustam,silindir kapak contası yanmış olabilir dediler,benim bilgim çok kıt bu konularda,bunu kendim nasıl anlayabilirim acaba?

    YanıtlaSil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.