E-HDİ İLE HDİ MOTORLAR ARASINDAKİ FARKLAR

Citroen C4 e-HDİ motor

        PSA'nın ürettiği HDİ motorlar başta Citroen ve Peugeot olmak üzere bir çok otomobil markasında kullanıldı. Sebebi, şüphesiz ki motorun mükemmel başarısı idi. Motorun sağladığı yüksek tork ve güç, kullanım rahatlığı, uzun ömürlü olması, ekonomik ve çevreci olması vazgeçilmez olmuştur.

        Ancak PSA bu motorunu daha da geliştirerek e-HDİ isimli motorunu markalarda kullanmaya başladı. e-HDİ motorun en önemli farkı kesinlikle yakıt ekonomisidir.
 Bunun yanında HDİ motora göre daha sessiz çalışması, düşük devirlerde daha çabuk toparlaması e-HDİ motoru HDİ den ayıran en önemli özelliklerdir.

        Ayrıca yanlış bilinen bir şeyi burada sizlere rahatlıkla söylemek isterim. Bir çok kişi e-HDİ motorun tek farkının start/stop özelliği olduğunu söylüyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum yanlış bilgidir. Resimdeki e-HDİ motorunu 2010 model Citroen C4 ten çektim ve arabada start/stop özelliği yoktur. Start/Stop u araçlar zaten artık standart olarak üretiyor. Yani bu ayrı bir teknoloji ve e-HDİ ile alakası yoktur. e-HDİ motorun üretimiyle start/stop un üretilmesi denk gelme olayını insanlar e-HDİ motorun tek farkı start/stop tur diyorlar, kesinlikle yanlıştır.

        HDİ ile e-HDİ arasındanki fark, yazılımın geliştirilip değiştirilmesi ile büyümüştür.. Ayrıca silindir içerisindeki yanma odalarına giren hava miktarı e-HDİ motorda daha fazla artırılmış olup, turbosu geliştirilmiştir. Bu değişikliklerin etkisi de az yakıtla daha fazla güç olmuştur.

  e-HDİ 2010 yılının sonlarına doğru yine ilk olarak Citroen de kullanılmıştır.

20 yorum :

  1. Kıymetli bilginizi paylaştığınız icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim bilgi için. bende dizel ve elektiriğin karışımı bir hybrid motor diye düşünmüştüm oysa hiç alakası yokmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim sağlasın

    YanıtlaSil
  4. Blue hdi ve ehdi arasındaki fark hakkında bilginiz varmı varsa paylaşırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blue hd fark tork ve beygir artisi yazilimsal ve daha stabil calisma

      Sil
  5. herkes gibi bilgi bende sayenizde aydınlandiğım için allah razı olsun derim ayrıca teşekkur ederim.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar ben Peugeot 2011 veya 2012 5008 almak istiyorum.. fakat daha önce hiç pejo kullanmadım..ama araç ilgimi çekiyor.. Peugeot ların dayanıklık konfor sağlamlık ve yakıt yönün yüzgüldürmez diye çevremde bilgi aldım...bana yardımcı olursanız sevinirim.. aracı aldığım da problem yaşarmıyım beni üzer mi..yada hangi tip motor tercih etmeliyim..toyato Verso ve 5008 arasında gidip geliyorum..ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba bende sizin gibi kararsız kaldım ne yaptınız siz

      Sil
    2. 10 aylık, 9000 km, 1.6 e hdi 3008 kullanıcısıyım, şüpheyle yaklaşmıştım. standart bakımları yaptırıyorum, bu kısa zamanda sorun yaşamadım.

      Sil
  7. Aracım 2017 yebni kasa 3008 bluehdi dizel otomatik

    Mikrohibirt dediğniz sistem benim arçta da var mı

    Ancak kullanım kitapçığın içinde böyle ir bilgi görmediğim için teyit etme şansı bulunca sorayım dedim.



    Ancak kafama takılan bir durum var. Fren rejenarasyınu olan araçların bazılarını kullanma şansı buldum ki bunlar hibrit araçlardı. Ayağımı gazdan çekince net bir şekilde frenleme hissiyatını alabiliyordum ama benim araçta o hissi alamıyorum

    YanıtlaSil
  8. Bende yeni citroen c4 aldim e-hdi bu arabaya yeni nesillerde olan addblue tarzi birseyler konuluyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır e HDI araçların adblue deposu olmadığından koyamazsiniz.ayrica adblue sadece daha temiz egzoz gazı için motorda kullanılır.motor performansa etkisi olmaz.bu arada adblue araclarin deposu kronik arıza verir genelde değişir.bana göre bir artısı yok.doğa işini saymazsak

      Sil
  9. Cok güzel anlatmışsın teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  10. Bende Citroen c4 2011 confort var bu araçların motoru hdi mi yoksa ehdi mi

    YanıtlaSil
  11. bende 2012 model 308 var geçen yıl galerici e-hdi motor var bu arabada dedi ruhsatta hdi yazıyo ama exper raporunda e-hdi yazıyo bunu nasıl anlayabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peugeot müşteri hizmetlerinden motor numarasıni teyit ettirin.onlar ne olduğunu söyler

      Sil

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.