ARAÇ MUAYENESİNDE KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR ve MUAYENE ÖNCESİNDE HAZIRLANMASI GEREKEN ZORUNLU BELGELER

                    ARAÇ MUAYENESİNDE KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR                                
  1-Fren Tertibatı: Fren pedalından başlayarak; mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen heraksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde, fren testcihazı ile aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti sapma yüzdesi ile toplam araçağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır.  
2-Direksiyon SistemiDireksiyon simidinden başlayarak sırasıyla; direksiyon mili, direksiyonkutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk vesağlamlıkları; elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.
3-Görüş Şartları: Aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri,  ve dışgörüş aynaları titizlikle kontrol edilir.
4-Aydınlatma Sistemi: Tüm -dış aydınlatmafrengöstergesinyal, geri vites, plaka ve sınırlambaları kontrol edilir. Uzun-kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla testedilir.
5-Aks, JantLastik ve Süspansiyon Sistemi:
6-Şase ve Şase Bağlantı ParçalarıAraç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanında şaseye bağlanmış bir çok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Bunlar;sürücü kabini ve araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklaralt taban, egzozboruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalarçekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünükapsar.
7-Diğer DonanımlarPasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara  göre hayatta kalma şansıher zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ve  kilit karşılıklarınınfonksiyonelliği kontrol edilir. Bunların yanısıra yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilkyardım çantası da kontrol edilir.
8-Gürültü Kirliliği: İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştiriliyor.
9-Yolcu Taşıyan Araçlar İçin: Toplu taşıma araçlarına yönelik olarak; koltuk düzenleriaydınlatma lambalarıısıtma sistemleri ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden yolcularıngereksinimlerini karşılayacak şekilde olup olmadığı kontrol edilir.
10-Araç Tanımları: Trafikte seyreden araçların üzerinde taşıdıkları plaka, tanıtım numaraları ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri birebir aynı olmak zorundadır.
 MUAYENE ÖNCESİNDE HAZIRLANMASI GEREKEN ZORUNLU BELGELER;
Tüm araçlar için;
- Ruhsat
- Fenni Muayene İzin Belgesi
Trafik Sigortası
- İlk yardım çantasıTraktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlardaen az 1 adet.
- Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
- Yangın Söndürme CihazıSayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanımamacına göre değişiklik gösterir.
- Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım ormanrömorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacak.

0 yorum :

Konuyla ilgili yorumlar yapabilir, aracınızda yaşadığınız bir problemi diğer kullanıcıların okuması ve yorumlaması için paylaşabilirsiniz.